Αν τα νύχια σας είναι όπως σε αυτές τις εικόνες, ίσως έχετε πρόβλημα υγείας

8B688C93-C202-4EEA-9E02-1A627C89B69BΓνωρίζετε ότι τα νύχια σας μπορεί να αποτελέσουν έναν αρκετά έμπιστο “οδηγό” της γενικότερης κατάστασης της υγείας σας;

Δείτε 5 προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν, μεταξύ άλλων, και με αλλαγή στην όψη και την σύσταση που έχουν τα νύχια σας:

Λευκά κοιλώματα στα νύχια (βοθρίωση)

101NAILSνύχια
Είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα που έχουν ψωρίαση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα. Τα λευκά “σκασίματα” στα νύχια μπορούν επίσης να σχετίζονται με διαταραχές του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Reiter και η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Διόγκωση στα ακροδάχτυλα

102NAILS2
Συμβαίνει όταν οι άκρες των δακτύλων μεγεθύνονται και τα νύχια καμπυλώνονται γύρω από τις άκρες των δακτύλων. Είναι κάτι που εκελίσσεται αργά και προοδευτικά στη διάρκεια του χρόνου. Μερικές φορές είναι το αποτέλεσμα χαμηλού οξυγόνου στο αίμα και θα μπορούσε να είναι και σημάδι διαφόρων τύπων της ασθένειας των πνευμόνων. Συνδέεται επίσης με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την καρδιαγγειακή νόσο, την ηπατική νόσο και το AIDS.

Κοιλονυχία

103NAILS3
Η στρέβλωση των νυχιών προς τα επάνω και η δημιουργία μιας κοίλης εσωτερικής επιφάνειας μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό, αναιμίας και μιας πάθησης του ήπατος που είναι γνωστή ως αιμοχρωμάτωση. Αυτή η πάθηση συμβαίνει όταν το σώμα σας απορροφάει υπερβολικές ποσότητες σιδήρου από τις τροφές που καταναλώνετε. Η κοιλονυχία μπορεί επίσης να συνδέεται με την καρδιακή νόσο και τον υποθυρεοειδισμό.

Πάθηση “Terry’s”

104NAILS4
Είναι μια πάθηση κατά την οποία τα νύχια έχουν έντονο λευκό χρώμα και υπάρχει μόνο μία λεπτή λωρίδα ροζ (από το χρώμα του δέρματος) στην άκρη του νυχιού. Είναι μια κατάσταση που συνδέεται με το γήρας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι σημάδι ηπατικής νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής ανεπάρκειας ή διαβήτη.

Ονυχόλυση

105NAILSνύχια
Σε αυτή την περίπτωση τα νύχια γίνονται χαλαρά και μπορεί να διαχωριστούν από την κοίτη του νυχιού. Το αποκολλημένο μέρος του νυχιού γίνεται αδιαφανές με λευκή, κίτρινη ή πράσινη απόχρωση. Μερικές φορές ο διαχωρισμός των νυχιών είναι μια αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο ή προϊόν, όπως τα σκληρυντικά νυχιών ή οι κόλλες. Η νόσος του θυρεοειδούςκαι η ψωρίαση (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα) μπορεί επίσης να προκαλέσει το διαχωρισμό των νυχιών.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ