Κρητικά «τσουρεκάκια»: Κι όμως είναι κουλούρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υλικά

Κομμάτια: 30-40
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από βάζο, αυτό για τους κουραμπιέδες), κρύο
250 γρ. στακοβούτυρο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και κρητικά παντοπωλεία), κρύο – αν δεν βρούμε, βάζουμε διπλή ποσότητα από αιγοπρόβειο βούτυρο
450 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο περισσότερο)
1 κουτ. σούπας αμμωνία σε σκόνη (στα ράφια με τα μπαχαρικά ή τα υλικά ζαχαροπλαστικής)
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
ξύσμα από 4 πορτοκάλια
3 καψάκια βανιλίνη
Για την επάλειψη

4 κρόκοι αυγών
2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
σουσάμι για πασπάλισμα

Διαδικασία

Για τα Κρητικά «τσουρεκάκια» ξεκινάμε και σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα (τόσο όσο να μην πετάγεται το βούτυρο δεξιά αριστερά), τα δύο βούτυρα και τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο σαν κρέμα ή σαν γιαούρτι.
Χαμηλώνουμε ελάχιστα την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Χαμηλώνουμε αρκετά την ταχύτητα και προσθέτουμε το γάλα σε πολύ αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμμωνία, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στον κάδο, σε δόσεις, και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο.
Αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (περίπου 20 γρ.) και πλάθουμε κορδόνια.\
Στη συνέχεια, τους δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε: πλεξούδες, στρογγυλά, σαλίγκαρους ή το τελικό σίγμα ενωμένο.
Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
Θα βγουν σίγουρα τέσσερις μεγάλες λαμαρίνες.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τους κρόκους με το γάλα και αλείφουμε τα κουλουράκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε δόσεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C στον αέρα, ή στους 200°C, αν επιλέξουμε τις αντιστάσεις, για περίπου 25 λεπτά.
Αν ψήσουμε στον αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο δύο λαμαρίνες μαζί, αλλά φροντίζουμε να τους αλλάξουμε θέση στα μισά του ψησίματος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

gastronomos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κατάρες καί βουντού στήν Αρχαιότητα 

Από την Εστία της Κυριακής   Ερωτική... κατάρα, από τίς πολλές της ελληνικης Αρχαιότητος, απέδειξε τήν ελληνικότητα των Μακεδόνων!    Πέραν του εθνικης σημασίας «καταδέσμου» της Πέλλης, πληθος...

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου – Ενας Κρατικός λειτουργός διακομματικης αναγνωρίσεως 

Οι ικανότητες καί η άρτια επαγγελματική του κατάρτιση ηταν τόσο αναγνωρισμένες, ώστε οι συγκυρίες έφεραν νά υπηρετήσει σέ κορυφαια πόστα Από την Εστία της Κυριακής   Ως...

Οι θολωτοί τάφοι στην αρχαία Ελλάδα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά την Υστεροελλαδική ΙΙ εποχή (1600-1400 π.Χ.), στο μυκηναϊκό κόσμο εμφανίζονται δύο νέοι τύποι τάφων, οι θαλαμωτοί (θαλαμοειδείς ή λαξευτοί) και οι θολωτοί και...

Η ζωγραφική στην αρχαία Ελλάδα

Η αρχαία Ελληνική ζωγραφικήείναι τέχνη αντίστοιχης σημασίας με την αρχιτεκτονική και τηνγλυπτική στον Ελληνικό Κόσμο. Χάθηκε όμως κατά το μεγαλύτερο μέρος της, και ιδιαίτερα...

Γιαννουλης Χαλεπας: Ο γλύπτης που «μιλούσε» και έδινε μορφή και ζωή στο λευκό μάρμαρο

📌ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ ✔️Η ασκητική μορφή της τέχνης, ο γλύπτης που «μιλούσε» και έδινε μορφή και ζωή στο λευκό μάρμαρο. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 24...

Μικρά μυστικά για τη φροντίδα του γκαζόν

Όταν μιλάμε για γκαζόν ή χλοοτάπητα αναφερόμαστε σε ένα ή περισσότερα είδη φυτών που διατηρούμε σε χαμηλό ύψος λίγων εκατοστών και διαμορφώνουν ένα εντυπωσιακό...

Έσβησε στα 79 του χρόνια ο μονάκριβος γιος του Λάμπρου Κωνσταντάρα, Δημήτρης Κωνστανταρας – Δημοσιογράφος με εξαιρετικό συγγραφικό έργο – Έγραφε μουσική στις ταινίες...

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Κυριακής (24/8) ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, σε ηλικία 79 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. Τα τελευταία...

Σάλος με το σφυροκόπημα Βαξεβάνη σε Σκέρτσο για την ανάρτηση του για τις καλοκαιρινές διακοπές: Πιες τσάι αγιουβέρδας και αυτοσυγκεντρώσου παρακολουθώντας τις αναπνοές σου

Σε παρέμβαση του ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει:Μοιάζει με πηχτή ανοησία αλλά δεν είναι. Είναι τακτική. Πρέπει να εκπαιδευτείς να τα βλέπεις όλα «θετικά». Να...

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

Καλοκαίρι, διακοπές, ήλιος και θάλασσα και το ζητούμενο για πολλούς είναι ο τέλειος ταξιδιωτικός προορισμός. Για να γίνουν οι διακοπές όμως, όσο καλύτερες και...

Σεπτέμβριος, εργασίες στον κήπο

Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου φέρνει μαζί του τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα που μοσχομυρίζει. Ταυτόχρονα, ένας μήνας που διατηρεί αρκετά υψηλές...

Σαλος στο instagram με τη Φαιη Σκορδα

Στο εξωτερικό βρίσκεται η Φαίη Σκορδά. Η παρουσιάστρια

Τι να κάνουμε για να μην θολώσει η μάσκα μεσα στη θάλασσα

Καλοκαιράκι, διακοπές, παραλία, αντηλιακό, πετσέτα, μάσκα, φύγαμε.Οι περισσότερες από τις παραλίες της Ελλάδας, κρύβουν έναν υπέροχο θησαυρό στον βυθό τους. Πολλών ειδών ψάρια, σε...

Πώς πήραν το όνομά τους δέκα Ελληνικά νησιά

Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα - Βρίσκεται σε ύψος 160 μέτρων στην ανατολική πλευρά του νησιούΜε τις υπέροχες παραλίες, την εξωτική ομορφιά, τα...

Εσβησε στα 41 της μολις χρονια η αγαπημενη ηθοποιος, Αλεξανδρα Νικολαϊδου

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαϊδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαίδη - Έδινε μάχη με τον καρκίνο. Η σύντροφος του ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ μετά...

30χρονη εγκυος εφυγε ξαφνικα απο τη ζωη

Βαρύ πένθος επικρατεί στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μετά τον απρόσμενο χαμό μιας 30χρονης εγκύου, η οποία κατέληξε λίγες ώρες αφότου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.Η...

Τι θα συμβει αποψε με το Φεγγαρι

To αποκαλούμενο «Μαύρο Φεγγάρι», το σπάνιο φαινόμενο -περίπου 1 φορά κάθε 33 μήνες- θα εμφανιστεί στον ουρανό το βράδυ του Σαββάτου, 23 Αυγούστου. Ο...

Οι εκστρατείες του Δωριέα του Λακεδαιμονιου

Περί  το  τέλος  του  6ου  αιώνα  π.Χ.  ο  Αγιάδης  Αναξανδρίδας,  ένας  από  τους  δύο  Σπαρτιάτες  βασιλείς,  δυσκολευόταν  να  αποκτήσει  τέκνα  από  την  πρώτη  σύζυγο ...

Κέιλ ή λαχανίδα: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Κέιλ (kale), το superfood του λαχανόκηπου που αρκετοί θυμόμαστε από τον κήπο της γιαγιάς μας με την ονομασία λαχανίδα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό...

Η προϊστορία της Αθήνας – Πλάτων, Κριτίας

Η προϊστορία της πόλης των Αθηνών πριν τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να θυμηθούμε ότι πέρασαν συνολικά εννέα χιλιάδες χρόνια από τότε...

Συρακουσία – Το μεγαλειώδες πλοίο του Αρχιμήδη

Σημαντικότερος ερευνητής της ελληνιστικής εποχής είναι αναμφίβολα ο Αρχιμήδης (285-212 π.Χ.) από τις Συρακούσες, ο οποίος είχε επισκεφτεί για κάποιο χρονικό διάστημα την Αλεξάνδρεια....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ