81 χρόνια από το Σύμφωνο Φιλίας της Τουρκίας με τον Χίτλερ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συμπληρώνονται σήμερα 18 Ιουνίου 2022, ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και στον Χίτλερ. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει επανειλημμένα τόσο με σχετική μας αρθρογραφία (Κυριακάτικη Kontra News 15/3/2020 αλλά και Υπέρβαση News5/4/2021 και 31/5/2021) όσο και στην τηλεοπτική μας εκπομπή «Ο άλλος δρόμος στην ενημέρωση».

Έτσι λοιπόν την ώρα που σύσσωμος ο Κρητικός λαός αποδεκάτιζε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην μεγαλειώδη μάχη της Κρήτης στο διάστημα 20 Μαΐου -1ηΙουνίου 1941, την ώρα που ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατέβαζαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη τη νύκτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941, οι Τούρκοι διαπραγματευόταν για να τα βρουν με τον Χίτλερ.

Την ώρα που ο Ελληνικός λαός έδινε σύσσωμος τη μάχη της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στον Άξονα, η Τουρκία προχωρούσε στη Σύναψη Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με τον Χίτλερ και τους ναζί.

Έτσι σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία πολέμησε τους Ιταλούς στη Βόρειο Ήπειρο και τους Γερμανούς στο Ρούπελ, η Τουρκία τάχθηκε ανοιχτά και επίσημα με το μέρος των ναζί.

Η επιστολή του Χίτλερ στον Ινονού

Ειδικότερα στις 4 Μαρτίου 1941 ο Χίτλερ έστειλε επιστολή προς τον τούρκο πρόεδρο Ισμέτ Ινονού την οποία του παρέδωσε ο πρέσβης της χιτλερικής Γερμανίας στην Άγκυρα φον Πάπεν. Στην επιστολή του ο Χίτλερ έδινε τη διαβεβαίωση στην Άγκυρα ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί στην Τουρκία και για τον λόγο αυτόν τα ναζιστικά στρατεύματα που είχαν μπει στη Βουλγαρία θα έμεναν μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Επιπλέον όπως προκύπτει από δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Daily Mail στις 5 Μαρτίου 1941, ο Χίτλερ διεμήνυε στον Ινονού ότι ενδιαφερόταν να  φροντίσει τα τουρκικά συμφέροντα  και την ευημερία της Τουρκίας. Μάλιστα σύμφωνα με το τουρκικό ραδιόφωνο ο Ινονού άκουγε με προσοχή το μήνυμα του Χίτλερ καθώς του το διάβαζε ο φον Πάπεν  κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Στη συνέχεια ο Ινονού ζήτησε από τον φον Πάπεν να ευχαριστήσει εκ μέρους του τον Χίτλερ για αυτήν «την ευγενική του πράξη»!!!  Η επιστολή Χίτλερ στη συνέχεια αποτέλεσε αντικείμενο 6ωρης συζήτησης στο τουρκική υπουργικό συμβούλιο στις 5 Μαρτίου 1941.

Στην επιστολή αυτή του Χίτλερ, τελικά απάντησε ο Ινονού στις 19 Μαρτίου 1941.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι όταν στις 6 Απριλίου 1941 ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός έδινε τιτάνιο αγώνα, την ίδια ώρα οι Τούρκοι έκαναν μπίζνες με τους ναζί για να τα κονομήσουν ως συνήθως.

«Μέγας και μεγαλοφυής αναδημιουργός της νέας Τουρκίας» ο Κεμάλ σύμφωνα με τον Χίτλερ

Η πρόθεση του Χίτλερ για συνδιαλλαγή με την Τουρκία εκτός από την επιστολή του της 4ης Μαρτίου 1941 φάνηκε και σε μια αποστροφή του περίφημου τότε λόγου του στις 4 Μαΐου 1941 στο γερμανικό Ράιχσταγκ για τα ζητήματα του πολέμου στα Βαλκάνια όπου επισήμανε ότι από τη στιγμή της ανόδου του στην εξουσία προσπάθησε να επιτύχει στενή συνεργασία με την Τουρκία η οποία να στηρίζεται σε βάσεις οικονομικής ωφέλειας. Μάλιστα παρατήρησε ότι η Τουρκία ήταν σύμμαχος με τη Γερμανία στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πόλεμος που σύμφωνα με τον Χίτλερ έβλαψε τόσο την Τουρκία όσο και τη Γερμανία. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Κεμάλ χαρακτηρίζοντάς τον ως «μέγα και μεγαλοφυή αναδημιουργό της νέας Τουρκίας».

Αυτά έλεγε ο Χίτλερ για τον Κεμάλ και την Τουρκία τον Μάιο του 1941 όταν η γερμανική μπότα είχε κατακτήσει την Ελλάδα πλην Κρήτης.

Το Σύμφωνο Φιλίας της Τουρκίας με τον Χίτλερ

Έτσι τελικά  στις 18 Ιουνίου 1941, η Τουρκία συνήψε με τη ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ την Γερμανο-Τουρκική Συνθήκη Φιλίας. Η Συνθήκη υπογράφτηκε στην Άγκυρα από τον πρέσβη της χιτλερικής Γερμανίας Φραντς φον Πάπεν και τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεχμέτ Σουκρού Σαράτζογλου όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία και την οποία έχουμε ήδη δημοσιεύσει στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ News στις 5 Απριλίου 2021 στη σελ. 3.

Επρόκειτο για ένα Σύμφωνο μη επιθέσεως διαρκείας δέκα ετών στο οποίο πέραν των άλλων Χίτλερ και Τουρκία συμφωνούσαν σε αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων τους καθώς και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών τους (Daily Mail 19/6/1941).  

Ειδικότερα στο προοίμιο της Συνθήκης αναφερόταν ότι Γερμανία και Τουρκία έχοντας την επιθυμία να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις «επί βάσεως αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρινούς φιλίας» αποφάσισαν να συνάψουν Συμφωνία υπό την επιφύλαξη του σεβασμού των υποχρεώσεων που είχαν μέχρι τότε οι δύο χώρες και για τον λόγο αυτόν διόρισαν ως πληρεξουσίους των δύο πλευρών για την υπογραφή της Συμφωνίας τον πρέσβη Φράντς φον Πάπεν εκ μέρους της Γερμανίας και τον  υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σαράτσογλου.

Στη συνέχεια στο άρθρο 1 της Συνθήκης αναφερόταν ότι Γερμανία και Τουρκία αναλαμβάνουν να σεβαστούν αμοιβαίως την ακεραιότητα και το απαραβίαστον του εθνικού εδάφους τους και να μην λαμβάνουν κανένα μέτρο το οποίο να στρέφεται άμεσα ή έμμεσα κατά του άλλου συμβαλλομένου μέρους.

Στο άρθρο 2 της Συνθήκης προβλεπόταν ότι Γερμανία και Τουρκία αναλαμβάνουν την υποχρέωση στο μέλλον να έρχονται φιλικώς εις επαφήν σε σχέση με όλα τα ζητήματα που αφορούν αμοιβαίως τα συμφέροντά τους προκειμένου να καταλήγουν σε συμφωνία ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα χειριστούν παρόμοια ζητήματα.

Το άρθρο 3 προέβλεπε τα περί της κύρωσης της Συνθήκης η οποία θα ήταν δεκαετούς διάρκειας ενώ θα μπορούσε με συμφωνία των μερών και να παραταθεί.

Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας οι δύο πλευρές αντάλλαξαν διακοινώσεις ως προς τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μιας και οι Τούρκοι ως γνωστόν δεν κάνουν τίποτε στο τζάμπα.

Σε δηλώσεις του ο Σαράτσογλου επισήμανε με νόημα ότι κατά την διάρκεια όλων των σοβαρών γεγονότων τους τελευταίους αιώνες η Τουρκία και η Γερμανία δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι και οι σχέσεις τους ήταν άμεμπτες. Μάλιστα με το Σύμφωνο φιλίας έθεσαν σε στερεότερες βάσεις την φιλία τους.  Και συνέχισε λέγοντας ότι τα δύο έθνη παρείχαν αμοιβαία τη διαβεβαίωση ότι και εις το μέλλον ουδέποτε θα έχουν διαφορές. Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο «σπουδαίο ιστορικό έγγραφο φιλίας».

Στη συνέχεια στις 5 Ιουλίου 1941 σε ειδική τελετή στην αίθουσα των Πρέσβεων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο έγινε η ανταλλαγή των επικυρωτικών εγγράφων μεταξύ της τουρκικής και της γερμανικής αντιπροσωπείας στην οποία από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Cevat Acikalin, ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Huesrev Gerede και από γερμανικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ernst von Weizsäcker πατέρας του πρώην Προέδρου της Γερμανίας Richard Karl Freiherr von Weizsäcker τη δεκαετία 1984-1994, και ο τότε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ernst Woermann.

Το κείμενο του Γερμανοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας μετά την επικύρωσή του δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ναζιστικής Γερμανίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη σύναψη του Γερμανο-Τουρκικού Συμφώνου μη επιθέσεως ο Χίτλερ στις 22 Ιουνίου 1941 επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, έχοντας όμως καθυστερήσει λόγω της ελληνικής αντίστασης στο Ρούπελ και στη μάχη της Κρήτης όπου αποδεκατίστηκαν οι αλεξιπτωτιστές του. Άλλωστε είναι ιστορικά γνωστό ότι ο Χίτλερ έχασε τη μάχη με τον ρωσικό χειμώνα λόγω της ελληνικής αντίστασης και της συνακόλουθης καθυστέρησης.

Η Συμφωνία Clodius

Στη συνέχεια τον Οκτώβριο 1941 η Τουρκία υπέγραψε με το Χίτλερ την Συμφωνία Clodius με βάση την οποία εφοδίασε τη ναζιστική πολεμική μηχανή με 45.000 τόνους χρωμίου το διάστημα 1941-42 και με 90.000 τόνους χρωμίου κατ΄ έτος το 1943 και 1944, παρέχοντας έτσι στους ναζί ένα υπερπολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία κατασκευής όπλων.

Οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη ναζιστική Γερμανία συνεχίστηκαναπρόσκοπτα. Μάλιστα στις 26 Φεβρουαρίου 1943 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία η Διάσκεψη του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση στα γραφεία του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη Γερμανία στο Βερολίνο, στην περίφημη λεωφόρο Kurfürstendamm, παρουσία του Τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο Saffet Arikan.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απαίτηση της Τουρκίας να της παραχωρηθούν συγκεκριμένα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου προκειμένου να προσχωρήσει στον Άξονα, όπως αποκάλυψε ο Χίτλερ στον Μουσολίνι σε συνάντησή τους στις 29/4/1942 στο Σάλτσμπουργκ (www.sportime.gr 17/2/2021).

Την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα ακολουθώντας τη γνωστή της καιροσκοπική πολιτική πουλούσε χρώμιο και στους Αγγλο-αμερικάνους καθώς και αποξηραμένα φρούτα και καπνό.

Και κάτι ακόμη. Μόλις η Τουρκία είδε ότι έρχεται η συντριβή του Χίτλερ και καθώς τον Αύγουστο του 1944 ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στη Βουλγαρία, η Άγκυρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τους ναζί.

Περίμενε όμως μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 1945 για να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία μιας και δεν ήταν σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου.
Έτσι η Άγκυρα κατάφερε να πλασαριστεί μαζί με τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!!!

 

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Ενεργειακή Κρίση: Η Ρουμανία μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ντίζελ

Η  ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε, σε έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής το έκτακτο διάταγμα που προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τυπικό ντίζελ κατά...

Το Ιράν απορρίπτει όλα τα αιτήματα των ΗΠΑ και αρνείται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ισλαμαμπάντ

Το Ιράν απορρίπτει όλα τα αιτήματα των ΗΠΑ και αρνείται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ισλαμαμπάντ σύμφωνα με την WSJ.Οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Πακιστάν...

Η αλβανική κυβέρνηση μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων κατά 20%

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων κατά 20% λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαφάνειας, όπου αναμένεται...

Η απόλυτη κατάρρευση της Τουρκικής λίρας

Η απόλυτη κατάρρευση της Τουρκικής λίρας παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει πουλήσει δεκάδες τόνους χρυσού που διατηρούσε στα αποθέματα, για να στηρίξει το...

Καθηλωτικό ερευνητικό ρεπορτάζ των New York Times σχετικά με τις απαγωγές γυναικών Αλαουίτ στις παράκτιες περιοχές της Συρίας

Καθηλωτικό ερευνητικό ρεπορτάζ των New York Times σχετικά με τις απαγωγές γυναικών Αλαουίτ στις παράκτιες περιοχές της Συρίας οι οποίες βιάστηκαν, βασανίστηκαν και μερικές φορές...

Από τα αλεξίπτωτα στα drones: πώς ο σύγχρονος πόλεμος αναδιαμορφώνει τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις

Η ανάπτυξη drones και ρομποτικών συστημάτων μάχης επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διεξαγωγή του σύγχρονου πολέμου Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους...

Η Ρωσία εκτόξευσε τον πύραυλο Soyuz-2.1a από το κοσμοδρόμιο του Πλέσετσκ

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιτυχημένη εκτόξευση ενός πυραύλου Soyuz-2.1a από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ στη βορειοδυτική Ρωσία, ο οποίος μεταφέρει έναν...

Ο Ιρανός πρέσβης στην Ρωσία αποκαλύπτει ποιοι σταμάτησαν την περσική αυτοκρατορία…

Ο Ιρανός Πρέσβης στη Ρωσία, Καζέμ Τζαλαλί, απάντησε στις απειλές για «επιστροφή του Ιράν στη Λίθινη Εποχή»: Κάποιοι μιλούν δυσοίωνα για «επιστροφή του Ιράν στη...

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κάλεσε τους Μουσουλμάνους να βάλουν φωτιά σε εκκλησίες και συναγωγές σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο του Πάσχα

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κάλεσε τους Μουσουλμάνους να βάλουν φωτιά σε εκκλησίες και συναγωγές σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο του Πάσχα Η ομάδα κάλεσε...

Ειδική αναφορά: Η ουκρανική επίθεση στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Arctic Metagas» προήλθε από αραβική χώρα

Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RFI, επικαλούμενος ειδική έρευνα αποκάλυψε ότι το άτυχο ρωσικό δεξαμενόπλοιο φυσικού αερίου «Arctic Metagas» δέχθηκε επίθεση από ένα ουκρανικής κατασκευής μη...

Το Ιράν επιμένει ότι κατέρριψε και άλλο F-35, αναρτώντας σχετικό βίντεο

Το Ιράν επιμένει ότι κατέρριψε και άλλο F-35, αναρτώντας σχετικό βίντεο.

Το Fox επιβεβαιώνει την εξαιρετικά σκοτεινή υπόθεση με τις εξαφανίσεις επιστημόνων που συμμετείχαν σε απόρρητα προγράμματα

Ο Γουίλ Κέιν του Fox News αποκαλύπτει ότι αρκετοί υψηλού προφίλ επιστήμονες και άκρως απόρρητοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα εξαφανιστεί ή βρεθεί νεκροί —Καρλ Γκρίνμαιρ:...

Τι συμβαίνει στο αμερικανικό Πεντάγωνο;

Ειδικός αναλυτής εθνικής ασφάλειας επιβεβαιώνει στο Fox ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκκαθαρίζει πλήρως το Πεντάγωνο Ο Πιτ Χέγσεθ έχει απολύσει πάνω από δώδεκα κορυφαίους στρατηγούς,...

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη γέφυρα στην Τεχεράνη

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη γέφυρα στην Τεχεράνη

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Το Ιράν διατηρεί τη μισή πολεμική του ισχύ μετά από έναν μήνα σύγκρουσης

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσίευσε το CNN περίπου οι μισοί από τους εκτοξευτές πυραύλων του Ιράν παραμένουν άθικτοι μετά από...

Να γιατί εξερράγησαν οι αγορές και έπεσε ξαφνικά το πετρέλαιο…

Οι αγορές σημείωσαν άνοδο πριν από λίγο μετά τις αναφορές ότι το Ιράν και το Ομάν αναπτύσσουν ένα κοινό ναυτικό πρωτόκολλο για ασφαλή διέλευση από...

Η κόλαση για την Ευρώπη πέρασε τις πύλες…

Η τιμή του Dated Brent crude oil (το βασικό benchmark για το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται στην Ευρώπη) έχει εκτοξευτεί στα 141 δολάρια το βαρέλι, το...

Τι κρύβει το Ιράν; Πώς κατάφερε να χτυπήσει το αμερικανικό αεροπλάνο IWACS με τέτοια ακρίβεια; (Ισραηλινό δημοσίευμα)

Η επίθεση στο αμερικανικό αεροσκάφος AWACS (μοντέλο E-3 Sentry) στην αεροπορική βάση Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία στις 27 Μαρτίου 2026 θεωρείται μία από...

Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: Δεν θα αλλάξει η Σύμβαση του Μοντρέ με τη ναυτική βάση στο Βόσπορο

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έπειτα από τη δημόσια συζήτηση για την ίδρυση Νατοϊκής Βάσης στον Βόσπορο καθώς και Αρχηγείου Πολυεθνικού Σώματος στα Άδανα, προέβη σε...

Παράνομη συμπεριφορά ή πραγματική δικαιοσύνη; Δείτε τι έκανε ένας πατέρας όταν συνάντησε τον βιαστή της κόρης του

Παράνομη συμπεριφορά ή πραγματική δικαιοσύνη; Ο πατέρας Γκλεν Κρόμγουελ εντοπίζει τον Αφγανό Γιουσούφ Αζάμι, μετανάστη που κατηγορείται για απαγωγή, ασέλγεια και βιασμό του 14χρονου κοριτσιού...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ