Προκόπης Παυλόπουλος: «Μολών Λαβέ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 0432του Πέτρου Μηλιαράκη*

 

Διαχρονικώς από την παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους, η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής και θρησκευτικής εορτής. Την 25η Μαρτίου, ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει την Ελληνική Επανάσταση, κατά του Τουρκικού ζυγούκαι τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο πρώτος που πρότεινε τη συγκεκριμένη εορτή ήταν ο Παναγιώτης Σούτσος(1834), καθόσον η ημερομηνία αυτή αφορά τη γενίκευση της επανάστασης στην Πελοπόννησο και την αναγέννηση της Ελλάδας. 

Υπ’ όψιν, όμως, ότι λόγω του Αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας που οργάνωσε την Επανάσταση, του Αλέξανδρου Υψηλάντη, οι επιχειρήσεις κατά του Τουρκικού ζυγού αφετηρία τους έχουν το Ιάσιο, την 24η Φεβρουαρίου 1821.

Τα Ελληνόπουλα, πριν ακόμη την προσχολική τους ηλικία, εορτάζουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, που για τους λοιπούς ενήλικες πολίτες πρέπει να είναι ημέρα αναστοχασμού, εθνικής και πολιτικής ευθύνης. 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, λόγω ακριβώς της 25ης Μαρτίου, προβαίνει σε δηλώσεις, αξιοποιώντας τη συγκυρία. Με τις δηλώσεις δε αυτές επιχειρείται να σταλούν τα αναγκαία μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. 

Με τούτο ως δεδομένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Πλατεία Συντάγματος, έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Το μήνυμα αφορούσε  στο λαϊκισμό και στις πολιτικές που άπτονται των ορίων του ναζισμού. Αναφέρθηκε δηλαδή σε φαινόμενα που αφορούν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτοντας τα ζητήματα στο πεδίο που ανήκουν, τόνισε ότι:

 

 «Κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος έχει χρέος να υπερασπίζεται την Ελευθερία, πρωτίστως απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που αγγίζουν τα όρια του ναζισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, άρα την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό»

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέφυγε να τοποθετηθεί για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, επισημαίνοντας το κίνδυνο του λαϊκισμού και του ναζισμού μέσω πολιτικών μορφωμάτων, που αν λάβουν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αφορούν εστία αμφισβήτησης των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός των Θεσμών. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι: 

 «Κάθε συνειδητός Ευρωπαίος και ιδίως εμείς, οι Έλληνες, στις εκλογές που έρχονται, πρέπει να τους δώσουμε το εξής μήνυμα: «Δεν θα περάσουν».

Περαιτέρω, ορθοτομώντας το λόγο της αλήθειας ο ρυθμιστής του πολιτεύματος,  έστειλε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των συνόρων μας, σε όλα τα επίπεδα επισημειώνοντας ότι: «Τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Απευθυνόμενος δε σε όποιον επιβουλεύεται την κυριαρχία μας επί των προαναφερομένων εννόμων δικαιωμάτων μας, επανατοποθέτησε το δόγμα του: «Μολών Λαβέ», που αφορά σταθερή και διαχρονική αξία του Ελληνικού Έθνους και δέσμευση της ιστορίας μας.

Η ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

Το «Μολών Λαβέ» του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε ακριβώς σε χρόνο που για μια ακόμη φορά η Τουρκία προέβη σε προκλήσεις με υπέρβαση του μέτρου.

Αυτός ο επικίνδυνος «τσαμπουκάς» της γείτονος, έφθασε μέχρι να παρενοχλήσει και την πτήση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα σε ημέρα εθνικής εορτής, σε αποστολή για το εορτασμό της εθνικής επετείου. 

Ο Πρωθυπουργός μετέβαινε στο ακριτικό Αγαθονήσι προκειμένου να παραστεί στην εορτή της 25ης Μαρτίου, οπότε η συγκεκριμένη πτήση με ελικόπτερο παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία ασφαλώς αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. 

Η ενέργεια ασφαλώς αυτή δεν συμβάλει για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Πέραν δε του ότι αποτελεί αυθάδεια για το σύγχρονο πολιτισμόενός κράτους που θέλει να ανήκει στον πολιτισμένο κόσμο, αποτελεί και μάταιη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, τουλάχιστον ως προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό. Για το λόγο δε αυτό ο Πρωθυπουργός με περιπαικτικό λόγο συνέστησε στους Τούρκους να μην αναλώνουν τα χρήματά τους σε καύσιμα για τις μάταιες πτήσεις των αεροσκαφών τους. Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Πριν από λίγο είχα την τιμή να με υποδεχθούν κατά την άφιξή μου εδώ στο Αγαθονήσι και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας. Φαίνεται, ένεκα της ημέρας, ήθελαν να συμμετάσχουν και αυτοί στον εθνικό μας εορτασμό. Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται, να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο. Με σκοπό άραγε τι; Να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του πρωθυπουργού; Πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα, είναι το μήνυμα που θα τους στείλω. Πρώτον, γιατί εμείς θα είμαστε πάντα εκεί να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα. Δεύτερον, γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο νησί της χώρας μας, στην πιο απομονωμένη και ακριτική γωνιά, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας», 

Η ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πέραν των εσωτερικών εκλογικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα τον παρόντα χρόνο στην Τουρκία, οι πολιτικές και οι προκλήσεις της γείτονος για εσωτερική κατανάλωση μπορεί να έχουν αντίχτυπο σε κάποιο επίπεδο και σε κάποια διαστρωμάτωση του Τουρκικού Λαού. Αξιολογούνται όμως δεόντως και μάλιστα από ισχυρούς συμμάχους. Άλλωστε, ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και οι ευρύτερες διαδικασίες στο χώρο της Μεσογείου με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, δημιουργούν από δυσχερώς διαχειρίσιμα έως και απροσπέλαστα ζητήματα για τη γείτονα Τουρκία, σε συνδυασμό και με το ότι η Ελλάδα κλείνει τα μέτωπά της με τους Βόρειους Γείτονες. 

Προς την κατεύθυνση αυτή της νέας στρατηγικής στο χώρο, είναι και το μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι: «Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»… «μαζί έχουμε σημειώσει πρόοδο στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων»!

Πέραν αυτών: Όσο η Τουρκία διαμορφώνει εντάσεις, το δόγμα του Έθνους είναι σαφές: «Μολών Λαβέ».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Όσο η Τουρκία διαμορφώνει εντάσεις, το δόγμα του Έθνους είναι σαφές: «Μολών Λαβέ».

 

————————————————–
 * Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ