ΣΑΒΒΑΤΟ, 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026
ΥΓΕΙΑ

Εισαγγελική παρέμβαση κατά της Pfizer και του Μπουρλά από τον γενικό εισαγγελέα της Φλόριντα για τα εμβόλια Covid

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Εισαγγελική παρέμβαση κατά της Pfizer και του Μπουρλά από τον γενικό εισαγγελέα της Φλόριντα για τα εμβόλια Covid

Ο γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα κατέθεσε την 1η Οκτωβρίου 2026 αγωγή κατά της Pfizer και του διευθύνοντος συμβούλου της, Albert Bourla, κατηγορώντας τους ότι παραπλάνησαν τους κατοίκους της πολιτείας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της COVID-19.

Η αγωγή κατατέθηκε σε πολιτειακό δικαστήριο της Φλόριντα και επικαλείται παραβίαση του νόμου της πολιτείας για παραπλανητικές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ζητά πρόστιμο 10.000 έως 15.000 δολαρίων για κάθε παράβαση.

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η εταιρεία παρουσίασε το εμβόλιο ως ασφαλές σε ανακοίνωση της 1ης Απριλίου 2021,

όπου ανέφερε ότι δεν υπήρχαν «σοβαρές ανησυχίες ασφάλειας» έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ, κατά την αγωγή, γνώριζε ήδη αναφορές για μυοκαρδίτιδα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, καθώς και χιλιάδες ανεπιθύμητα συμβάντα, μεταξύ των οποίων εγκεφαλικά και θάνατοι. Επικαλείται επίσης δήλωση του Bourla το 2023 στο CNBC, ότι η εταιρεία δεν είχε δει ούτε ένα σήμα ασφάλειας παρά τα δισεκατομμύρια δόσεις.

Οι αμερικανικές και ισραηλινές αρχές είχαν εντοπίσει το 2021 σήμα για μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια Pfizer και Moderna, και οι ετικέτες των ρυθμιστικών αρχών προειδοποιούσαν ήδη τότε για φλεγμονή της καρδιάς. Η Pfizer είχε δηλώσει τότε ότι γνώριζε τις αναφορές, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση. Το CDC ανέφερε το 2023 αιτιακή σύνδεση, και η ίδια η εταιρεία σημειώνει πλέον στον ιστότοπό της αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, ιδίως την πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι η Pfizer είχε λόγους να γνωρίζει κινδύνους για εγκύους και έμβρυα στο πρώτο τρίμηνο,

επικαλούμενη ανωμαλίες σε δοκιμές σε αρουραίους και αναφορές αποβολών από τις αρχές του 2021. Η εταιρεία είχε πει τότε ότι οι ανωμαλίες δεν θεωρούνταν σχετικές. Η σημερινή ετικέτα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για χρήση πριν από την 24η εβδομάδα κύησης.

Τέλος, η αγωγή κατηγορεί την Pfizer και τον Bourla ότι παρουσίασαν τον εμβολιασμό ως αναγκαίο για τη διακοπή της μετάδοσης. Ο FDA είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2020 ότι δεν υπήρχαν στοιχεία πως το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση, και στέλεχος της Pfizer παραδέχθηκε το 2022 ότι το σκεύασμα δεν είχε δοκιμαστεί ως προς την πρόληψη της μετάδοσης.

Παρόμοια αγωγή του γενικού εισαγγελέα του Τέξας απορρίφθηκε το 2025 από ομοσπονδιακό δικαστή, με το σκεπτικό ότι ομοσπονδιακός νόμος παρέχει ασυλία στην Pfizer έναντι τέτοιων αξιώσεων!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *