Έκθεση – φωτιά της Διεθνούς Διαφάνειας για την αδιαφάνεια του Eurogroup! Επιβεβαιώνει πλήρως τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν είχε μιλήσει για παραβιαση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.

image 1128

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε επιτεθεί επανειλημμένα στον παραθεσμικό ρόλο του Eurogroup, έχοντας κάνει μάλιστα και προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η αδιαφάνεια στην λειτουργία του. Τις θέσεις του αλλά και τις προτάσεις που είχε καταθέσει υιοθετεί πλήρως η διεθνής αμνηστία.

Η Διεθνής Διαφάνεια επέκρινε την αδιαφάνεια του Eurogroup, του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο κατήρτισε και εφάρμοσε σχέδια διάσωσης για τις ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση.

«Για έναν θεσμό οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων υπάρχουν πολλά μυστηριώδη πράγματα στο Eurogroup», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της.

Από το 1998 οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ συνεδριάζουν μία φορά τον μήνα. Μέχρι το 2010 το Eurogroup ήταν ένα είδος «φόρουμ πολιτικής συζήτησης», όμως όλα άλλαξαν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η κατάσταση απαιτούσε τη στενή συνεργασία των χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αγορές που απειλούσαν το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος.
Όμως παρά τη μεγάλη αύξηση των ευθυνών του το Eurogroup παρέμεινε μια ομάδα υπουργών που λογοδοτούσαν μεταξύ τους και στις κυβερνήσεις τους, επικρίνει η Διεθνής Διαφάνεια. Η ανισότητα αυτή είναι ακόμη πιο εμφανής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι αποφάσεις του οποίου λαμβάνονται με πλειοψηφία.

Ως λύση η Διεθνής Διαφάνεια προτείνει το Eurogroup να λογοδοτεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον εκτιμά ότι θα πρέπει να έχει έναν κανονικό πρόεδρο και όχι έναν υπουργό Οικονομικών που αναλαμβάνει χρέη προέδρου. Με αυτό τον τρόπο θα προφυλάσσεται περισσότερο από τις πιέσεις των διαφόρων κυβερνήσεων και θα είναι πιο ξεκάθαρα υπεύθυνο για τις αποφάσεις του, σύμφωνα με την Transparency International.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ