Μα γιατί Κύπριοι Βουλευτές δεν ψηφίζουν τις εκποιήσεις ; Ευκολο είναι "NAI ΣΕ ΟΛΑ" λες και παίρνεις 8.000€ ..Τς Τς Τς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σκοπιμότητες εμποδίζουν την ψήφιση του ν/σ για τις εκποιήσεις»Έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις απηύθυναν οι Σύνδεσμοι Προστασίας Δανειοληπτών και Προστασίας 1ης Κατοικίας, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησαν το επίμαχο νομοσχέδιο, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τα νομοσχέδια για προστασία των δανειοληπτών.
«Οι αντιδράσεις κάποιων κομμάτων κατά του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο κομματικών σκοπιμοτήτων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, Κώστας Μελάς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, καθώς η ψήφιση του αποτελεί μια υποχρέωση που οφείλουμε να τηρήσουμε. «Οφείλουμε να τιμήσουμε την υπογραφή μας και τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει απέναντι στους δανειστές μας», τόνισε ο κ. Μελάς.
Σε σχέση με τις συνέπιες που θα έχει η εφαρμογή του νομοσχεδίου και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, ο κ. Μελάς είπε ότι αυτό είναι ένα δεύτερο θέμα, το οποίο είναι καίριο και καίει τον κόσμο. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας των δανειοληπτών, υπάρχει ρητή πρόνοια για απεριόριστο δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο οποιουδήποτε δανειολήπτη και με βάση αυτή τη διαδικασία, η διαδικασία εκποίησης σταματά μέχρι να επιλυθεί το θέμα στο δικαστήριο», ανέφερε ο κ. Μελάς.
«Το δίκτυ προστασίας μέσω των νομοθετημάτων για την αφερεγγυότητα δίνει αρκετές διεξόδους στους δανειολήπτες και στους κατόχους πρώτης κατοικίας για να προστατευτούν και έναντι των αυθαιρεσιών των τραπεζών για το χειρισμό των αναδιαρθρώσεων», τόνισε ο κ. Μελάς.
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ζήσει και ζούμε καθημερινά τη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις» για να προσθέσει όμως ότι «υπάρχουν και τα μέσα και οι τρόποι για να προστατευτούν οι δανειολήπτες».
«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις και ούτε μπορούν να γίνουν για πολλούς λόγους», ανέφερε ο κ. Μελάς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση του θέματος αυτού για κομματικά οφέλη. Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο σε Νόμο, διότι, όπως είπε, δεν έχουν πρόβλημα οι δανειολήπτες αν ψηφιστεί όπως είναι. «Η προστασία των δανειοληπτών υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να τους την πάρει ούτε η Τρόικα ούτε κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όλη αυτή η φασαρία γίνεται χωρίς ουσιαστικό λόγο εκτός από κομματικά παιγνίδια», τόνισε ο κ. Μελάς.
Παράλληλα, ο κ. Μελάς κάλεσε τους δανειολήπτες να μη φοβούνται και πρόσθεσε ότι ούτε στα επόμενα δύο με τρία χρόνια δεν πρόκειται να γίνει εκποίηση κατοικίας ή μαζικές εκποιήσεις. Εξάλλου, τόνισε, η Βουλή αν δει ότι κάπου γίνονται ατασθαλίες ή κατάχρηση, με τροποποιητικό Νόμο μπορεί να διορθώσει τα πράγματα.
Ερωτηθείς για την πρόνοια που αφορά καταγγελία των δανειοληπτών στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Μελάς είπε ότι «δεν χρειαζόταν να γίνει αυτό, είναι εκ του περισσού διότι ήδη η μη συμμόρφωση με τον Κώδικα είναι ποινικό αδίκημα που επιφέρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και είναι και πειθαρχικό αδίκημα. Ήδη εδώ και 6-7 μήνες υπάρχουν ιδιωτικές ποινικές με άδεια συγκατάθεση του Εισαγγελέα για παραβίαση του Κώδικα από τις τράπεζες. Μπήκε όμως για να αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια οι δανειολήπτες».
Κληθείς να πει αν θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι οι δανειολήπτες αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, ο κ. Μελάς απάντησε καταφατικά. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δανειολήπτες πρέπει να ηρεμήσουν, κανείς δεν πρόκειται να τους πάρει το σπίτι τους και οι διαδικασίες που προνοούνται για εξασφάλιση τους είναι αρκετές και μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και χωρίς κόστος.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδούρης είπε ότι εν μέρει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας κατοχυρώνονται ως ένα σημείο. «Πιστεύω ότι με καλοπροαίρετες κινήσεις από όλα τα κόμματα όλοι μπορούν να βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να έρθουμε σε κοινή συνισταμένη που θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του κράτους και θα προστατεύσει όλους τους σωστούς δανειολήπτες και ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο κ. Παπαδούρης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κακοί δανειολήπτες, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να πληρώσουν.
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με την αναφορά του σε εν μέρει κατοχύρωση είπε ότι «υπάρχει προσφυγή στο δικαστήριο η οποία μπορεί να δημιουργήσει αρκετές διαδικασίες, έτσι ώστε να επιτραπεί σε κάποια φάση να παίρνονται αποφάσεις στη Βουλή χωρίς την έγκριση της Τρόικα και χρησιμοποιώντας αυτές τις διαδικασίες να μας βρουν καλύτεροι καιροί και τους δανειολήπτες και τις τράπεζες».
Πρόσθεσε ότι έχει γίνει εισήγηση στον Πρόεδρο την κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη υπάρχουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν απογειωθεί από το 2009 και μετά. Άρα, τόνισε, έχοντας τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας μπορούμε να δούμε ποιοι ήταν αξιόχρεοι μέχρι το 2009 και ποιοι έχουν επηρεαστεί κατά κόρον μετά το 2009 όπου για αυτούς πρέπει να υπάρξει άμεση προστασία διότι έχουν βρεθεί αναίτια σε αυτή τη θέση. Για οποιουσδήποτε άλλους κακούς δανειολήπτες που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους χωρίς οποιοδήποτε επηρεασμό τότε αυτοί πρέπει να αναγκαστούν να πληρώσουν, τόνισε.
Ερωτηθείς για το ύψος του ποσού που αφορά τα δάνεια από τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες σε σχέση με την πρώτη κατοικία, ο κ. Παπαδούρης είπε πως τα στοιχεία από την Κεντρική ΤΡΆΠΕΖΑarrow μιλούν για 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αφορούν τα στεγαστικά στο σύνολο και όχι την πρώτη κατοικία. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Προστασίας της 1ης Κατοικίας κάνουν λόγο για 2 δισ. για την πρώτη κατοικία.
philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ