Η αδιαφορία της ΕΕ και το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θετική ανταπόκριση των εταίρων της Κύπρου και της Ελλάδας σ’ ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί η Άγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κι αυτό που φοβίζει τόσο τη Λευκωσία όσο και την Αθήνα είναι η αδιαφορία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ως θεσμός όσο και ως κράτη-μέλη, να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας θα επιχειρήσουν εκ νέου να σπρώξουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους, αλλά και την ΕΕ ως σύνολο, στο να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή. Υπογραμμίζοντας αμφότεροι πως οι ενέργειες της Τουρκίας (με τελευταία πράξη την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη) δεν είναι ένα διμερές ζήτημα που αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προτίθενται κατά την ενημέρωση των ομολόγων τους να σταθούν και στα εξής:
– Η Τουρκία κινήθηκε εκβιαστικά προς τη Λιβύη και χρησιμοποιώντας τη χαοτική κατάσταση στη χώρα κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή της κυβέρνησης σε ένα παράνομο μνημόνιο το οποίο παραβιάζει διεθνείς αρχές, επί των οποίων η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.
– Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ευρύτερα.
– Η πολιτική της μη εμπλοκής από πλευράς ΕΕ στη Μέση Ανατολή δεν αφήνει οποιοδήποτε όφελος στην Ευρώπη. Αντίθετα, αναγκάζεται να πληρώσει το ακριβό κόστος ενεργειών άλλων χωρών, π.χ. ο εμφύλιος στη Συρία, το μεταναστευτικό και τα δισεκατομμύρια που πληρώνει η ΕΕ ετησίως προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Γιόσεπ Μπορέλ, με τον οποίο και θα συζητήσει και θέμα νομικών μέτρων κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων επί όλου του φάσματος των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
Τρίτο γεωτρύπανο η νέα κίνηση της Τουρκίας

Η Τουρκία επιταχύνει τις προσπάθειές της για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» η οποία αναφέρει ότι οι κινήσεις της στρέφονται προς νορβηγικές εταιρείες από τις οποίες αγόρασε τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ».
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», υπό τον τίτλο «Τρίτο γεωτρύπανο η νέα κίνηση», η Τουρκία ετοιμάζεται για την αγορά νέου γεωτρύπανου ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και κινήσεις για εκπαίδευση προσωπικού, σε εθνική βάση, που θα στελεχώσει το νέο πλωτό γεωτρύπανο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σχεδιάζεται εθνική παραγωγή υλικού για τα γεωτρύπανα ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ