Χαμόγελα και δουλειές. Η τέταρτη διακυβερνητική σύνοδος κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας πραγματοποιείται στη Villa Doria Pamphilj, μια ευκαιρία για να επισφραγιστεί μια σημαντική ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως από οικονομικής άποψης, δεδομένου ότι η Ρώμη είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας στην περιοχή της Μεσογείου, γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα il Giornale.
Μια σύνοδος κορυφής που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες που ξεκίνησε με τη διμερή συνάντηση μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθούμενη από συνεδρίαση ολομέλειας με τις αντίστοιχες κυβερνητικές αντιπροσωπείες και ολοκληρώθηκε με την τελετή ανταλλαγής συμφωνιών και δηλώσεις ενώπιον του Τύπου.

Αλλά εκτός από τις διμερείς και εμπορικές σχέσεις, η Μελόνι και ο Ερντογάν συζητούν επίσης για σενάρια παγκόσμιας κρίσης, με έμφαση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Στο πρώτο μέτωπο, η πρωθυπουργός εξήγησε ότι «ευχαρίστησε» τον Τούρκο πρόεδρο για «το διαμεσολαβητικό έργο που έχει επιτελέσει από την έναρξη του ρωσικού πολέμου εισβολής», ιδίως για την «αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην επισιτιστική ασφάλεια».
Η Μελόνι επανέλαβε στη συνέχεια την «πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η «συνάντηση του Σαββάτου στον Άγιο Πέτρο» μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να «αποτελέσει σημείο καμπής».
Επίθεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν
«Η Ρωσία – λέει η πρωθυπουργός – πρέπει να δείξει έμπρακτα τη βούλησή της να επιδιώξει την ειρήνη, όπως μπόρεσε να κάνει η Ουκρανία».
Και πάλι: «Μάθαμε την είδηση μιας νέας μονομερούς κήρυξης από τη Ρωσία τριήμερης εκεχειρίας που θα περιορίζεται στους εορτασμούς για τη νίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι μια πρωτοβουλία που λαμβάνουμε υπόψη, αλλά είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που είναι απαραίτητο».
Και ακόμη πιο ξεκάθαρα ο Ερντογάν επανέλαβε την «υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας ως αποτελεσματικού παράγοντα και στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας».
Αυτά τα λόγια δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι η καρδιά των διαπραγματεύσεων είναι ακριβώς η τύχη των εδαφών που κατέχονται επί του παρόντος από τους Ρώσους.
Σαφής σύγκλιση και όσον αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή

Με τον Τούρκο πρόεδρο που όρισε την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ως «προτεραιότητα» όπου «δεν επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας».
Μια «ολοένα και πιο τραγική» κατάσταση, συμφωνεί η Μελόνι, εξηγώντας ότι η Ιταλία «υποστηρίζει τις προσπάθειες των αραβικών χωρών για ένα σχέδιο για διαρκή ειρήνη και ανοικοδόμηση της Λωρίδας».
Μια προοπτική που αντιμετωπίζει την σθεναρή αντίθεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ίδια συμφωνία υπάρχει και στο ζήτημα της μετανάστευσης, όπου – εξηγεί η Πρωθυπουργός – η συνεργασία «λειτουργεί πολύ καλά» και «έχει οδηγήσει στην ουσιαστική εξάλειψη των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών από τις τουρκικές ακτές».
Η ιταλική κυβέρνηση «στοχεύει να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, εμβαθύνοντας τη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων και των εμπόρων ανθρώπων».
Και πάλι στο θέμα των μεταναστών, ο Μελόνι και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τη Λιβύη, ανανεώνοντας – λέει η πρωθυπουργός – την «κοινή δέσμευση για την πλήρη σταθεροποίησή της, μέσω της μεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών».
Με λίγα λόγια, πλήρης αρμονία
Με τη Μελόνι που χθες έλαβε επαίνους από τη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία την χαρακτήρισε ως «την μυστική ηγέτιδα της Ευρώπης», υπενθυμίζοντας την «καλή σχέση της με τον Τραμπ», τη «σαφή θέση της κατά του Πούτιν», τη διαχείριση της κηδείας του Πάπα και το γεγονός ότι «σε αντίθεση με το AfD ή τη Μαρίν Λεπέν» «συνέδεσε την δεξιά ιδεολογία με τις χριστιανικές αξίες».
Και με τον Τούρκο πρόεδρο που κάλεσε την πρωθυπουργό στην Τουρκία, η οποία για πάνω από ένα μήνα αποτελεί θέατρο διαμαρτυριών για το κύμα συλλήψεων που ακολούθησε τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και κύριου αντιπάλου του Ερντογάν.
Απηύθυνε την ίδια πρόσκληση (ο Τούρκος πρόεδρος) στον Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο επισκέφθηκε το απόγευμα, μεταξύ του τέλους της συνόδου κορυφής και του επιχειρηματικού φόρουμ. Μια αλλαγή σχεδίων που περιελάμβανε επίσης μια επίσκεψη στο Βατικανό για να συναντήσει τον Καμερλένγκο Φάρελ και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Πάπα.
Il Giornale, informazione
—
Βρε μήπως κάνετε λάθος;;;;;;;;;;;;;;
Μήπως είναι Παραπληροφόρηση αυτό που κάνετε;;;;;;;;;;;;
Είναι δυνατόν ο ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ Ερντογάν νά κάνει τέτοιες Δουλειές;;;;;;;;
Μήπως είναι πλαστή ή Φωτογραφία από την Ομάδα ΑΛΗΤΕΊΑΣ καί ΨΕΥΤΙΆΣ, για νά κάνουν πλάκα;;;;;;;;;;;;;;
Καί εδώ τό Τσιτάχ τί κάνει;;;;;;;;;
ΔΕΝ έχει χρόνο για τέτοια γιατί δεν προλαβαίνει από τό μέτρημα τής ΜΙΖΑΣ ;;;;;;;;
Καί τά ΔΙΕΦΘΑΡΜΈΝΑ Μέσα ΔΙΑΣΤΡΈΒΛΩΣΗΣ τί κάνουν;;;;;;;;;;;;