Ο Ντένις Μπετσίροβιτς, Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Στην αρχή της συνάντησης, ο Μπετσίροβιτς ευχαρίστησε την Τουρκία και τον τουρκικό λαό για την ισχυρή και συνεπή υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Εξέφρασε μεγάλο σεβασμό για την ηγεσία που επέδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε δύσκολες παγκόσμιες συνθήκες.
Ο Μπετσίροβιτς τόνισε ότι η θέση της Τουρκίας ως ενός από τα ισχυρότερα μέλη του ΝΑΤΟ και ως μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης έχει μεγάλη σημασία για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Επανέλαβε επίσης, αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι η ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις, ο Μπετσίροβιτς
δήλωσε ότι ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια χλμ. το 2025 και ότι οι εξαγωγές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Τουρκία έχουν αυξηθεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και της γεωργίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπετσίροβιτς επέστησε επίσης την προσοχή στις δραστηριότητες άσκησης πίεσης από τη διοίκηση της σερβικής οντότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δηλώνοντας ότι αυτές οι δραστηριότητες στοχεύουν στην αποδυνάμωση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Σημείωσε ότι αυτές οι εκστρατείες, που διεξάγονται με σημαντικούς οικονομικούς πόρους, προωθούν την ισλαμοφοβική ρητορική και επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές αντιλήψεις για τους Βόσνιους. Τόνισε την ανάγκη για πιο ενεργή διπλωματία στη διεθνή σκηνή για την αντιμετώπιση τέτοιων πρωτοβουλιών.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυεθνικής δομής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια απειλής της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
