Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησης Khatam al-Anbiya των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων
ανέφερε ότι αυτές οι δυνάμεις στόχευσαν αμερικανικά πολεμικά πλοία μετά την κατάληψη του πλοίου «Tosca».
Οι δηλώσεις του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέσχεσαν ένα φορτηγό πλοίο με ιρανική σημαία στον Κόλπο του Ομάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι επιχειρούσε να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό.
Ο Τραμπ δήλωσε: «Σήμερα, ένα φορτηγό πλοίο με ιρανική σημαία που ονομάζεται Tosca επιχείρησε να παραβιάσει τον ναυτικό μας αποκλεισμό, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά γι’ αυτό».
Πρόσθεσε: «Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Spruance, με κατευθυνόμενους πυραύλους, αναχαίτισε το Tosca στον Κόλπο του Ομάν και του έδωσε σαφή προειδοποίηση να σταματήσει. Όταν το ιρανικό πλήρωμα αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες, το πολεμικό μας πλοίο το ακινητοποίησε πλήρως και το σταμάτησε αμέσως δημιουργώντας μια τρύπα στο μηχανοστάσιο».
Ο Τραμπ σημείωσε ότι «οι Αμερικανοί Πεζοναύτες έχουν επί του παρόντος τον έλεγχο του πλοίου και το Tosca υπόκειται σε κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ λόγω του ιστορικού του σε παράνομες δραστηριότητες στο παρελθόν».
Το Ιράν εξαπολύει επιθέσεις
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αμερικανικά πολεμικά πλοία σε απάντηση στην προηγούμενη κατάσχεση ενός ιρανικού πλοίου από τον αμερικανικό στρατό.
Σύμφωνα με τον Ιρανό εκπρόσωπο, το πλοίο που κατασχέθηκε από τον αμερικανικό στρατό βρισκόταν καθ’ οδόν από την Κίνα προς τον Κόλπο του Ομάν.
Σημείωσε ότι οι Αμερικανοί πυροβόλησαν το πλοίο, παραβιάζοντας την εκεχειρία, και απενεργοποίησαν το σύστημα πλοήγησής του. Το Ιράν απάντησε επιτιθέμενο σε αμερικανικά πλοία χρησιμοποιώντας drones.
Ο Ιρανός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο στρατός της χώρας του σκοπεύει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην «πειρατεία» και στις επιθέσεις από την αμερικανική πλευρά.
