Ιφκάδια ή Γιουφκάδια ή Πέτουρα.
Καθώς το καλοκαίρι σιγά σιγά πλησίαζε στο τέλος του και έδινε τη θέση του στο φθινόπωρο,οι άξιες νοικοκυρές στρώνονταν στη δουλειά και ξεκινούσαν τις ετοιμασίες τους για τον μακρύ,βαρύ χειμώνα.Πριν πιάσουν τα πρωτοβρόχια έπρεπε να έχουν τελειώσει.Εκτός από τον τραχανά και την σάλτσα της χρονιάς,οι προκομμένες νοικοκυρές έφτιαχναν και ιφκάδια.
Τα ιφκάδια ή γιουφκάδια ή πέτουρα δεν είναι τίποτε παραπάνω από λεπτά φύλλα κρούστας κομμένα σε πλατιές μακριές λωρίδες όπως οι χυλοπίτες.
Χαρακτηριστική Θρακιώτικη συνταγή φερμένη από τους πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες της ανατολής,τη Μικρασία,τον Πόντο και την Καππαδοκία,φτιαγμένη πάντα με φρέσκα αγνά υλικά όπως αυγά,αλεύρι,γάλα.
Αν και κάπως κοπιαστική η διαδικασία παρασκευής τους διότι εκτός του ότι χρειαζόταν τέχνη και επιδεξιότητα για το σωστό άνοιγμα των φύλλων,επιπλέον έπρεπε να απλωθούν σε λευκά σεντόνια να στεγνώσουν και να ξεραθούν κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο,να κοπούν σε λωρίδες,να σπαστούν και να αποθηκευτούν σε πάνινους τορβάδες και να μπουν στο κελάρι μαζί με τις υπόλοιπες προμήθειες για το χειμώνα.
Τα ιφκάδια αποτελούσαν ένα εύκολο πρωινό,μεσημεριανό ακόμα και βραδινό γεύμα,για μικρούς και μεγάλους,ίσως γιατί ήταν πεντανόστιμα και μαγειρευόταν γρήγορα.Τις κρύες ημέρες του χειμώνα τους ζέσταιναν,ήταν θρεπτικά και χορταστικά και συνήθως συνοδευόταν από φρέσκο σπιτικό βούτυρο και τυρί.Τις γιορτινές ημέρες ή όταν είχαν μουσαφιραίους,τα ιφκάδια με κόκορα ήταν το φαγητό που σερβιρόταν.
Στις μέρες μας βεβαίως οι νοικοκυρές δεν χρειάζεται να κοπιάσουν και τόσο πολύ μιας και μπορούν να βρουν πέτουρα στα ράφια των καταστημάτων και μάλιστα σε διάφορες γεύσεις εκτός από την κλασική.
Εάν όμως θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας ιφκάδια,μπορείτε να προσπαθήσετε.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
3 – 4 αυγά
2/3 φλυτζανιού γάλα
1/2 κουταλάκι αλάτι
Λίγο σπορέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε μία λεκάνη και μέσα κοσκινίζουμε το αλεύρι.Κατόπιν ανοίγουμε μια μικρή λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά και προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια μας.Αφού αφήσουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μια ώρα,την χωρίζουμε σε μπαλάκια,τα αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα στρόγγυλο λεπτό φύλλο.Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα των φύλλων,τα απλώνουμε στον ήλιο πάνω σε καθαρά σεντόνια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη προκειμένου να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας πριν τα αποθηκεύσουμε.
Καλή επιτυχία και καλά μαγειρέματα !!!
