ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

H Τουρκία εδραιώνεται ως ένας από τους βασικούς προμηθευτές αμυντικής τεχνολογίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου

η τουρκική κρατική εταιρεία MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi) ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης ύψους $ 130 εκατομμυρίων. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η προμήθεια των προηγμένων συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) τύπου TOLGA.

Το σύστημα TOLGA αποτελεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς

η οποία συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής για την εξουδετέρωση drones. Η αρχιτεκτονική του συστήματος επιτρέπει την αντιμετώπιση στόχων με δύο μεθόδους:

Soft-Kill (Ηλεκτρονικός Πόλεμος): Μέσω παρεμβολέα (jammer) υψηλής ισχύος, το σύστημα μπορεί να «τυφλώσει» και να αχρηστεύσει εχθρικά UAV σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 10 χιλιόμετρα.

Hard-Kill (Φυσική Εξόντωση): Σε περίπτωση που η απειλή πλησιάσει, το TOLGA ενεργοποιεί το οπλικό του σκέλος για την κατάρριψη του στόχου.

Η ευελιξία του συστήματος έγκειται στην κλιμακωτή του άμυνα, ανάλογα με τον οπλισμό που φέρει:

Πυροβόλο 35mm: Δραστικό βεληνεκές έως τα 3 χιλιόμετρα.

Πυροβόλο 20mm: Αναχαίτιση στόχων στα 1.000 μέτρα.

Πολυβόλο 12,7mm: Τελευταία γραμμή άμυνας για απειλές σε απόσταση έως 300 μέτρα.

Η επένδυση της Αιγύπτου στο σύστημα TOLGA αναδεικνύει την αυξανόμενη ανάγκη των σύγχρονων στρατών για προστασία από φθηνά αλλά αποτελεσματικά drones. Παράλληλα, η συμφωνία αυτή εδραιώνει την Τουρκία ως έναν από τους βασικούς προμηθευτές αμυντικής τεχνολογίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *