Αλλάζουν όλα με τις εκλογες στην Ελλάδα – Θα μπορούν να γίνονται πλέον και άλλες μέρες εκτός απο την Κυριακή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπροστά στην πιθανότητα μιας ιστορικής αλλαγης βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με πολλα ευρωπαϊκα κράτη, που αφορουν τις εκλογες, καθως αναμένεται να υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του στις αρχές Μαΐου, την  πρόταση μεταρρύθμισης για τoν Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κανονισμό που κατέθεσε η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν με δύο ψηφοδέλτια, ένα εθνικό και ένα πανευρωπαϊκό, από το οποίο θα εκλέγονται 28 επιπλέον βουλευτές. Τα ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια θα απαρτίζονται από υποψηφίους που προέρχονται από συνασπισμούς ευρωπαϊκών κομμάτων ή εθνικών ενώσεων ψηφοφόρων, ενώ οι λίστες με τους υποψηφίους θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες που εξασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση μικρότερων χωρών. Δυνατότητα υποψηφιότητας θα έχει κάθε Ευρωπαίος πολίτης άνω των 18 ετών, ενώ προτείνεται και η θέσπιση εκλογικού ορίου 3,5% για τις μεγάλες περιφέρειες.

Επίσης η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, προτείνεται να θεσπιστεί ως ημέρα εκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, μεγάλη σημασία δίνει η πρόταση στην προσβασιμότητα όλων των πολιτών στις εκλογές, συμπεριλαμβάνοντας την επιλογή της επιστολικής ψήφου και την υποχρεωτική ίση αντιπροσώπευση των φύλων στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με το άρθρο 223 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), μετά την έγκριση από την Ολομέλεια, η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο, να λάβει τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου και την έγκριση όλων των κρατών-μελών με τις αντίστοιχες συνταγματικές τους επιταγές.

Αν λοιπόν καθιερωθεί η 9η Μαΐου σαν ημέρα των Ευροεκλογών τότε αυτο θα παρασύρει και τις υπόλοιπες εκλογες στη χώρα μας. Αν κάποια στιγμή αποφασίσει κάποια κυβερνηση να παει σε διπλές κάλπες ταυτόχρονα  με τις ευρωεκλογές θα γίνει την συγκεκριμένη μέρα δηλαδή. Επισης στην Ελλάδα εχει καθιερωθεί οι Ευρωεκλογές να διεξάγονται μαζί με τις εκλογες για τις περιφέρειες και τους δημάρχους. Ετσι αν συνεχιστεί αυτο, που θα μάλλον θα συνεχιστεί για λόγους οικονομίας θα πρέπει να γίνονται όλες στις 9 Μαΐου.

Πλέον μιλάμε για μεγάλη ανατροπή για τα Ελληνικά δεδομένα που είχαμε συνηθίσει την Κυριακή ως αποκλειστική μέρα των εκλογών.

Με πληροφορίες απο το efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ