Πάτρα: «Πρόταση» δυσπιστίας κατά των πρυτανικών αρχών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκρηκτικό το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της μεγάλης πλειονότητας των καθηγητών στο «μνημειώδους προχειρότητας, ασάφειας και έλλειψης τεκμηρίωσης» σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει τη συγχώνευσή τουμε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Η γενική συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου με ψήφισμά της εκφράζει τη δυσπιστία της (!) προς τις πρυτανικές αρχές, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες, για την καταστρατήγηση των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών, υπογραμμίζοντας έντονα «την παράκαμψη της Συγκλήτου καθώς και την επί του πρακτέου αγνόηση τής αντίθεσης που εξέφρασαν με θεσμικά συντεταγμένο τρόπο τα 19 (σ.σ. από τα 24) Τμήματα του Πανεπιστημίου».

Δεν υπάρχει προηγούμενο στα πανεπιστημιακά χρονικά, καθηγητές, προτάσσοντας λόγους «σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ιστορίας του Πανεπιστημίου», να αμφισβητούν ευθέως τον ρόλο των πρυτανικών αρχών, να τις κατηγορούν για «αντιστροφή της πραγματικότητας» και «προώθηση προσωπικών απόψεων».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Δ. Ματαρά, ο οποίος απεκάλυψε το «τελεσίγραφο» που έστειλε ο υπουργός Παιδείας στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών, στη συνάντηση του Σαββάτου με τους Κοσμήτορες του Ιδρύματος, πως «αν δεν προχωρήσει το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας  δεν πρόκειται να ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική στο Πανεπιστήμιο Πατρών». 

Χθες τη σκυτάλη πήρε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, που κατηγορεί τον κ. Γαβρόγλου, «για άσκηση πολιτικής μέσω εκβιασμών», και τον καλεί να απαντήσει «επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας την εν λόγω καταγγελία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρύτανις Β. Κυριαζοπούλου, είχε την ένθερμη στήριξη της  κ. Κεραμέως, όταν διεκδίκησε την εκλογή της απέναντι στον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αναστασόπουλο. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν η πληροφορίες ότι, προαλείφεται για υποψήφια ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. 

Η απόφαση του κ. Γαβρόγλου, σχετικά με την συγχώνευση ή μη του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς, όπως εκτιμάται, είτε θα κατευνάσει τα πνεύματα είτε θα ρίξει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τού ΑΕΙ της Πάτρας.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Η γενική Συνέλευση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών

  • Διαπιστώνει ότι από το 2017 οπότε και ξεκίνησε εκ μέρους των πρυτανικών αρχών (παρά τις εκφρασμένες επιφυλάξεις της πανεπιστημιακής κοινότητας) η «συζήτηση» για την συνένωση με τα ΤΕΙ Δ. Ελλάδας (άλλοτε ως συνένωση με τα ΤΕΙ, άλλοτε ως απορρόφηση των ΤΕΙ και πρόσφατα ως αναδιάρθρωση του…Πανεπιστημίου Πατρών), οι όποιες εξελίξεις διεξάγονται εν αγνοία και χωρίς ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ως αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της ανωτέρω συστηματικής τακτικής των πρυτανικών αρχών αναφέρει:

  • Καμία ενημέρωση δεν δόθηκε από τις πρυτανικές αρχές για τη συνάντηση με τον Υπουργό στις 21/3. Η ενημέρωση στηρίχτηκε σε α) φήμες, β) δημοσιογραφικά ρεπορτάζ με υπαγορευμένο περιεχόμενο γ) διαρροές (πχ, διαρροή της ενημέρωσης που έκανε το μέλος της επιτροπής διαλόγου που διόρισε o Υπουργός, καθ. Κ. Σ. Κουμπιά προς το Τμήμα Ηλεκτρολόγων).
  • Καμία ενημέρωση δεν δόθηκε από τις πρυτανικές αρχές για τη συνάντηση με τον Υπουργό στις 30/3. Η ενημέρωση στηρίχτηκε μόνο σε μήνυμα του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής.
  • Διαπιστώνει ότι παρά τη συντριπτική αντίθεση του Πανεπιστημίου Πατρών που εκφράστηκε με αποφάσεις 19 Τμημάτων (έναντι 5) η πρυτανική αρχή εξακολουθεί και προωθεί (τροποποιημένα ή όχι) σχέδια της αποκαλούμενης αναδιάρθρωσης.
  • Σημειώνει ότι η επιτροπή διαλόγου ενεργεί στο σκοτάδι από το 2017 υπό την ανοχή και την κάλυψη των πρυτανικών αρχών. Η ενημέρωση που φτάνει από τη συνάντηση της 30/3 στο Υπουργείο είναι ότι από το 2017 οι έχοντες αντιρρήσεις δεν υποβάλλουν ..προτάσεις. Αυτό είναι μια αντιστροφή της πραγματικότητας διότι η αλήθεια είναι ότι οι «έχοντες αντιρρήσεις» περιμένουν να ακούσουν προτάσεις.
  • Διαπιστώνει ότι σε αντίθεση με το επιχείρημα της δήθεν αδράνειας των διαφωνούντων (που πρόσκαιρα ερμηνεύτηκε και ως «μη αντίρρηση»), η καθ’ ύλη αρμόδια επιτροπή και οι πρυτανικές αρχές παρουσίασαν μετά την παρέλευση του ίδιου χρονικού διαστήματος (εργαζόμενοι δηλαδή από το 2017) το εξαιρετικά πρόχειρο «σχέδιο νόμου» που εκπόνησαν. Το δισέλιδο κείμενο που παρουσιάστηκε ως «σχέδιο νόμου» 48 ώρες πριν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου της 19/3 χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προχειρότητα, ασάφεια και έλλειψη τεκμηρίωσης, περιέχοντας μεταξύ άλλων και ένα ανώνυμο Τμήμα! Η Συνέλευση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε προσβολή για την αξιοπρέπεια και την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Διαπιστώνει ότι η επιτροπή διαλόγου και οι πρυτανικές αρχές πραγματοποίησαν διάλογο με φίλτρα, μη μεταφέροντας για παράδειγμα το πόρισμα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής (146/11-2-2019) που τεκμηριώνει και αιτιολογεί την αντίθεση της Πολυτεχνικής Σχολής με την δημιουργία Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και με το ίδιο πόρισμα προτείνει με ακαδημαϊκά και επιστημονικά επιχειρήματα σχέδιο ανάπτυξης του υφισταμένου Τμήματος ΔΠΦΠ.
  • Διαπιστώνει ότι σε αντίθεση με τη διακήρυξη των πρυτανικών αρχών ότι θα γίνουν σεβαστές οι αντιρρήσεις και οι αντίθετες απόψεις, προωθούνται και υποστηρίζονται προσωπικές απόψεις.
  • Διαπιστώνει ότι δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες μέσα από τους θεσμούς και υπογραμμίζει έντονα την παράκαμψη της Συγκλήτου καθώς και την επί του πρακτέου αγνόηση της αντίθεσης που εξέφρασαν με θεσμικά συντεταγμένο τρόπο τα 19 Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Για τους ανωτέρω λόγους, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών εκφράζει τη δυσπιστία της προς τις πρυτανικές αρχές.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Βαγενάς

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ