Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Όλος ο «ΦιλόΔημος» με ένα «κλικ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

841463A3-AAF8-4804-86F5-6F8BB10D3E23.jpegΣε λειτουργία τέθηκε η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα με τις χρηματοδοτήσεις του ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τους ΟΤΑ, «ΦιλόΔημος», με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Η πλατφόρμα βρίσκεται στη διεύθυνση filodimos.ypes.gr, όπου με ένα «κλικ» πάνω στο χάρτη της Ελλάδας, μπορεί κανείς να δει αναλυτικά και σε οποιαδήποτε περιοχή, όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανανεώνεται κάθε φορά που εντάσσεται ένα νέο έργο.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες να «μοιραστούν» την περιοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να ενσωματώσουν το χάρτη για οποιαδήποτε περιοχή στην ιστοσελίδα τους.

Ο «ΦιλόΔημος» ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και σήμερα λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης τα ποσά που είναι διαθέσιμα για τους ΟΤΑ έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Μέσω του προγράμματος οι δήμοι και οι περιφέρειες εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις για βασικές ανάγκες σε υποδομές, στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών κ.λπ.

Στον «ΦιλόΔημο» εντάσσονται και όλα τα ώριμα σχέδια για την ανέγερση δημοτικών παιδικών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα εντάσσονται έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων και την κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών και σχολικών κτιρίων.

Περιλαμβάνονται ακόμη προσκλήσεις για την προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης σε μήνυμά του που είναι αναρτημένο στην εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα σημειώνει ότι «η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας αλλά και δέσμευσή μας προς τους πολίτες. Δέσμευση την οποία κάνουμε καθημερινά πράξη στο υπουργείο Εσωτερικών, στηρίζοντας τους δήμους και τις περιφέρειες με κάθε δυνατό μέσο. Στον κρίσιμο τομέα της χρηματοδότησης, αυξήσαμε τους πόρους προς τους ΟΤΑ και δημιουργήσαμε νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στοχευμένη ενίσχυσή τους».

«Σημαία αυτής της προσπάθειας», συνεχίζει ο κ. Χαρίτσης, «είναι το πρόγραμμα Φιλόδημος μέσα από το οποίο έχουν προβλεφθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για τους δήμους όλης της χώρας. Πρόσθετοι πόροι που δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να υλοποιήσουν βασικές υποδομές από την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αντιπλημμυρική προστασία και την αγροτική οδοποιία και από τα σχολικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την αξιοποίηση του κτιριακού τους αποθέματος.

Υποδομές κρίσιμες για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες, τώρα ολοκληρώνονται, ενώ έργα που αναβαθμίζουν τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης. Ο ΦιλόΔημος αλλάζει κυριολεκτικά, το πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», καταλήγει ο υπουργός Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ