26/11/2020

Αποκάλυψη: Με απευθείας ανάθεση η τελεκπαίδευση στην Cisco Webex που σήμερα κατέρρευσε

netakias.com

Πόσο “δωρεάν” είναι για την CISCO που απέκτησε προσωπικά δεδομένα όλων των καθηγητών, γονέων και μαθητών; Όλοι γνωρίζουμε ότι εταιρίες πληροφορικής πληρώνουν δισεκατομμύρια για να αποκτήσουν τέτοιες βάσεις δεδομένων και το υπουργείο Παιδείας τους έδωσε απευθείας ανάθεση “δωρεάν”

Εγκύκλιο με Οδηγίες Υλοποίησης Προγραμμάτων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης απέστειλε προς όλα τα σχολεία της χώρας το υπουργείο παιδείας.

Σύμφωνα με έγγραφο το υπουργείο Παιδείας , στοχεύοντας να ενισχύσει τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ενόψει των ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών και να αναβαθμίσει τις ψηφιακές δεξιότητες μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 εξασφάλισε:

  1. Την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία Cisco HELLAS Α.Ε., μετά από νέα δωρεά της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο.
  2. Δωρεάν λογαριασμό ψηφιακής αίθουσας για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  3. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων στην πλατφόρμα Cisco Webex Meetings.

Σε ανακοίνωσή της την 6 Απριλίου 2020 η Cisco, η πλατφόρμα της οποίας, Cisco Webex Meetings, έχει επιλεγεί από το υπουργείο Παιδείας ως επίσημη πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα που στην πρώτη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης το “δωρεάν” σύστημα κατέρρευσε με αποτέλεσμα ανυπολόγιστο κόστος για το δημόσιο.

Αλλά δεν είναι μόνον το κόστος από την κατάρρευση και τις διδακτικές ώρες που χάθηκαν, που έχουν πληρωθεί από τους φόρους μας, με επιπλέον κόστος για τους γονείς που έπρεπε να αποκτήσουν τον εξοπλισμό αλλά και το πόσο “δωρεάν” είναι για την εταιρία, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα.

ΝΙΚΗ-ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Παραθέτουμε δυο άρθρα για το κατά πόσο “δωρέαν είναι το δωρεάν”:

«Βόμβα» ΟΛΜΕ κατά Κεραμέως: «Έδωσε προσωπικά στοιχεία εκπαιδευτικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, σε ιδιωτική εταιρία»

tvxs.gr 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών σε ιδιωτική εταιρία κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την ανυπαρξία Υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων (dpo) στο Υπουργείο Παιδείας, κατά σαφή παραβίαση του GDPR, καταγγέλλει με ψήφισμά της η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ, όπως αναφέρεται, είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και ζητούσε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας, όπως καταγγέλλεται, όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά έδωσε προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, στην ιδιωτική εταιρία Cisco. Επιπλέον δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση των εκπαιδευτικών για ζητήματα όπως: ποια είναι η νόμιμη βάση επεξεργασίας, πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν τα δεδομένα, ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και με ποιον τρόπο, πώς εξασφαλίζεται ότι δε θα υπάρχει διαρροή, πού να απευθύνονται οι κατά τόπους χειριστές για ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και σειρά άλλων στοιχείων που διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των κανόνων διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα, τόσο η ΟΛΜΕ όσο και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να απευθυνθούν σε κάποιον αρμόδιο για τα παραπάνω ερωτήματα γιατί, παρότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ξεκίνησε μέσα Μαρτίου, δεν είχε οριστεί Υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων  (dpo) στο Υπουργείο μέχρι και τις 7/5/2020, κατά σαφή παραβίαση του GDPR.

Το αποτέλεσμα της επικίνδυνης αυτής έλλειψης σχεδιασμού του ΥΠΑΙΘ οδήγησε, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες των ΕΛΜΕ, σε εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρίες και σε διαρροή των δεδομένων τους στο διαδίκτυο, που θα έπρεπε να απαγορεύονται ρητώς και με νόμο από το ΥΠΑΙΘ.

Στο σκοτάδι παραμένουν οι υποψήφιοι για τα τμήματα του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου καθώς, αν και συμπεριλήφθηκαν στα μηχανογραφικά του 2019, δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει την υποβολή μηχανογραφικών, προκειμένου  να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων , που προέκυψαν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω καθώς η υπουργός ζητά από τους Πρυτάνεις να στείλουν στοιχεία για τα νέα τμήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα: Α. Εάν υπάρχουν Προγράμματα Σπουδών, και, Β. Εάν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ για να διδάξουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που επέλεξαν τις νέες πανεπιστημιακές σχολές στην Καβάλα δεν θα γνωρίζουν, μέχρι την τελευταία στιγμή, αν θα εισαχθούν στα τμήματα. Άλλωστε, η κ. Κεραμέως έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να τις καταργήσει, όπως έκανε, με το «καλημέρα», με τη Νομική Πάτρας. Πως το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; "Δεν χρειάζεται να σπουδάσουν όλοι" https://www.youtube.com/watch?v=yswEChD7L-g

Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε πάμπολλες παραλείψεις στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και δίνει περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί.

Δύσκολη μέρα η χθεσινή για την υπουργό Παιδείας. Μετά το διπλό «φρένο» για την αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) γνωμοδότησε σχετικά με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόστηκε επί σχεδόν τρεις μήνες την περίοδο (Μάρτιος-Μάιος) που οι σχολικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω κορονοϊού.

Η ΑΠΔΠΧ εντοπίζει πάμπολλες παραλείψεις, τις οποίες είχαν επισημάνει σε σχετικές αναφορές τους τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ) όσο και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και δίνει περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συμμορφωθεί με όσα ορίζει ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων.

Η Αρχή θεωρεί κατ’ αρχάς ότι ο σκοπός της τηλεκπαίδευσης δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας ωστόσο πολλά προβληματικά σημεία στην εφαρμογή του μέτρου της τηλεκπαίδευσης, αφήνοντας απολύτως έκθετη την υπουργό Νίκη Κεραμέως για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου αλλά και για την καθαυτό έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Θυμίζουμε ότι προϋπόθεση έκδοσης της ΥΑ ήταν η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων (ΕΑΠΔ), με την Αρχή να αποδέχεται ουσιαστικά την κριτική που ασκήθηκε από την ΟΙΕΛΕ και τη ΔΟΕ, επεκτείνοντάς την μάλιστα και σε θέματα που άπτονται της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου και CISCO, της οποίας η κοινοποίηση στις Ομοσπονδίες που την έχουν ζητήσει εδώ και μήνες ακόμη εκκρεμεί.

kerameos big brother

Η ΑΠΔΠΧ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

● Δεν προκύπτει με στοιχεία (διαβιβαστικά, e-mails, κ.λπ.) η ακριβής ημερομηνία σύνταξης της ΕΑΠΔ (μελέτης αντικτύπου), επομένως αμφισβητείται ότι είχε συνταχθεί στις 15.5., ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΥΑ για την καταγραφή και ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων. Ακόμη δε κι αν υπήρχε, τότε αυτό σημαίνει ότι συντάχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και άρα αμφισβητείται η ποιότητά της.
● Την ΕΑΠΔ υπογράφει η υπεύθυνη προσωπικών δεδομένων του υπουργείου, ενώ δεν θα έπρεπε.
● Δεν αναφέρεται πουθενά ποιοι ειδικοί συνέταξαν την ΕΑΠΔ, κατά παράβαση όσων ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ).
● Η ΕΑΠΔ βρίθει από αυθαίρετους και υποκειμενικούς ισχυρισμούς.
● Κακώς δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος μέσα από τη σχολική αίθουσα.
● Ουδέποτε έγινε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές) ή με ακαδημαϊκά ιδρύματα ή δημόσιους φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής.
● Δικαιώματα και ελευθερίες μαθητών και εκπαιδευτικών τέθηκαν σε κίνδυνο.
● Δεδομένα και μεταδεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών μεταφέρθηκαν στην ιδιωτική εταιρεία CISCO η οποία τα διατηρεί για 7 χρόνια και έχει δικαίωμα εμπορικής χρήσης αυτών.

Η γνωμοδότηση 4/2020 της ΑΠΔΠΧ έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα υποστηρίζουν οι προσφεύγουσες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, βγάζοντας την υπουργό Παιδείας ανακόλουθη ως προς τους ισχυρισμούς της ότι έχει υπάρξει πρόνοια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι όλα έγιναν με το γράμμα του νόμου, κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο. Αγκιστρωμένο στην -κατ’ αρχάς- νόμιμη εφαρμογή του μέτρου της τηλεκπαίδευσης, αποφεύγει να σχολιάσει τα επιμέρους για τα οποία η Αρχή του έχει δώσει διορία τριών μηνών προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ant1 Πρωινός Καφές: Κατέρρευσε η Φαιη Σκορδά με την πρόταση βόμβα του Λακη Γαβαλα στον αέρα της εκπομπής

Έριξε την μεγαλύτερη βόμβα που θα μπορούσε να ρίξει ο Λάκης Γαβαλάς στον αέρα του Αντ1, καλεσμένος της Φαίης Σκορδά. Η Φαιη, αν και...

Κατέρρευσαν οι κριτές του voice όταν άκουσαν ότι ο παίχτης είναι 55 ετών

Έκλεψε τις εντυπώσεις όχι μόνο με την σκηνική του παρουσία και την ερμηνεία του αλλά και με την ιδιαίτερα νεανική του εμφάνιση. Το κρίσιμο σημείο...

Τύμπανα πολέμου: Φωτογραφια με βεβήλωση τουρκικής σημαίας δημοσίευσε ο Χαφτάρ

Έντονη πλέον είναι κινητικότητα του εθνικού Λιβυκού στρατού τις τελευταίες ημέρες. Μετά την επίδειξη δύναμης με την παρουσίαση για πρώτη φορά Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που...

Ο Πούτιν έθεσε εκτός νόμου τους μάρτυρες του Ιεχωβά, σαρωτικές συλλήψεις

Σε πλήρη εφαρμογή η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ρωσίας με την οποία η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά κηρύχτηκαν ως εξτρεμιστική οργάνωση και...

Απόρρητη έκθεση ΕΛΑΣ: Το 1/4 των κατοίκων της πόλης των Αθηνών είναι μετανάστες

To περασμένο Σάββατο η '' Εστία '' ανέδειξε με αριθμούς μία από τις πολιτικές ωρολογιακές βόμβες που απειλούν την κυβέρνηση σε περίπτωση εκρήξεως της....

Lockdown: Έρχεται άγρια παράταση – Ακόμη και ο Άγιος Βασίλης θα χρειάζεται sms για να κυκλοφορήσει

Έρχεται άγρια παράταση του lockdown αρχικά για δυο εβδομάδες και έπειτα με συγκεκαλυμμένο τρόπο καθώς τα μέτρα και οι περιορισμοί που θα ισχύουν θα...

ΗΠΑ-αποκάλυψη: Πως έφαγαν την διεφθαρμένη γαλλογερμανική τρόϊκα του GREXIT και στέλνουν φυλακή τον “Σαλονικιό” για μίζες και εκβιασμό με τη λίστα Λαγκάρντ!

Γράφει ο Γιάννης Ντάσκας Oι Hνωμένες Πολιτείας Αμερικής(ΗΠΑ) έχουν και στην κορυφή και στη βάση μια ανελέητη δημοκρατία για τους παραβάτες νομικών,αλλά και ηθικών...

Λοχαγός ειδικών δυνάμεων αποκαλύπτει : Εμπόριο όπλων μαζί με την ΜΙΤ, ήρθαν 7 κοντέινερ με δολάρια

Ο λοχαγός Μποζκίρ, του οποίου την έκδοση ζητά από την Ουκρανία ο Ερντογάν περιέγραψε το εμπόριο όπλων του κόμματος ΑΚΡ Γιουνους Ερντογντού Ο Νουρί Γκιοκχάν Νουρί-πρώην...

Βόμβα Μητσοτακη στη Βουλή με έμμεση αναφορά στις πιέσεις για πρόωρες εκλογές: Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές στο Μαξίμου

Έμμεση αναφορά στις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται για να προσχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά τη λήξη του lockdown έκανε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη...

Δρακόντεια μέτρα προστασίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτό)

Η μάστιγα του κορονοϊού εντείνεται, οι θάνατοι πολλαπλασιάζονται καθώς και τα κρούσματα. Η πανδημία πλέον χτυπάει τα υπουργεία, και το πολιτικό προσωπικό χωρίς διακρίσεις. Σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ant1 Πρωινός Καφές: Κατέρρευσε η Φαιη Σκορδά με την πρόταση βόμβα του Λακη Γαβαλα στον αέρα της εκπομπής

Έριξε την μεγαλύτερη βόμβα που θα μπορούσε να ρίξει ο Λάκης Γαβαλάς στον αέρα του Αντ1, καλεσμένος της Φαίης Σκορδά. Η Φαιη, αν και...

Κατέρρευσαν οι κριτές του voice όταν άκουσαν ότι ο παίχτης είναι 55 ετών

Έκλεψε τις εντυπώσεις όχι μόνο με την σκηνική του παρουσία και την ερμηνεία του αλλά και με την ιδιαίτερα νεανική του εμφάνιση. Το κρίσιμο σημείο...

Τύμπανα πολέμου: Φωτογραφια με βεβήλωση τουρκικής σημαίας δημοσίευσε ο Χαφτάρ

Έντονη πλέον είναι κινητικότητα του εθνικού Λιβυκού στρατού τις τελευταίες ημέρες. Μετά την επίδειξη δύναμης με την παρουσίαση για πρώτη φορά Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που...

Ο Πούτιν έθεσε εκτός νόμου τους μάρτυρες του Ιεχωβά, σαρωτικές συλλήψεις

Σε πλήρη εφαρμογή η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ρωσίας με την οποία η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά κηρύχτηκαν ως εξτρεμιστική οργάνωση και...

Απόρρητη έκθεση ΕΛΑΣ: Το 1/4 των κατοίκων της πόλης των Αθηνών είναι μετανάστες

To περασμένο Σάββατο η '' Εστία '' ανέδειξε με αριθμούς μία από τις πολιτικές ωρολογιακές βόμβες που απειλούν την κυβέρνηση σε περίπτωση εκρήξεως της....

Lockdown: Έρχεται άγρια παράταση – Ακόμη και ο Άγιος Βασίλης θα χρειάζεται sms για να κυκλοφορήσει

Έρχεται άγρια παράταση του lockdown αρχικά για δυο εβδομάδες και έπειτα με συγκεκαλυμμένο τρόπο καθώς τα μέτρα και οι περιορισμοί που θα ισχύουν θα...