Ψήφισμα καταπέλτης στο ευρωκοινοβούλιο για τον Μητσοτακη – Τι ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέο χαστούκι για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρνει η εξέλιξη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου υπερψηφίστηκε το ψήφισμα για την καταδίκη της Ελλάδας αναφορικά με το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου.

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ καταψήφισαν συνολικά 254 και δήλωσαν αποχή 26. Παρά τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να μετριάσουν τον σάλο με αντι-ψήφισμα των ευρωβουλευτών της ΝΔ, η ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι έντονη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Το κράτος δικαίου, η Ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία στην Ελλάδα, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ψήφισμα θα γίνεται αναφορά στην φίμωση των ΜΜΕ, το σκάνδαλο των υποκλοπών, την αστυνομική βία και την μεταχείριση μεταναστών.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος

Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Όπως τονίζεται, με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Αρβανίτης: «Η εικόνα της χώρας μας αμαυρώνεται ανεπανόρθωτα με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού»

Σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης τονίζει: «Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαλεί την χώρα μας για τον εκτροχιασμό του κράτους δικαίου, με έναν και μόνο υπεύθυνο: την κυβέρνηση Μητσοτάκη» τονίζει και προσθέτει: «Με 330 ψήφους ΥΠΕΡ, 254 ΚΑΤΑ και 26 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα-κόλαφος, που επιστεγάζει την θλιβερή κατάσταση του κράτους δικαίου στη χωρά μας, μετά από πέντε χρόνια θεσμικής κατάπτωσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Παρά τις παρασκηνιακές απόπειρες της ευρωπαϊκής Δεξιάς να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που αντιτίθενται σε θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και πλήττουν την πολιτική και θεσμική αξιοπρέπεια της χώρας μας. Το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τους συγγενείς και τους οικείους του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ζητά από κοινού απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για αυτό το μαζικό έγκλημα. Το μήνυμα είναι σαφές: η κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης αιτίων και προσώπων δεν θα περάσει.».

«Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε από κοινού από τις 4 προοδευτικές πολιτικές ομάδες του ΕΚ (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες Renew) αναφέρεται εκτενώς και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τη ραγδαία υποβάθμιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, τις διώξεις δημοσιογράφων μέσω καταχρηστικών αγωγών (SLAPP) και εγκλήσεων, τη δολοφονία Καραϊβάζ, τον πρωθυπουργικό υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών, τις απευθείας αναθέσεις, και τις επανειλημμένες επιχειρήσεις χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και υπονόμευσης των Ανεξαρτήτων Αρχών, που έφεραν την χώρα μας σε αυτή την δυσχερή θέση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά με κάθε θεσμική επισημότητα ευθύνες και απαντήσεις για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μοναδική υπεύθυνη για τον διασυρμό της χώρας μας, οφείλει να λογοδοτήσει και επιτέλους να σεβαστεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης, το Κράτος Δικαίου» αναφέρει ο κ. Αρβανίτης και καταλήγει: «Εμείς μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών. Τη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ. Την Ελένη Κωστοπούλου. Τους έντιμους δικαστικούς, τους δημοσιογράφους που δίνουν τη μάχη απέναντι στις διώξεις, τους λειτουργούς των Ανεξάρτητων Αρχών. Μας είναι αδιάφορη η λασπολογία της Δεξιάς και των κύκλων της. Την Ελλάδα την εκθέτουν εκείνοι που συνειδητά την ευτελίζουν με την κυβερνητική τους πρακτική, όχι εκείνοι που απαρέγκλιτα επιδιώκουν τη νομιμότητα και την διαφάνεια. Η εικόνα της χώρας μας αμαυρώνεται ανεπανόρθωτα με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι οι άνθρωποι να δικαιωθούν. Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν φωνή».

Κασσελάκης: «Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας»

«Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο» σημειώνει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει: «Οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών. Υπερήφανος για τη δουλειά του Κώστα Αρβανίτη. Η πατρίδα μας αξίζει καλύτερα. Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει».

Τι ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η στάση ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης στην ψηφορορία την Τετάρτη στην Ολομέλεια για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Το ψήφισμα, το οποίο πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο με 330 υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, συνιστά καταδίκη για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις πρακτικές του ίδιου του πρωθυπουργού.

Απορίας άξιον γιατί απουσίαζε από την ψηφοφορία ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέλιος Κούλογλου, ορκισμένος πολέμιος των μεθοδεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Κατά ψήφισε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος, διευκρινίζοντας με Δελτίο Τύπου ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το ψήφισμα, δεν αποδέχεται, ωστόσο, τον όρο «μειονότητες» ως «εθνικά επικίνδυνο». Επιπλέον, απαράδεκτο για το κόμμα του είναι και το γεγονός ότι περικόπτει κονδύλια από την Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα υπάρχει μία και μόνη μειονότητα και αυτή είναι θρησκευτική. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός υποκρύπτει δόλο και εξυπηρετεί συμφέροντα που επιβουλεύονται την εθνική ασφάλεια και εθνική ακεραιότητα» υπερτονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Και καταλήγει: «Τέλος, η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψει ψήφισμα το οποίο συμπεριλαμβάνει οποιασδήποτε μορφής μείωση της ευρωπαΐκής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Όποιοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, δεν πλήττουν την κυβέρνηση, αλλά τον ελληνικό λαό».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος δήλωσαν «παρών» υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και οι επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».

Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και η Εύα Καϊλή, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αλληθορίζουσα, ως φαίνεται, προς την Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, απών από την ψηφοφορία ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του με το Μαξίμου.

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής ΝοημοσύνηςΒασίλης Δημ. Χασιώτης  Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821-ΕΞΩΣΗ...

Αστεία «λαχανάκια» …Βρυξελλών

Ούτε κουβέντα για δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων Ούτε λέξη για επιβολή-προσωρινή έστω- ρήτρα διαφυγής από τον ζουρλομανδύα του Συμφώνου ΣταθερότηταςΜιχάλης...

Δίκη Τεμπη: Αδιανόητο να κοιτάζω από μόνιτορ τη δίκη για το παιδί μου – Είναι ντροπιαστικό

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με αλλαγές στην δικαστική αίθουσα του «Γαιόπολις» στη Λάρισα ξεκινά ξανά σήμερα 1 Απριλίου η δεύτερη συνεδρίαση του Τριμελούς...

ΕΟΚΑ 1955-1959: Μια βρετανική έκθεση που δεν στερήθηκε μεροληψία και προκατάληψη εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου

«Emergency Exits: The Fight for Independence in Malaya Kenya and Cyprus» Της Φανούλας Αργυρου από το simerini.sigmalive.comTo Imperial War Museum (IWM) στο Λονδίνο διοργάνωσε μια...

Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

16 νυν και πρώην βουλευτές, οι 11 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο, ένας πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και ο αναπληρωτής υπουργός του! (Λουξεμβούργο, 1...

Για τη δίκη για τα Τεμπη που σήμερα συνεχίζεται(συνεχίζεται! Λες και έχει αρχίσει)

Μεταδίδεται πως σήμερα συνεχίζεται(συνεχίζεται! Λες και έχει αρχίσει) η δίκη για το φονικό στα Τέμπη Μια δίκη που θα διεξαχθεί, αν διεξαχθεί, για τα βίντεο...

Πάνος Καμμένος: Το ΝΑΤΟ αποτελεί παρελθόν μετά την συνάντηση της Αλάσκα

Σε ανάρτηση του ο Πάνος Καμμένος αναφέρει: Το ΝΑΤΟ αποτελεί παρελθόν μετά την συνάντηση της Αλάσκα.Η Ελλάδα πρέπει με ομοψυχία να ακολουθήσει το νικηφόρο...

Προκόπιος Παυλόπουλος: Η καίρια σημασία της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης

Η καίρια σημασία της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Προκόπιος ΠαυλόπουλοςΟ πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821-ΕΞΩΣΗ ΟΘΩΝΑΜέρος 7(συνέχεια από...

Το τέλος της Ηπείρου (και της χώρας γενικά)

Εδώ βλέπετε το τέλος της Ηπείρου (και της χώρας γενικά) Σε 11 από τους 17 Δήμους δεν έχει γεννηθεί ούτε ένα παιδί φέτος. Η διαδικασία είναι...

Δικαιώθηκε δικαστικά η πρώην διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου στον παναμαρτωλό ΟΠΕΚΕΠΕ

Δικαιώθηκε δικαστικά η πρώην διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου στον παναμαρτωλό ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταδίδεται Αυτό, δηλαδή και αυτό, μας λέει πως για ΤΑ εκατομμύρια που μοίρασε ο...

Με ποια στρατηγική ο Νικος Χριστοδουλίδης θ’ αντιμετωπίσει τους Εγγλέζους για τις Βάσεις;

Η κατάργηση ή η αναθεώρηση του καθεστώτος των αποικιοκρατικών Bρετανικών Βάσεων είναι η μεγαλύτερη δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη έναντι του τόπου και του λαού ...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Καιρικό σύστημα στη δυτική Μεσόγειο, με την ονομασία ERMINIO (όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας - Ομάδα Κεντρικής Μεσογείου) κινούμενο νοτιοανατολικά προβλέπεται να...

Περίπτερα ως «μνημεία» εις το διηνεκές διατηρητέα, μιας σύγχρονης ακόμα εποχής

Έχει πολλές φορές σχολιαστεί από πολλούς και πολλές το γνωστό «φαλιμέντο» που έχει χτυπήσει τα έξω κεντρικής πλατείας Αθήνα Πειραιά και όχι μόνον, περίπτερα....

Στενά με Στενάγματα

Στενά με ΣτενάγματαΚώστα Δημ Χρονόπουλου *Τα παντοειδή στενά και διώρυγε,ς έχουν τη δική τους, (δυσάρεστη συνήθως), ιστορία για εκείνους που θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε αυτά. Αναφέρω ενδεικτικά:- Στα Τρίκαλα , στα δυό στενά, σκοτώσανε...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης  Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821-ΕΞΩΣΗ ΟΘΩΝΑΜέρος 6(συνέχεια...

Η «καλή θέληση των Κυπρίων» είναι που διατηρεί την ανύπαρκτη «κυριαρχία» των βρετανικών στρατιωτικών Bάσεων!

Συζητήσεις μετά την επίθεση με drone στη Βάση Ακρωτηρίου Της Φανούλας Αργυρου από το simerini.sigmalive.com Οι ίδιοι από τη δεκαετία του 1960 μελετούσαν τη σμίκρυνση των...

Σφυροκόπημα του Νίκου Μωραϊτη σε ΠΑΣΟΚ: Μιλάνε σαν να μην έβλεπαν για τηλεφωνικό αριθμό τούς λογαριασμούς του Τσοχατζόπουλου

Σε ανάρτηση του ο Νίκος Μωραϊτης αναφέρει: Πολύ περίεργα μάς τα λένε εκεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μιλάνε σαν να μη συγκυβέρνησαν με ΝΔ και ΛΑΟΣ το...

Κώστας Βαξεβάνης: Ο Μητσοτάκης μεταξύ δύο εκβιασμών

Ο Μητσοτάκης μεταξύ δύο εκβιασμών Κώστας Βαξεβάνης από το Κυριακάτικο Documento Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει πολύ με τους αεριτζήδες επιχειρηματίες προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Κατείχαν...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής ΝοημοσύνηςΒασίλης Δημ. Χασιώτης Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821-ΕΞΩΣΗ ΟΘΩΝΑΜέρος 5(συνέχεια από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ