Γερμανία: Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης μετά από κριτική στη γερμανική δικαιοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η κυβέρνηση κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο μετά από κριτική στη γερμανική δικαιοσύνη, για τις πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε σπίτια δύο Τούρκων δημοσιογράφων.

«Ο Τούρκος πρέσβης, ο οποίος κλήθηκε σήμερα, ενημερώθηκε ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, τον Τύπο και το δικαστικό σώμα στη Γερμανία», έγραψε το γερμανικό υπουργείο σε tweet.

Οι δύο δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν αλλά τα σπίτια τους ερευνήθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης και άλλα στοιχεία.

Αυτή η κλήση, η οποία ήρθε πέντε ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ήρθε μετά από παρόμοια απόφαση που έλαβαν οι τουρκικές αρχές στις 17 Μαΐου, όταν κάλεσαν τον Γερμανό πρέσβη μετά από έρευνες που διεξήχθησαν στη Φρανκφούρτη στα σπίτια των ανταποκριτών της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Sabah.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ιδιαίτερα, όπως είπε, «την αδικαιολόγητη σύλληψη εκπροσώπων του γραφείου της εφημερίδας Sabah στη Φρανκφούρτη» και τη θεώρησε «πράξη με στόχο τον εκφοβισμό και την παρενόχληση του τουρκικού Τύπου».

Από την πλευρά της, η γερμανική εισαγγελία στο Ντάρμσταντ επιβεβαίωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν και ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι έγιναν έρευνες στα σπίτια τους και ότι κατασχέθηκαν «ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης και άλλα στοιχεία».

Η εφημερίδα Sabah ανέφερε ότι συνελήφθησαν μετά από καταγγελία που κατέθεσαν εναντίον τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η Άγκυρα τον κατηγορεί για υποκίνηση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

«Η σύλληψη των δύο Τούρκων δημοσιογράφων για τα άρθρα τους σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση FETÖ (το όνομα που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για το κίνημα Γκιουλέν) αποτελεί σαφή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου», έγραψε στο Twitter ο Fahrettin Altun, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ