Στις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου επικεντρώνεται σχεδόν σύσσωμος ο αντιπολιτευόμενος τύπος, σχετικά με την «μεγάλη» αύξηση του κατώτατου μισθού, από 586 σε 650ΕΥΡΩμικτά!
Η κυβέρνηση κατάργησε την ντροπή του υποκατώτατου μισθού των 510 ΕΥΡΩγια εργαζόμενους έως 25 ετώνκαι τον κατώτατο των 586 ΕΥΡΩ του ν. 4172/2013. Έδωσε αύξηση 10,92% στον κατώτατο(650 ΕΥΡΩ)και αύξησε κατά 29,04 ΕΥΡΩτο ημερομίσθιο του εργατοτεχνίτη,χωρίς ηλικιακά κριτήριααπό 1-2-2019.Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι «σωτήρες» μας παρέλαβαν τον κατώτερο μισθό το 2010-11 στα 751 ΕΥΡΩ.
Απομένει να ρυθμιστούν με σχετική εγκύκλιοοι τριετίες (το άνοιγμα) που «πάγωσαν» με το ν. 4093/12 πλην τηςμιας έως τριών τριετιώνπροϋπηρεσίαςέως 14-2-2012με αύξηση από 10% για κάθε μια.Και το επίδομα γάμουπουδεν περιλαμβάνεται στα καθορισθέντα νομοθετικά κατώτερα όρια των μισθών, αλλά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η ΕΓΣΣΕ του 2010 το προέβλεπε. Η τελευταία ΕΓΣΣΕ έληξε στο τέλος 2018 και η ισχύς της επεκτάθηκε έως τον Μάρτιο 2019. ΕπομένωςηΕΓΣΣΕ που θα υπογραφεί πρέπει να προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος γάμου, όπως και όλες οι Συλλογικές Συμβάσειςτων εργαζομένωνπου δεν είναι μέλη της ΓΣΕΕ.
Η μεγαλύτερη μείωση των μισθών μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ κατά τα έτη 2010-2014 έγινε στην Ελλάδα, ακολουθεί η Κύπρος, ενώ έπονται με λιγότερη από τη μισή μείωση κατά σειρά η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Η πλειοψηφία των ανησυχούντων σήμερα επιχειρηματιών δεν έπραξε τα δέοντα όταν ανελέητα και με μονοκονδυλιά των αλησμόνητωνΣαμ–Μπένι (ν.4172/13) μείωσαν 11% & 27% τονκατώτατο και υποκατώτατο μισθό. Και η ανεργία κάλπαζε και τις τράπεζες με το υστέρημά μας κατ’ επανάληψη ανακεφαλαιοποιήσαμε, γιατί τα κεφάλαια των περισσοτέρων «ανησυχούντων» επιχειρηματιών ταξίδεψαν σε οικονομικούς παραδείσους του εξωτερικού.
Αλίμονο αν κάθε φορά που επιβάλλεται να γίνουν αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζόμενωναπειλούν με ενδεχόμενεςαπολύσεις, πάγωμα προσλήψεων, αύξηση των δημόσιων δαπανών για επιδόματα ανεργίας, αύξηση των επιδοτήσεων στα προγράμματα απασχόλησης ….Αλίμονο!
Τελικά οι στραγγαλιστικές για τα χαμηλάκαιμεσαία εισοδήματα πολιτικές,της μείωσης του εργατικού κόστους, της μείωσης τηςσυνταξιοδοτικής δαπάνης,της εσωτερικής υποτίμησης,δεν έφεραν ούτε θέσεις εργασίας, ούτε ανάπτυξη, το αντίθετο μάλιστα!
Σημ.1:Η διόρθωσητου κατώτατου μισθούέπρεπε να γίνει με την επαναφορά του στα 751 ΕΥΡΩ ή το λιγότερο μ’ αυτή την πρόβλεψη από 1-1- 2020.Έστω κι έτσι όμωςεκτός των άλλωνθετικών επιδράσεων,θαενισχύσει με τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορέςκαι τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σημ.2:Αν είναι τόσο μικρή η αύξησηόπως ανέξοδα ισχυρίζονταιτα «παπαγαλάκια» των σωτήρων μας,ώστε να εξανεμισθεί από την εφαρμογή τηςπροβλεπόμενηςμείωσης του αφορολόγητου από 1-1-2020τότε οι «υποστηρικτές»αυτής της άποψης αςβάλουν πλάτη γιατην κατάργηση του σχετικού νόμου,που πλήττει βάναυσα τα χαμηλά εισοδήματα . Όπως έπραξε η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις και όπως υπόσχεται και για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.