Τουρκική εισβολή στη Συρία: Οι τελευταίες κινήσεις στη ματωμένη σκακιέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία εβδομάδα συμπληρώνει σήμερα η εισβολή της Τουρκίας στα βόρεια τμήματα της Συρίας και ο κίνδυνος ευρείας σύγκρουσης είναι, πλέον, ορατός στην πολύπαθη περιοχή.

Μετά τον Άσαντ και τον συριακό στρατό, στην πολεμική σκακιέρα αποφάσισε να συμμετάσχει και η Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα παρακολουθούσε σιωπηρά και έδινε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν να συνεχίσει τις ενέργειές του.
Η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Μιλώντας στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν. Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.
Κι ενώ το «τσουνάμι» οργής γιγαντώνεται διεθνώς και αυξάνονται οι εκκλήσεις για τερματισμό της αιματοχυσίας, ανυποχώρητος ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει πως θα συνεχίσει κανονικά την επιχείρηση ως την επίτευξη του τελικού στόχου και καταγγέλλει την συμπόρευση κουρδικών δυνάμεων και δυνάμεων του Άσαντ, κάνοντας λόγο για «βρώμικη συμφωνία».
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία και δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες».
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yREcSJmxVtw&w=689&h=315]
.
Στο πεδίο των μαχών ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται, πλέον, μέσα στην πόλη Μάνμπιτζ, με της ευλογίες της Ρωσίας, της οποίας οι σημαίες κυματίζουν σε τεθωρακισμένα των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Στόχος του συριακού στρατού είναι να κινηθεί βορειότερα της Μάνμπιτζ για να ενισχύσει τις θέσεις των Κούρδων απέναντι στην τουρκική προέλαση.
Στα ανατολικά σθεναρά αντιστέκονται οι Κούρδοι, που δίνουν σφοδρές μάχες στα περίχωρα της πόλης Ρας Αλ Αΐν απέναντι στους Τούρκους και τους Άραβες εξτρεμιστές, που τους στηρίζουν.
Την ίδια ώρα η εμπλοκή της Ρωσίας φαίνεται να είναι, πλέον, καθοριστική, καθώς χθες το βράδυ τουρκικά F-16, τα οποία αποπειράθηκαν να πετάξουν πάνω από την Μάνμπιτζ, εγκλωβίστηκαν από ρωσικά μαχητικά Sukhoi.
Παράλληλα, αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος προχώρησε σε «επίδειξη δύναμης» στη Συρία, καθώς μαχητές, που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εξελίσσεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η πολιτική Τραμπ και με στόχο να μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων, θα βρεθούν σήμερα στην Τουρκία.
Ο Πούτιν προσκάλεσε τον Ερντογάν στη Συρία
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UvR_gCxodog&w=689&h=315]
.
«Προς το παρόν δεν απειλούνται οι καταυλισμοί όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές»
Οι καταυλισμοί όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές και οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία δεν απειλούνται προς το παρόν από την τουρκική επιχείρηση που διεξάγεται στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν.
“Εξ όσων γνωρίζω, προς το παρόν, η τουρκική επιχείρηση και οι θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, της κουρδοαραβικής συμμαχίας) δεν έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να απειλείται η ασφάλεια αυτών των καταυλισμών, που ουσιαστικά είναι στο ανατολικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας”, εξήγησε ο Λεντριάν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι θα μεταβεί σύντομα στο Ιράκ για να συζητήσει το νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου οι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία θα μπορέσουν να δικαστούν.
“Πρέπει να διασφαλίσουμε, σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τα μέσα για να δημιουργηθεί μια δικαστική αρχή που θα μπορέσει να δικάσει στο σύνολό τους αυτούς τους μαχητές, περιλαμβανομένων και των Γάλλων”, εξήγησε ο Λεντριάν.
Εξάλλου ο Λεντριάν σημείωσε ότι εννέα Γαλλίδες έχουν δραπετεύσει από καταυλισμό που έλεγχαν οι Κούρδοι μετά την επέμβαση της Τουρκίας.
sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ