Οι τιμές σε σοκολάτες και μπισκότα αποτελούν πονοκέφαλο: Αύξηση που αγγίζει το 12,23%
Οι ανατιμήσεις συνδέονται με την άνοδο των διεθνών τιμών του κακάο και της ζάχαρης, που μετατρέπουν τη σοκολάτα σε είδος «πολυτελείας». Αυτό σημαίνει πως για τον μήνα Οκτώβριο η αύξηση στις τιμές έφτασε στο 12,23%συγκριτικά με εκείνες του ίδιου μήνα ένα χρόνο πριν.
Συγκεκριμένα:
- Μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη: +12,23%
- Φρέσκα κρέατα: +10,54%
- Είδη πρωινού & ροφήματα: +5,53%
- Γαλακτοκομικά και χυμοί ψυγείου: +4,91%
- Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +3,98%
Που συναντάμε μειώσεις
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: –8,06%
- Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: –5,10%
- Τρόφιμα παντοπωλείου: –4,77%
- Χαρτικά, καλλυντικά & είδη προσωπικής υγιεινής: –2,51%
- Είδη μιας χρήσης και οικιακά είδη: –1,24%
Οι μειώσεις αυτές αποδίδονται στην ομαλοποίηση της αγοράς και στη μείωση των τιμών παραγωγού σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων.
Οι λόγοι που συγκρατούν τις τιμές εντοπίζονται στους 3 παρακάτω λόγους:
- Αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, που έχει μειώσει τις πιέσεις κόστους.
- Υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων, η οποία επιτρέπει στις αλυσίδες να προσαρμόζουν ταχύτερα τις τιμές στις νέες συνθήκες αγοράς.
- Αύξηση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που προσφέρουν φθηνότερες επιλογές στους καταναλωτές και ασκούν πίεση στις τιμές επώνυμων προϊόντων.
