ΣΑΒΒΑΤΟ, 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία αγοράζει βουλγαρικούς αντιδραστήρες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Το Βερχόβνα Ράντα (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας ενέκρινε την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι με δύο ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες VVER-1000, οι οποίοι προορίζονταν για τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα με 261 ψήφους «υπέρ», 39 «κατά» και 4 «αποχές».

Η συμφωνία επικρίθηκε από ορισμένους κύκλους στη Ράντα με το σκεπτικό ότι «ο εξοπλισμός είναι ρωσικός και τα χρήματα θα πάνε κάπου στη Βουλγαρία», σύμφωνα με τον βουλευτή Υ. Ζελέζνιακ,όπως σημειώνει η βουλγαρική Bgnes.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το Κίεβο θα δαπανήσει έως και $1 δις. για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι, συμπεριλαμβανομένων και των δύο αντιδραστήρων.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με το Κίεβο με τιμή άνω των $600 εκατομμυρίων.

Η κατασκευή της τρίτης και της τέταρτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι ξεκίνησε κατά τη σοβιετική εποχή, αλλά σταμάτησε το 1990. Η Βουλγαρία προσφέρθηκε να πουλήσει τους αντιδραστήρες στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη από νέα ενεργειακή ικανότητα καθώς η Μόσχα επιτίθεται συστηματικά και καταστρέφει την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *