Γκρούεφσκι: Η κυβέρνηση Ζάεφ σκόπευε να με δολοφονήσει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

zaev_zoranΣχέδιο δολοφονίας του από την κυβέρνηση Ζάεφ κατήγγειλε ο τέως πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι στην πρώτη συνέντευξή του αφότου διέφυγε από την πΓΔΜ – ενώ αρνήθηκε ότι η απόδραση ήταν προϊόν συμφωνίας με την κυβέρνηση.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου διέφυγε στην Ουγγαρία τον περασμένο Νοέμβριο, ο τέως πρωθυπουργός της πΓΔΜ και τέως ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO DPMNE, επέμεινε ότι έφυγε από τα Σκόπια καθώς «αξιόπιστες πηγές» τον προειδοποίησαν ότι η νέα κυβέρνηση σχεδίαζε να τον δολοφονήσει.
«Αρχικά σχεδίαζαν να πάω στη φυλακή… αλλά τις τελευταίες μέρες (πριν να αρχίσει να εκτίει την ποινή του) έλαβα πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη εξουδετέρωσή μου στη φυλακή, όχι αμέσως αλλά μετά από μια ορισμένη περίοδο, γι’ αυτό άλλαξα γνώμη», ανέφερε ο Γκρουέφσκι στο σκοπιανό κανάλι Sitel, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε το Σάββατο.
Δεν αποκάλυψε κανένα κίνητρο για τη φερόμενη δολοφονία του, αλλά δήλωσε ότι έλαβε τις πληροφορίες από «αξιόπιστες πηγές» και από «άτομα καλά ενημερωμένα για τις συνθήκες μέσα στη φυλακή».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Ζάεφ να διευκόλυνε τη διαφυγή του το αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Αν η κυβέρνηση (των Σκοπίων) μπορούσε να με βλάψει με άλλο τρόπο, θα το έκαναν. Αλλά να με βοηθήσουν; Δεν υπάρχει περίπτωση» επέμεινε.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διέφυγε στη γειτονική Αλβανία και, με τη βοήθεια Ούγγρων διπλωμάτων, κατόρθωσε να φτάσει στη Βουδαπέστη και να ζητήσει πολιτικό άσυλο το οποίο η κυβέρνηση Όρμπαν του χορήγησε.
Αφότου διέφυγε, η πΓΔΜ υπέβαλε αίτημα έκδοσης στην Ουγγαρία. Οι αρχές των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη διαφυγή του, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τα ευρήματά τους.
Ο Γκρουέφσκι, του οποίου το διαβατήριο είχε κατασχεθεί, δήλωσε ότι διέσχισε τη γειτονική Αλβανία «πολύ απλά». Αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν είχε εγκαταλείψει τα Σκόπια μέσω συνοριακής διέλευσης.
«Οι αρχές της “Μακεδονίας” καυχώνται ότι θα αποκαλύψουν τα πάντα, γι ‘αυτό αφήστε τους να το κάνουν» σχολίασε ειρωνικά.
Ο Γκρουέφσκι ανέφερε ότι από τη στιγμή που έφθασε στην Αλβανία, έκανε αίτηση στην Ουγγρική πρεσβεία στα Τίρανα για πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, μετά την οποία οι Ούγγροι αξιωματούχοι βοήθησαν το ταξίδι του στη Βουδαπέστη, ενώ αρνήθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με τις Ουγγρικές αρχές πριν από τη διαφυγή του.
Ο σκοπιανός τέως πρωθυπουργός καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε διετή φυλάκιση για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός, ενώ εκκρεμούν κι άλλες δικαστικές υποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ