Γλυκά κρασιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεμυαλίζουν, εντυπωσιάζουν και τελικά μιλούν στην καρδιά ακόμα και του πλέον αυστηρού οινόφιλου. Τα γλυκά κρασιά εκφράζουν την πιο… ανθρώπινη πλευρά του κρασιού.

Ο άνθρωπος γεννιέται με μια έμφυτη τάση προς το γλυκό. Και μπορεί η εκπαίδευση και η γαστρονομική κουλτούρα να μας κάνουν να εκτιμούμε ιδιαίτερα το ξινό και το πικρό, όμως το DNA μας είναι γεμάτο… σάκχαρα! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα γλυκά κρασιά εντυπωσιάζουν κάθε οινόφιλο, αφού μάλιστα επιπροσθέτως είναι συνήθως και ιδιαίτερα εκφραστικά ως προς την ένταση και τη συμπύκνωση του αρώματος αλλά και της γεύσης τους.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα γλυκά κρασιά δεν απαιτούν τα δύο χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν για να ισορροπήσουν. Ισα-ίσα αμφότερα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, μια και χωρίς την παρουσία τους η υπερβολική γλύκα καθιστά το κρασί μας πλαδαρό και λιγωτικό.

Πόσες κουταλιές ζάχαρης να βάλω;
Τουλάχιστον 2-3, αφού για να έχει ένα κρασί καθαρά γλυκιά γεύση θα πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον 80-100 gr/lt αζύμωτων σακχάρων, με το νούμερο να φθάνει και τα 500! Αυτή η γλυκιά παρουσία επιτυγχάνεται με φυσική η τεχνητή διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης, ώστε κάποια σάκχαρα να μην προλάβουν να μετατραπούν σε αλκοόλη. Όμως σε κάθε περίπτωση το σταφύλι που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να διαθέτει αφθονία σε αυτά, ώστε να διασφαλιστεί και ένα ικανό ποσοστό οινοπνεύματος που δεν θα κάνει το κρασί νεράκι. Πάντως υπάρχουν και κρασιά του είδους με μόλις 5-7 αλκοολικούς βαθμούς!

Δείξε μου το σταφύλι σου να σου πω πώς είσαι!
Πολλοί είναι οι δρόμοι για να φτάσουμε σε ένα γλυκό κρασί, με τους πιο πολυσύχναστους να είναι οι παρακάτω.

* Υπερωρίμανση των σταφυλιών. Απλά πράγματα! Αφήνεις το σταφύλι πάνω στο αμπέλι και περιμένεις. Εάν είσαι καλός στον τζόγο δεν θα ξεκινήσουν οι βροχές και ο μούστος θα είναι πλούσιος σε σάκχαρα. Πολλά ελληνικά γλυκά όπως τα περισσότερα της Σάμου αλλά και της Βόρειας Ελλάδας παράγονται με αυτό τον τρόπο, το ίδιο και όσα φέρουν τον τίτλο Late Harvest. Τα Αλσατικά πάντως αναγράφουν τον γαλλικό ανάλογο όρο Vendanges Tardives.

* Αφυδάτωση των σταφυλιών. Οι οινοπαραγωγοί δεν απλώνουν μπουγάδα, απλώνουν όμως τα σταφύλια τους στον ήλιο ή τη σκιά, ιδιαίτερα αν βρίσκονται στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, στο Ρίο Πατρών και σε άλλες περιοχές εντός ή εκτός συνόρων! Συνήθως το λιάσιμο κρατά 10 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο το σταφύλι χάνει το περισσότερο νερό του αποκτώντας τρομακτική γλύκα και συμπύκνωση. Αναπόφευκτη ως εκ τούτου και η υψηλή τιμή αυτών των κρασιών, των οποίων η γλύκα αλλά και η αλκοόλη προέρχονται αποκλειστικά από το σταφύλι.

* Προσβολή από ευγενή σήψη. Θυμάσαι ότι η μούχλα δεν είναι πάντοτε κακό πράγμα όταν τρως ένα πεντανόστιμο μανιτάρι ή ένα σπουδαίο μπλε τυρί. Το ίδιο όμως κάνεις όταν δοκιμάζεις ένα κρασί από σταφύλια που έχουν προσβληθεί από ευγενή σήψη, με τον μύκητα Botrytis Cinerea να προσβάλλει τις ρόγες, να ρουφάει το νερό και να δημιουργεί ονειρική πολυπλοκότητα. Βέβαια για να φτάσουν αυτές οι σάπιες ρόγες να περιέχουν νέκταρ και όχι σαπίλα πρέπει να συντρέχουν συνθήκες εναλλαγής βραδινής ομίχλης και ημερήσιας ηλιοφάνειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαιτερότητα που απαντάται σε ελάχιστα μέρη του κόσμου.

Η σπανιότητα, η χαμηλή παραγωγή αλλά και το τρομακτικά υψηλό εργατικό κόστος–αφού οι ρόγες συλλέγονται μια-μια!-εκτινάσσουν το κόστος καθιστώντας τους μυθικούς εκπροσώπους όπως τα Sauternes από το Μπορντό, τα Tokaji Aszu από την Ουγγαρία και τα Beerenauslese και Trockenbeerenauslese από τη Γερμανία τα ακριβότερα γλυκά κρασιά του κόσμου.

Παγωμένα σταφύλια
Το ότι τα ζάχαρα παγώνουν πιο γρήγορα από το νερό θα το καταλάβουμε αν βάλουμε μια συμπυκνωμένη λεμονάδα στην κατάψυξη. Αυτό το έχουν καταλάβει πριν από μας και κάποιοι παραγωγοί της Γερμανίας, της Αυστρίας αλλά κυρίως του Καναδά, και αφήνουν τα σταφύλια πάνω στο αμπέλι μέχρι να γίνουν… Μπαρμπα-Στάθης! Τα παγωμένα τσαμπιά συλλέγονται αρχές Ιανουαρίου, με τη θερμοκρασία στους -6°C και το απότομο πάτημά τους χωρίζει τις ντοπαρισμένες με σάκχαρα σταγόνες από το υπόλοιπο κομμάτι της ρόγας που γίνεται μικρά κρυσταλλάκια! Το αποτέλεσμα αυτού του μαγικού είναι τα περίφημα Icewine, που αν και δεν φθάνουν τις τιμές και τη φήμη των κρασιών της προηγούμενης κατηγορίας, εντυπωσιάζουν με τα έντονα αρώματα, την τρομακτική συμπύκνωση και τον εξωτικό τους χαρακτήρα.

Ενίσχυση του κρασιού. Οι περισσότεροι ζυμομύκητες δεν μπορούν να ζήσουν σε περιβάλλον μεγαλύτερο των 15 αλκοολικών βαθμών και ως τούτου έχουν έμφυτες τάσεις αυτοκτονίας, αφού όταν ζυμώνουν έναν μούστο πλούσιο σε σάκχαρα πνίγονται από το οινόπνευμα που οι ίδιοι δημιουργούν! Κάποιοι οινοποιοί πάντως όχι μόνο δεν δείχνουν συμπάθεια αλλά επισπεύδουν το… τέλος ενισχύοντας οι ίδιοι τον μούστο με αλκοόλ όταν τα σάκχαρα φθάσουν στο σημείο που επιθυμούν, με τα κρασιά που προκύπτουν να είναι συνήθως ιδιαίτερα δυνατά. Τα διάσημα πορτογαλικά Port αλλά και οι δικές μας Μαυροδάφνες είναι γνωστότατοι εκπρόσωποι του είδους, με τους 20 και 16 βαθμούς αντίστοιχα να είναι ο κανόνας όσον αφορά στο ποσοστό της αλκοόλης.

Όχι, δεν είναι το λικεράκι της γιαγιάς!
Τα γλυκά κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε κλασικές τουλίπες του λευκού για να αναδείξουν την πολυπλοκότητά τους. Αφήστε λοιπόν τα ποτηράκια που σερβίριζε η γιαγιά σας το λικεράκι, αλλά και τα ποτήρια των αποσταγμάτων, ενώ παράλληλα προτιμήστε θερμοκρασίες 8-10 βαθμών για τα λευκά και 12-14 για τα ερυθρά γλυκά. Τα επιδόρπια προσφέρουν σχεδόν συνοικέσιο στην αρμονία –με τη χρωματική ομοιότητα μάλιστα (λευκή συνταγή με λευκά, καφέ με καφέ και σκούρα με κόκκινα) να εγγυάται και παντοτινό όρκο αγάπης− όμως το πραγματικό πάθος έρχεται όταν κοιτάξουν για πρώτη φορά μπλε τυριά αλλά και φουά γκρα.

Οι πολύ τολμηροί πάντως μπορούν να οδηγήσουν το τελευταίο στο έγκλημα φέρνοντας τους πλέον «άγλυκους» εκπροσώπους της κατηγορίας δίπλα σε πιάτα με εξωτικά ή fusion μάτια όπως τα γλυκόξινα πιάτα της κινέζικης κουζίνας, ή τα οστρακόδερμα που συνοδεύονται από φρούτα.

Σίμος Γεωργόπουλος
olivemagazine

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Έσβησε αθόρυβα στα 99 του χρόνια ο Αρεοπαγίτης Μιχάλης Παπαδάκις

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ η Ελληνική Αστυνομία συνελάμβανε μαζί μέ τήν βοήθεια οκτώ εισαγγελέων τά μέλη της μαφίας των Χανίων –κάθε νομός στήν Ελλάδα έχει...

Ακόμη και ο Πορτοσαλτε κάνει μεγαλύτερα νουμερα: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταρρέει η τηλεθέαση της νέας εκπομπής της Τατιάνας Στεφανιδου, Power Talk

Χαμηλά τα νούμερα και χθες Τετάρτη για την νέα άκρως ενδιαφέρουσα εκπομπή της Τατιάνας Στεφανιδου στο Σκαι, που ενώ δίνει τον καλύτερο της εαυτό...

Σάλος με τον Γιώργο Λιάγκα στον Αντ1 – Αλλάζει ώρα η εκπομπή του

Σε νέα ώρα επιστρέφει την νέα σεζόν στον Αντ1 ο Γιώργος Λιάγκας. Σύμφωνα με το κανάλι η εκπομπή του θα ξεκινά πλέον στις 9...

Ελλη Λαμπέτη: Η μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1983

Σαν σήμερα, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983, αφήνει την τελευταία της πνοή, χτυπημένη από καρκίνο, η Έλλη Λαμπέτη σε ηλικία 57 ετών. Η χαρισματική...

Ο μεγαλοφυής υπολογισμός του Ερατοσθένη

Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γής από τον Ερατοσθένη.Πώς απο ένα πηγάδι στο Ασσουάν ,μέτρησε την περίμετρο της Γής.Η πρώτη φορά στην Ιστορία της...

Η ιστορία του θεού Πάνα

Για την γέννηση του Πανός υπάρχουν διάφορες εκδοχές , διαφορετικές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας .Μερικοί πίστευαν ότι ήτανγιος του Ουρανού και της Γης...

Αχέροντας ο ποταμός των ψυχών, της αναγέννησης και της αθανασίας

Αχέροντας , ο μυθικός ποταμός γιός του Ουρανού και της Γαίας αναφέρεται ως , ο σπουδαιότερος ποταμός της αρχαιότητας μετά τον Ωκεανό.Πολλές οι αναφορές...

Για τις παλιές καλές ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου που τις έβλεπε όλη η οικογένεια

Δημήτρης Καπράνος Εφημερίδα ΕστίαΔέν ειχα, μέχρι πρό τινος, παρακολουθήσει ούτε μία ταινία του Νίκου Ξανθόπουλου.Στό σχολειο, μιλούσαμε περιφρονητικά γιά «τό παιδί του λαου...

Αλκοόλ και ήπαρ

Η ηπατολόγος – παθολόγος Μαρία Σχινά εξηγεί πώς η κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο και αν και πότε η κατάσταση...

Η διαθήκη του Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης στη Χαλκίδα σε ηλικία 63 χρόνων (Οκτώβριος 322 π.Χ) από στομαχική πάθηση (καρκίνο του στομάχου) στο πατρικό σπίτι της μητέρας του Φαιστιάδας...

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια πάθηση που ορίζεται ως η συσσώρευση υπερβολικού σωματικού λίπους σε σημείο που να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα...

Βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε το φθινόπωρο

Οι χειμωνιάτικοι βολβοί λουλουδιών ή βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης όπως λέγονται, φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν μέσα στον χειμώνα και την άνοιξη.Τα βολβώδη λουλούδια είναι...

Exathlon: Οι τραυματισμοί που πάγωσαν τους παίκτες και την παραγωγή

Σε έναν διαφορετικό αγώνα ρίχτηκαν χθες οι ομάδες του Exathlon καθώς αγωνίζονταν για τα μετάλλια δύναμης.«Τι είναι αυτό το μετάλλιο δύναμης, φαντάζομαι όλοι θα...

Φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Μπορούμε βέβαια να φυτέψουμε τουλίπες και...

Ελλάδα: Η κοιτίδα όχι μόνο της μαθηματικής , αλλά και της επιστημονικής σκέψης

Ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε και αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση τον τρόπο σκέψης που χάραξαν, διαμόρφωσαν και δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες. Για πρώτη φορά...

Η Έννοια της Θρησκείας στην Αρχαία Ελλάδα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ Η θρησκεία αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Ως εκ τούτου, η μελέτη της παρουσιάζει...

Η ίδρυση του μαντείου των Δελφών

Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί. όταν ο Δίας τους έστειλε να πετάξουν από δύο διαφορετικές...

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Ο νάρκισσος είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη.Με καταγωγή από...

Έφυγε από τη ζωή στα 92 χρόνια ο αρχιτέκτονας που σημάδεψε τον ελληνικό τουρισμό με τις πρωτοποριακές ιδέες και δημιουργίες του, Σπύρος Κοκοτός

Ο Σπύρος Κοκοτός, ο αρχιτέκτονας που σημάδεψε τον ελληνικό τουρισμό με τις πρωτοποριακές ιδέες και δημιουργίες του πέθανε σε ηλικία 92 ετών.Γεννημένος το 1933...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ