Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ανασύσταση οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Καραμπάχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τη συνέχιση των εχθροπραξιών μεταξύ των Αρμενίων και των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ρωσία αποφάσισε να στείλει στην περιοχή των συγκρούσεων ρωσικά στρατεύματα σε ρόλο ‘ειρηνοποιού’.

«Οι ειρηνευτές πρέπει να αναπτυχθούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να ελέγξουν τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Όπως ανέφερε ο ειρηνευτικός μηχανισμός θα εγκατασταθεί στην πραγματική γραμμή των συγκρούσεων.

«Στο πρώτο στάδιο, εκτός από την απελευθέρωση των δύο περιοχών, όλες οι επικοινωνίες θα ξεμπλοκαριστούν, θα ανοίξουν οι οικονομικοί οδοί, οι συγκοινωνίες μεταφορών και οι ειρηνευτές θα αναπτυχθούν έτσι ώστε, να εγγυηθούν τη μη επανάληψη των εχθροπραξιών», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη με εκπροσώπους ρωσικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι λόγω της ένταξης ρωσικών στρατευμάτων στο Καραμπάχ, η Τουρκία μπορεί επίσης να ενταχθεί στη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή, όπως σημειώνει ρωσικό δημοσίευμα.

Χτυπήθηκε σύμμαχος της Ρωσίας…

Ο διεθνής παρατηρητής της ρωσικής Kommersant, Μαξίμ Γιουσίν σχολιάζοντας την έναρξη πυραυλικής επίθεσης από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία, σημείωσε ότι «δημιουργείται προηγούμενο και κολοσσιαία πρόκληση για τη Ρωσία».

«Το Καραμπάχ δεν συμπεριλαμβάνεται στη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας- ОДКБ (CSTO), όπως είναι η Αρμενία.

Δηλαδή, στις 14 Οκτωβρίου, χτυπήθηκε ένας σύμμαχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι λεπτομέρειες εμφανίζονται ήδη. Οι Αζέροι ισχυρίζονται ότι ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, δύο από τα τέσσερα  ρωσικά συγκροτήματα Iskander-M, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία στον Αρμενικό στρατό και τα οποία, φυσικά, δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, έχουν καταστραφεί.

Αυτό, όπως θεωρήθηκε στο Μπακού, έγινε για προληπτικούς σκοπούς: οι Αρμένιοι μπορούσαν να χτυπήσουν με αυτά τα Iskander-Ms, οπότε το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να τα εξουδετερώσει εκ των προτέρων.

Και την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος  Ιλχάμ Αλίγιεφ έκανε μια δήλωση ότι εάν η Αρμενία χτυπήσει το συγκρότημα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, οι συνέπειες θα είναι οι πιο σοβαρές.

Δηλαδή, φαίνεται, στην πραγματικότητα,  ωθούν τους Αρμένιους ώστε με τα δύο υπόλοιπα Ισκαντέρ  να χτυπήσουν σε οικονομικές εγκαταστάσεις, στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό είναι ένα βήμα προς την κλιμάκωση του πολέμου.

Κανείς δεν θυμάται την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη μόλις στις 9 Οκτωβρίου.

Στην ίδια δήλωση που έκανε στις 14 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, φάνηκε ότι ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες και να επανασχεδιαστεί η στρατιωτική-πολιτική κατάσταση σε ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο. Και πίσω από την πολεμική ρητορική του, η επιρροή της Τουρκίας είναι αισθητή.

Και τώρα η Ρωσία πρέπει να επιλέξει πώς να αντιδράσει σε αυτό και γρήγορα.

«Εάν η Ρωσία παραμείνει σιωπηλή, προσποιούμενη ότι αυτό είναι φυσιολογικό, ότι δεν έχει συμβεί τίποτα από το συνηθισμένο, τότε, γενικά, η CSTO επανέρχεται στο μηδέν: ποιος χρειάζεται έναν τέτοιο οργανισμό που υπάρχει μόνο σε χαρτί;

Επιπλέον, εάν η Ρωσία σιωπήσει, δεν θα κάνει τίποτα, θα χτυπήσει τη δική της εικόνα, το κύρος, το οποίο κέρδισε πάνω από πέντε χρόνια στη Συρία, όταν η χώρα μας απέδειξε ότι δεν εγκαταλείπει τους συμμάχους της σε μια δύσκολη κατάσταση», είπε.

Ξεκινά ο δεύτερος πόλεμος στο Καραμπάχ

Απαντώντας στην ερώτηση ότι είναι ακόμα δυνατό να ξεχάσουμε τους ειρηνευτές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο ειδικός σημείωσε:

«Φυσικά, επειδή το Μπακού και η Άγκυρα δεν έχουν ακόμη πολεμήσει, γιατί σήμερα, πιθανώς, ξεκινά ένα νέο στάδιο του πολέμου.

Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι η Αρμενία δεν θα ανταποκριθεί με κανένα τρόπο σε αυτό, δεδομένης της φύσης της κατάστασης και του γεγονότος ότι τα συμβάντα των δύο πρώτων εβδομάδων δεν εξελίχθηκαν πολύ καλά για τον Ερεβάν, και σήμερα ρίχτηκε μια άλλη πρόκληση. Είναι προφανές ότι θα προσπαθήσει πλήγμα σε κάποιες μεγαλύτερες πόλεις και σοβαρές εγκαταστάσεις, ειδικά αν ο ίδιος ο Αλίγιεφ υπαινίσσεται αυτό και πραγματικά  το προτείνει.

Ας δούμε τι θα γίνει.

Αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή η αποδεικτική απόφαση να χτυπήσει ακριβώς στο έδαφος της Αρμενίας μπορεί να γίνει η τελευταία σταγόντα μετά την οποία θα ξεχειλίσει το φλυτζάνι της υπομονής της Ρωσίας.

Αν και είναι άνθρωπος του Σόρος…

«Είναι κατανοητό γιατί η Μόσχα συμπεριφέρεται τόσο διφορούμενη – η στάση απέναντι στον Νικολ Πασινιάν είναι πιθανότατα αρνητική, θεωρείται ως «έγχρωμος επαναστάτης», πρωταγωνιστής του Σόρος, ένας άνθρωπος που φυλάκισε έναν φίλο του Πούτιν, ο οποίος δεν άκουσε τη Μόσχα κ.ο.κ.

Αλλά κάποια στιγμή αυτά τα προσωπικά γεγονότα υποβιβάζονται στο παρασκήνιο και οι γεωπολιτικές, παλιές στιγμές έρχονται στο προσκήνιο. Η επιστροφή των Οθωμανών στον Νότιο Καύκασο αποτελεί γεωπολιτική καταστροφή για τη Μόσχα».

πηγή: echedoros-a.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ