Το Χαμένο Έπος της «Τιτανομαχίας»: Ο Αιγαίων ως γιος του Πόντου
Πέραν των γνωστών παιδιών του (Νηρέας, Κητώ κλπ.), υπάρχει μια σπάνια βιβλιογραφική αναφορά σε ένα επικό ποίημα του 8ου π.Χ. αιώνα, την Τιτανομαχία (που αποδίδεται στον Εύμηλο τον Κορίνθιο ή τον Αρκτίνο). Το έπος αυτό έχει χαθεί, αλλά διασώζονται αποσπάσματά του.
Απο το arxaiaellinika.gr
Σύμφωνα με τα «Σχόλια» στον Απολλώνιο τον Ρόδιο (Αργοναυτικά 1.1165), ο Πόντος και η Γαία έκαναν ένα ακόμη παιδί, τον Αιγαίωνα (τον θεό των θαλασσοταραχών, γνωστό και ως Βριάρεω στους θεούς), ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των Τιτάνων!
Το Αυτούσιο Αρχαίο Κείμενο (Απόσπασμα Τιτανομαχίας, Σχόλια εις Απολλώνιον 1.1165):
«…τόν δέ Αιγαίωνα ο τήν Τιτανομαχίαν ποιήσας Γης καί Πόντου φησίν ειναι, κατοικουντα δέ εν τη θαλάσση τοις Τιτασι συμμαχειν.»
Απόδοση / Μετάφραση: «…Όσο για τον Αιγαίωνα, ο ποιητής που συνέθεσε την Τιτανομαχία λέει ότι είναι γιος της Γης (Γαίας) και του Πόντου, ο οποίος κατοικούσε μέσα στη θάλασσα και συμμάχησε με τους Τιτάνες.»
Η Ρωμαϊκή/Λατινική Βιβλιογραφία: Ο Υγίνος και ο Αιθέρας
Ο Ρωμαίος μυθογράφος Γάιος Ιούλιος Υγίνος (Hyginus, 1ος αι. π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ.), στο έργο του Fabulae (Μύθοι), το οποίο αποτελεί μετάφραση και καταγραφή παλαιότερων ελληνικών πηγών, παραδίδει μια διαφορετική γενεαλογία. Ενώ ο Ησίοδος θεωρούσε τον Πόντο άσπορο τέκνο της Γαίας, ο Υγίνος αναφέρει πως είχε πατέρα.
Το Αυτούσιο Λατινικό Κείμενο (Hyginus, Fabulae, Praefatio 2):
«Ex Aethere et Terra: Dolor, Dolus, Ira… Oceanus, Themis, Tartarus, Pontus…»
Απόδοση / Μετάφραση: «Από τον Αιθέρα (τον ανώτερο ουρανό) και την Τέρρα(τη Γαία), γεννήθηκαν: ο Πόνος, ο Δόλος, η Οργή… ο Ωκεανός, η Θέμις, ο Τάρταρος, και ο Πόντος…»
Στο ίδιο έργο, ο Υγίνος αναφέρει ότι ο Πόντος ενώθηκε με την Mare (τη ρωμαϊκή προσωποποίηση της «Θάλασσας») και μαζί αποτέλεσαν τους πρωταρχικούς προπάτορες (progenitors) όλων των ειδών των ψαριών.
Ο Πόντος εναντίον της «Θάλασσας»: Οι Διαφορές
Στην ελληνική γραμματεία υπάρχει μια λεπτή διάκριση μεταξύ των λέξεων Πόντος, Ωκεανός και Θάλασσα:
- Ωκεανός: Το τεράστιο μυθικό ποτάμι γλυκού νερού που περιέβαλλε τη Γη.
- Θάλασσα (Thalassa): Η θηλυκή προσωποποίηση του αλμυρού νερού της Μεσογείου. Ήταν περισσότερο η επιφάνεια και η ακτογραμμή.
- Πόντος (Pontos): Αντιπροσωπεύει τα βαθιά, σκοτεινά και πλωτά νεράτου ανοιχτού πελάγους (η λέξη ετυμολογικά συνδέεται με τον «πόρο» / το πέρασμα / τον δρόμο στο νερό).
Στα Ορφικά Κείμενα (Ορφικοί Ύμνοι, 2ος-3ος αι. μ.Χ.), η δράση του Πόντου συχνά επισκιάζεται από την Τηθύ ή τη Θάλασσα, η οποία εξυμνείται ως μητέρα της Αφροδίτης. Ωστόσο, ο Πόντος παρέμενε πάντα το θεμέλιο.
Η Ομηρική Χρήση: Η Προσωποποίηση μέσω της Γλώσσας
Ο Όμηρος (στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια) δεν επικαλείται τον Πόντο ως ανθρωπόμορφη θεότητα με ναούς, αλλά χρησιμοποιεί το όνομά του ως το απόλυτο συνώνυμο του υγρού στοιχείου, εφοδιάζοντάς τον με επιθετικούς προσδιορισμούς που έμειναν στην ιστορία, δίνοντάς του χαρακτηριστικά έμβιου όντος.
Τα πιο διάσημα αυτούσια ομηρικά επίθετα για τον Πόντο είναι:
- «Οίνοψ πόντος» (Οδύσσεια ε 132, κ.α.): Η θάλασσα που έχει το σκοτεινό, βαθύ κόκκινο/μωβ χρώμα του κρασιού (οίνος + οψ). Συμβολίζει τον άγνωστο και επικίνδυνο βυθό.
- «Ιχθυόεις πόντος» (Ιλιάδα Ι 4, κ.α.): Ο Πόντος που βρίθει από ψάρια.
- «Ατρύγετος πόντος» (Οδύσσεια ε 84): Η θάλασσα που δεν τρυγιέται, δηλαδή η άκαρπη σε σχέση με τη γη (δεν βγάζει καρπούς / σιτάρι).
Η μετεξέλιξη της λέξης από «θεό» σε «γεωγραφικό όρο» οδήγησε και στην ονομασία του Εύξεινου Πόντου (της Μαύρης Θάλασσας, που αρχικά λεγόταν Άξεινος, δηλαδή αφιλόξενος) και του Ελλήσποντου (Η θάλασσα της Έλλης).
Η Εικονογραφία του Πόντου (Αρχαιολογικά Ευρήματα)
Πώς φαντάζονταν οι αρχαίοι τον Πόντο; Επειδή ήταν στοιχειακή θεότητα, απεικονίζεται ελάχιστα στην κλασική τέχνη. Όμως, σε ελληνορωμαϊκά ψηφιδωτά (όπως τα εντυπωσιακά μωσαϊκά της Αντιόχειας και της Βόρειας Αφρικής), ο Πόντος απεικονίζεται μοναδικά:
- Ως ένα γιγάντιο, υγρό κεφάλι που αναδύεται μέσα από τα κύματα.
- Διαθέτει μια πυκνή γενειάδα από φύκια.
- Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι ότι από το κεφάλι του ξεπροβάλλουν κέρατα που καταλήγουν σε δαγκάνες καβουριού (crab-claw horns).
- Συχνά κρατάει το πηδάλιο ενός πλοίου, συμβολίζοντας την ιδιότητά του ως της θάλασσας που είναι πλωτή και ταξιδεύεται από τους ανθρώπους.

ΧΕΡΣΩΝΑ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 422 Π.Χ. ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Φ.Π.
Το έτος αυτό άποικοι από την Ηράκλεια του Πόντου ίδρυσαν τη Χερσώνα , ως πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ταυρικής {Κριμαίας}. Αναφέρω κατωτέρω τον «όρκο» του ιδρυτικού συμβολαίου των ελευθέρων πολιτών κατοίκων της .
«Ορκίζομαι στον Δία , τη Γαία και τον Ηλιο. Δεν θα προδώσω τη Χερσόνησο και το ωραίο λιμάνι της , θα το προστατεύω για όλο το λαό. Δεν θα ανατρέψω το δημοκρατικό πολίτευμα και δεν θα επιτρέψω σε άλλους να το πράξουν. Θα είμαι εχθρός των κακούργων και των προδοτών. Θα εξυπηρετώ το λαό και θα τον συμβουλεύω για το καλύτερο και το συμφέρον. Θα φυλάξω τα σύνορά της και δεν θα εκμυστηρευτώ τα μυστικά της. Δεν θα συνωμοτήσω ενάντια στην κοινότητα και στους πολίτες της. Δεν θα κάνω ούτε θα δέχομαι δώρα σε βάρος των πολιτών. Το σιτάρι που θα θερίσω στην πεδιάδα θα φέρω και θα πουλάω στην πόλη. Ω Δία και Γαία και Ηλιε , ας έχω τα καλά ο ίδιος και οι απόγονοί μου. Αν παραβώ τον όρκο : Ας έχω την κατάρα ο ίδιος και οι απόγονοί μου και ας μη μου φέρουν καρπούς ούτε η γη ούτε η θάλασσα και ας μην έχουν γέννα καλή οι γυναίκες».
Ιστορική αναδρομή πόλεων του Πόντου : 785 π.Χ Σινώπη από Μιλησίους . 756 π. Χ. Τραπεζούντα . 700 π.Χ. Κερασούντα . 600 π.Χ. Σαμψούντα . Τρίπολι κ.λ.π..
54 μ.Χ. Ανεπιτυχής προσπάθεια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα να καταλάβη τη Χερσώνα . 989 : Η Ρωσία του Κιέβου κατέλαβε την πόλη. 1204 : Ο Αλέξιος Κομνηνός ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και της Αυτοκρατορίας του Πόντου. 1461 : Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα . 1473 : Ο Τσάρος Ιβάν νυμφεύεται τη Σοφία Παλαιολόγου. Εγγονός της ήταν ο Ιβάν ο Τρομερός . 1475 : Επεσε το κάστρο Μαγκού που ήταν το τελευταίο οχυρό του Ελληνισμού, που υπεράσπισε με γενναιότητα ο Θεόδωρος Γαβράς . 1780 : Η Αικατερίνη η Μεγάλη , μεταφέρει τον ελληνικό πληθυσμό της Κριμαίας στην περιοχή που ίδρυσαν τη Μαριούπολη και άλλες μικρότερες πόλεις .
Η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα απόστημα σήμερα , που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να το σπάσει για να μην κακοκαρδίσει τους Τούρκους . Αδράνησαν όλες οι κυβερνήσεις να το θέσουν ως θέμα στα διεθνή φόρα και στα άλλα κράτη. Ακόμα ούτε και στην ομοιοπαθή και φίλη Αρμενία για αναγνώριση . Δεν είναι σωστό επίσης οι Ελληνες επίσημοι να καταθέτουν στις επισκέψεις τους στην Τουρκία στεφάνια στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, που είναι ο εξολοθρευτής του Ελληνισμού. Και μη μας είπουν για δεοντολογικές διπλωματικές σχέσεις .
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ απέκρουσε τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας για τη βελτίωση των σχέσεων Ιράν – ΗΠΑ ως αχρείαστη. Κατά την επίσκεψή του δε στην Τουρκία , παρά την πίεση από τους Τούρκους να καταθέσει στεφάνι στον Μουσταφά Κεμάλ αρνήθηκε να το πράξει . Αυτό σημαίνει περήφανη εξωτερική πολιτική και αξιοπρεπής στάση . Οι Ελληνες αφού καταθέτουν στεφάνια στον εξολοθρευτή του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ με μαζοχιστική ευχαρίστηση , δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι πράσινο φως για νέους Αττίλες ;
Η συστηματική γενοκτονία των Ποντίων άρχισε από το 1916 όπου εξοντώθησαν εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι , με αποκορύφωμα την 19η Μαΐου 1919, που αποβιβάστηκε στη Αμισό {Σαμψούντα}, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Πόντου ο Μουσταφά Κεμάλ με τους Τσέτες του και εξολόθρευσαν {353.000} Ελληνες Πόντιους , για εθνοκάθαρση πρωτοστατούντος του ήρωα των Νεοτούρκων «Μουσταφά Κεμάλ».
To αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων , παρά τις προσπάθειες από τις ποντιακές οργανώσεις , καθώς και από μεμονωμένους ιστορικούς, δεν έχει ακόμα βρεί τη σωστή ανταπόκριση. Επίσης και η επίσημη αντιμετώπιση αυτού του εθνικού ζητήματος από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αρνητική από το φόβο μήπως και στενοχωρήσουν την Τουρκία . Ετσι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει επίσημη πρωτοβουλία καμία ελληνική κυβέρνηση , προκειμένου να ζητήσει την επίσημη αναγνώριση και αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος που διέπραξεν η Τουρκία .
Ετσι η απαίτηση για διεθνή καταδίκη αυτής της εθνοκάθαρσης που εκφράζει ο Ποντιακός Ελληνισμός , δεν έχει βρεί την ικανοποίηση της . Ομως η διατήρηση αυτής της ιστορικής εκκρεμότητος είναι παράδειγμα και για άλλους επίδοξους εκτελεστές τέτοιων ειδεχθών εγκληματικών πράξεων, αφού αυτές μένουν ατιμώρητες .
Ετσι η Τουρκία διαιωνίζει σήμερα την εγκληματική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Απειλεί το Αιγαίο με παράνομες διεκδικήσεις. Αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., του Διεθνούς Δικαίου και οραματίζεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως επισήμως έχουν δηλώσει οι ηγέτες της . Ούτω η αναγνώριση αυτού του γεγονότος και η ανάληψη της ευθύνης από τους υπαιτίους είναι μονόδρομος , αν η ανθρωπότητα θέλει να μην επαναληφθούν αυτού του είδους εγκλήματα Ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί τη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Στη νεώτερη ελληνική ιστορία ο Πόντιος πολέμαρχος Αλέξανδρος Υψηλάντης ηγήθηκε του αγώνα στη μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία . Ο Δημήτριος Υψηλάντης ως αρχιστράτηγος, συνέβαλε στη σταθεροποίηση του πρώτου νεώτερου ελληνικού κράτους. Εν συνεχεία οι Μαυροθαλασσίτες {Πόντιοι} συμμετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες . Ο ποντιακός ελληνισμός είναι περίπου πέντε εκατομμύρια διασκορπισμένα ανά την υφήλιο, με τον κύριο όγκο του στην Ελλάδα .
Η προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων Ποντίων συνεχίστηκε και από τον πατερούλη, {Μπάτιουσκα} των σοβιετικών «Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι» {Στάλιν}. Το Δεκέμβριο του {1937} κατόπιν υπογραφής διατάγματος από τον Στάλιν, άρχισεν η επιχείρηση «Gretseskayia Operatsia». Με αυτό το διάταγμα όλοι οι Ελληνες Πόντιοι{450.000} τελικώς , άνω των {16} ετών συνελήφθησαν και εστάλησαν στα «Γκούλαγκ» από τους οποίους ελάχιστοι επέζησαν. Κι’αυτό διότι είχαν διαπράξει το μεγάλο έγκλημα να είναι ελληνικής καταγωγής ! Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ενωση η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία .
Για την ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας υπό άθλιες συνθήκες, μας ενημέρωσε με σαφήνεια ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας «Αλέξανδρος Σολτζενίτσιν» με το συγκλονιστικό του «Αρχιπέλαγος». Οι διώξεις των Ελλήνων Ποντίων στη Σοβιετική Ενωση επανελήφθησαν και κατά τα έτη 1947-1949, επίσης από τον Γεωργιανό Πατερούλη της Ρωσίας «Ιωσήφ Στάλιν». Κι’ αυτό λόγω του Συμμοριτοπολέμου στην Ελλάδα που είχεν ως σκοπό την απόσπαση της Μακεδονίας από αυτήν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το όνειρο των Σοβιετικών που ήταν η έξοδος της Σ.Ε. στο Αιγαίο Πέλαγος και δ’ αυτού στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 19 -5 -2009 από τον Φ.Π.
ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ : μΑΘΞΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑς ΑΠΟ ΤΥΟΝ Φ.Π. ΜΕΡΟΣ Β’
Η Ιστορια επαναλαμβανεται . Ενας Εβραιοκρητικος ο Μασωνος «Ελευθεριος Βενιζελος» εστειλε ελληνικα στρατευματα εναντιον των Ρωσων στην «Ταυριδα» {Ουκρανια}, με αποτελεσμα η Ελλαδα να εξοργισει τον «Λενιν» ο οποιος εδωσε τα παντα στον επισης Μασωνο «Μουσταφα Κεμαλ» και ουτω πραγματοποιηθηκε η Μικρασιατικη Καταστροφη και η απωλεια της «Ιωνιας» για την Ελλαδα .
Σημερα ενας αλλος φαμφαρωνος Εβραιοκρητικος αγνωστου πατροτητος και αστοιχειωτος κοινωνικως, πολιτικως και ιστορικως , νυν πρωθυπουργος της Ελλαδος ονοματι Κυριακος Μητσοτακης {Σημ. Φ.Π. η εθνοτης και το ονομα των Εβραιων προερχεται απο τη μητερα } στελνει οπλα στους νυν Νεοναζι της «Ταυριδας» {Ουκρανιας} για να τα χρησιμοποιησουν εναντιον της Ρωσιας . Εδω ανακυπτει το ερωτημα : Ποια νησια της Ελλαδος εχει συμφωνησει να παραδωσει στην Τουρκια του Ερντογαν με εντολη του Δ’ ΡΑΙΧ ο Κουλης για να μεινουν ανοιχτα τα Δαρδανελλια ;
28-02-2022 Φ.Π. {Ανδρεας Γουλας}
Επειδη η επαναληψη ειναι η μητερα της μαθησης .
Επειδη η Ιστορια συμφωνα με τον «Θερβαντες» ειναι : {Μαρτυρας του Παρελθοντος , δασκαλος του παροντος και συμβουλος του μελλοντος }.
Επειδη η εν λογω γεωγραφικη περιοχη ειναι περισσοτερον Ελληνικη απο Ρωσικη και Ουκρανικη .
Ουτω επαναδημοσιευω κατωτερω το νυν και παλιν επικαιρο σχολιο μου που αναφερεται στην «Ταυρικη Χερσονησο» , δημοσιευθεν στην εφημεριδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 19-5-2009} Κι΄ αυτο διοτι : «Δυο γαιδαροι μαλωνανε σε ξενο αχυρωνα».
ΧΕΡΣΩΝΑ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 422 Π.Χ. ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ :
Το έτος αυτό άποικοι από την Ηράκλεια του Πόντου ίδρυσαν τη Χερσώνα , ως πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ταυρικής {Κριμαίας}. Αναφέρω κατωτέρω τον «όρκο» του ιδρυτικού συμβολαίου των ελευθέρων πολιτών κατοίκων της .
«Ορκίζομαι στον Δία , τη Γαία και τον Ηλιο : «Δεν θα προδώσω τη Χερσόνησο και το ωραίο λιμάνι της , θα το προστατεύω για όλο το λαό. Δεν θα ανατρέψω το δημοκρατικό πολίτευμα και δεν θα επιτρέψω σε άλλους να το πράξουν. Θα είμαι εχθρός των κακούργων και των προδοτών. Θα εξυπηρετώ το λαό και θα τον συμβουλεύω για το καλύτερο και το συμφέρον. Θα φυλάξω τα σύνορά της και δεν θα εκμυστηρευτώ τα μυστικά της. Δεν θα συνωμοτήσω ενάντια στην κοινότητα και στους πολίτες της. Δεν θα κάνω ούτε θα δέχομαι δώρα σε βάρος των πολιτών. Το σιτάρι που θα θερίσω στην πεδιάδα θα το φέρω και θα το πουλάω στην πόλη.
Ω Δία και Γαία και Ηλιε , ας έχω τα καλά ο ίδιος και οι απόγονοί μου. Αν παραβώ τον όρκο : {Ας έχω την κατάρα ο ίδιος και οι απόγονοί μου και ας μη μου φέρουν καρπούς ούτε η γη ούτε η θάλασσα , και ας μην έχουν γέννα καλή οι γυναίκες}.
Ιστορική αναδρομή πόλεων του Πόντου : 785 π.Χ «Σινώπη» από Μιλησίους . 756 π. Χ. «Τραπεζούντα» . 700 π.Χ. «Κερασούντα» . 600 π.Χ. «Σαμψούντα» . «Τρίπολι» κ.λ.π..
54 μ.Χ. Ανεπιτυχής προσπάθεια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα να καταλάβει τη Χερσώνα . 989 : Η Ρωσία του Κιέβου κατέλαβε την πόλη . 1204 : Ο «Αλέξιος Κομνηνός» ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και της Αυτοκρατορίας του Πόντου. 1461 : Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα . 1473 : Ο Τσάρος Ιβάν νυμφεύεται τη Σοφία Παλαιολόγου. Εγγονός της ήταν ο Ιβάν ο Τρομερός . 1475 : Επεσε το κάστρο Μαγκού που ήταν το τελευταίο οχυρό του Ελληνισμού, που υπεράσπισε με γενναιότητα ο Θεόδωρος Γαβράς . 1780 : Η Αικατερίνη η Μεγάλη , μεταφέρει τον ελληνικό πληθυσμό της Κριμαίας στην περιοχή που ίδρυσαν τη Μαριούπολη και άλλες μικρότερες πόλεις .
Η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα απόστημα σήμερα , που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να το σπάσει για να μην κακοκαρδίσει τους Τούρκους . Αδράνησαν όλες οι κυβερνήσεις να το θέσουν ως θέμα στα διεθνή φόρα και στα άλλα κράτη. Ακόμα ούτε και στην ομοιοπαθή και φίλη Αρμενία για αναγνώριση . Δεν είναι σωστό επίσης οι Ελληνες επίσημοι να καταθέτουν στις επισκέψεις τους στην Τουρκία στεφάνια στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, που είναι ο εξολοθρευτής του Ελληνισμού. Και μη μας είπουν για δεοντολογικές διπλωματικές σχέσεις .
Ο Ιρανός πρόεδρος «Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ» απέκρουσε τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας για τη βελτίωση των σχέσεων Ιράν – ΗΠΑ ως αχρείαστη. Κατά την επίσκεψή του δε στην Τουρκία , παρά την πίεση από τους Τούρκους να καταθέσει στεφάνι στον Μουσταφά Κεμάλ αρνήθηκε να το πράξει . Αυτό σημαίνει περήφανη εξωτερική πολιτική και αξιοπρεπής στάση . Οι Ελληνες αφού καταθέτουν στεφάνια στον εξολοθρευτή του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ με μαζοχιστική ευχαρίστηση δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι πράσινο φως για νέους Αττίλες ;
Η συστηματική γενοκτονία των Ποντίων άρχισε από το 1916 όπου εξοντώθησαν εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι , με αποκορύφωμα την 19η Μαΐου 1919, που αποβιβάστηκε στη Αμισό {Σαμψούντα}, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Πόντου ο Μουσταφά Κεμάλ με τους Τσέτες του και εξολόθρευσαν {353.000} Ελληνες Πόντιους , για εθνοκάθαρση πρωτοστατούντος του ήρωα των Νεοτούρκων Κεμάλ.
To αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων , παρά τις προσπάθειες από τις ποντιακές οργανώσεις , καθώς και από μεμονωμένους ιστορικούς, δεν έχει ακόμα βρεί τη σωστή ανταπόκριση. Επίσης και η επίσημη αντιμετώπιση αυτού του εθνικού ζητήματος από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αρνητική από το φόβο μήπως και στενοχωρήσουν την Τουρκία . Ετσι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει επίσημη πρωτοβουλία καμία ελληνική κυβέρνηση , προκειμένου να ζητήσει την επίσημη αναγνώριση και αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος που διέπραξεν η Τουρκία .
Ετσι η απαίτηση για διεθνή καταδίκη αυτής της εθνοκάθαρσης που εκφράζει ο Ποντιακός Ελληνισμός , δεν έχει βρεί την ικανοποίηση της . Ομως η διατήρηση αυτής της ιστορικής εκκρεμότητος είναι παράδειγμα και για άλλους επίδοξους εκτελεστές τέτοιων ειδεχθών εγκληματικών πράξεων, αφού αυτές μένουν ατιμώρητες . Ετσι η Τουρκία διαιωνίζει σήμερα την εγκληματική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Απειλεί το Αιγαίο με παράνομες διεκδικήσεις. Αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., του Διεθνούς Δικαίου και οραματίζεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως επισήμως έχουν δηλώσει οι ηγέτες της . Ούτω η αναγνώριση αυτού του γεγονότος και η ανάληψη της ευθύνης από τους υπαιτίους είναι μονόδρομος , αν η ανθρωπότητα θέλει να μην επαναληφθούν αυτού του είδους εγκλήματα . Ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί τη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Στη νεώτερη ελληνική ιστορία ο Πόντιος πολέμαρχος Αλέξανδρος Υψηλάντης ηγήθηκε του αγώνα στη μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία . Ο Δημήτριος Υψηλάντης ως αρχιστράτηγος, συνέβαλε στη σταθεροποίηση του πρώτου νεώτερου ελληνικού κράτους. Εν συνεχεία οι Μαυροθαλασσίτες {Πόντιοι} συμμετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες . Ο ποντιακός ελληνισμός είναι περίπου {πέντε εκατομμύρια} διασκορπισμένα ανά την υφήλιο, με τον κύριο όγκο του στην Ελλάδα .
Η προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων Ποντίων συνεχίστηκε και από τον πατερούλη, {Μπάτιουσκα} των σοβιετικών «Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι» {Στάλιν}. Το Δεκέμβριο του {1937} κατόπιν υπογραφής διατάγματος από τον Στάλιν, άρχισε η επιχείρηση «Gretseskayia Operatsia». Με αυτό το διάταγμα όλοι οι Ελληνες Πόντιοι {450.000} τελικώς , άνω των {16} ετών συνελήφθησαν και εστάλησαν στα «Γκούλαγκ» από τους οποίους ελάχιστοι επέζησαν. Κι’αυτό διότι είχαν διαπράξει το μεγάλο έγκλημα . Να είναι ελληνικής καταγωγής ! Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ενωση η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία !
Για την ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας υπό άθλιες συνθήκες, μας ενημέρωσε με σαφήνεια ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας «Αλέξανδρος Σολτζενίτσιν» με το συγκλονιστικό του «Αρχιπέλαγος». Οι διώξεις των Ελλήνων Ποντίων στη Σοβιετική Ενωση επανελήφθησαν και κατά τα έτη 1947-1949, επίσης από τον Γεωργιανό Πατερούλη της Ρωσίας «Ιωσήφ Στάλιν».
19 -5 -2009 Φ.Π. {Ανδρεας Γουλας} Συγγραφεας Ιστορικος .
Φ.Π. ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΛΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΡΟΣ Γ
Καποιος καλος μου παλαιος φιλος και αναγνωστης μου απο το ετος 2007 τοτε που αντιμετωπιζα απο το νετεςριζι της ενταυθα εφημεριδας ΟΛΥΜΠΙΑΣ τις Κλαδικες του ΠΑΣΟΚ αλλα και του Κ.Κ.Ε. μου απεδωσε ενα νεο ονομα το οποιον ειναι το εξης : Φ.Π. : Ο φονεας των σεντονιογαφων που αντιγραφοντας ιστορικα βιβλια και εργασιες αλλων παριστανουν τους μεγαλους Ιστορικους Δασκαλους. ! Ενω εχουν υποπεσει σε ατιμωτικες Εθνοπροδοσιες . Κι αυτο διοτι :
“Το γαρ πολυ της θρασυτητος γεννα παραφροσυνη
Με τιμη στους μη Πετσομενους Δημοσιογραφους Λεβεντες με Ελληνικο D.N.A.!…
03-05-2026 Φ.Π. Ανδρεας Γουλας Συγγραφεας Ιστορικος