Σήμερα η ετυμηγορία του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα – Δημοσιονομική βόμβα 4,5 δισ.

ΣΤΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΤ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣυνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να εξετάσει την «ετυμηγορία» του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και να αποφανθεί σχετικά με το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά.
Πρόκειται για μια απόφαση που περιμένουν με αγωνία χιλιάδες υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και για την κυβέρνηση αλλά και τους Θεσμούς, οι οποίοι έχουν επισημάνει ως εν δυνάμει δημοσιονομικό πρόβλημα, την καταβολή χρημάτων-αναδρομικών από το κράτος, ελέω δικαστικών αποφάσεων.
Η σημερινή απόφαση θα έχει έμμεσο αντίκτυπο και στον δικαστικό αγώνα που κάνουν οι συνταξιούχοι, που επίσης διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Οι συνταξιούχοι, ως γνωστόν, έχουν στα χέρια τους την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (10/6/2015), που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις τους (και την κατάργηση των δώρων) και αναφέρει ότι πρέπει να επιστραφούν τα ανάλογα αναδρομικά.
Τα αναδρομικά που τίθενται υπό διεκδίκηση, σχετίζονται με την τριετία 2016-2018, αγγίζουν έως και τα 3.000 ευρώ ανά περιπτώσεις και αφορούν εν ενεργεία υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ
Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων Επικρατείας οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.  «Στην απόφασή του το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους (26262635/2018), οι δικαστές επισημαίνουν ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορόρητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ