Ευρωβουλευτής στοχοποιεί τον Αλαφούζο ως χορηγό του Πούτιν!
Στην Κομισιόν μέσω της Ευρωβουλής φτάνει το ερώτημα για τον ρόλο τριών Ελλήνων εφοπλιστών στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, με κατηγορία ότι συμμετέχουν στον «σκιώδη» στόλο του Πούτιν. Ο Λιθουανός ευρωβουλευτής της Renew Europe Πέτρας Αουστρεβίτσιους κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.
Ο ευρωβουλευτής στοχοποιεί Έλληνες εφοπλιστές ως «χορηγούς» του Πούτιν.Κατηγορούμενοι εφοπλιστές
Όπως αναφέρει ο Αουστρεβίτσιους, τα εμπλεκόμενα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, κατά τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή, είτε ανήκουν στην εφοπλιστική οικογένεια Αλαφούζου, είτε σε ναυτιλιακές εταιρείες Οικονόμου και Τσάκου, οι οποίες λέγεται ότι τα πούλησαν αδιαφανώς στον ρωσικό σκιώδη στόλο.
Στην ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής ρωτά τι θα γίνει με τις τρεις εφοπλιστικές οικογένειες που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
Στοιχεία & Ισχυρισμοί
- Αλαφούζος: Οι αναφορές δείχνουν ότι οι εταιρείες Okeanis Eco Tankers και Kyklades Maritime Corporation, ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου, συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
- Τσάκος: Το 2024, 14 πρώην ελληνόκτητα πλοία, αξίας 480 εκατομμυρίων δολαρίων, κατέληξαν στον στόλο αυτόν — ανάμεσά τους η Tsakos Energy Navigation.
- Οικονόμου: Στα 14 αυτά πλοία συμπεριλαμβάνεται η TMS Tankers του Georges Economou. Επίσης, το 2023 ορισμένες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες καταχωρήθηκαν από την Ουκρανία ως χορηγοί του πολέμου.
Αίτημα προς την Κομισιόν
Στην ερώτηση προς την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι τα στοιχεία προέρχονται από έρευνες ανοιχτού κώδικα οι οποίες «αποκαλύπτουν ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων πούλησε δεξαμενόπλοια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε αδιαφανείς αγοραστές και αυτά τα πλοία λειτουργούν πλέον στον σκιώδη στόλο».
Τονίζει ότι, ενώ τα πακέτα κυρώσεων της Ε.Ε. έχουν διευρύνει τις μαύρες λίστες πλοίων, κανένας μεμονωμένος πλοιοκτήτης της Ε.Ε. δεν έχει αντιμετωπίσει προσωπικές κυρώσεις έως τώρα. Ζητά να μάθει αν η Επιτροπή θα προτείνει κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες εντός της Ε.Ε. που επιτρέπουν συνειδητά τη λειτουργία του σκιώδους στόλου και πώς θα εφαρμοστούν αυτές.
Πηγή: dimokratia.gr
