Διώκονται εθελοντές πυροσβέστες που έβαζαν φωτιές και εκβίαζαν δημάρχους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

7089D6EE-4E0D-48D7-9C89-39615C4F0B54.jpegΠοινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, σε βάρος τεσσάρων προσώπων, για την υπόθεση της ΜΚΟ που κατηγορείται ότι έκαιγε δάση για να βγάζει χρήματα.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών», κατηγορούνται ότι έβαζαν φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας και εκβίαζαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εισπράξουν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή συνδρομών και χορηγιών για τη λειτουργία δεκάδων σταθμών πυρόσβεσης που είχαν ιδρύσει ανά την Ελλάδα.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Φεβρουάριο του 2014, όταν διαπιστώθηκε πως τα οχήματα που χρησιμοποιεί η οργάνωση ήταν ανασφάλιστα και μη ταξινομημένα.

Τότε, η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως «το μη κερδοσκοπικό σωματείο, έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να έχει λάβει την προβλεπόμενη πιστοποίηση από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, ενώ προβαλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών 2 έως 12 χιλιάδων ευρώ».

Συνολικά, ο πρόεδρος και ορισμενα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατηγορούνται ότι, κατά την περίοδο 2001-2013, εισέπραξαν ποσά που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. Ευρώ από δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ως βασικός κατηγορούμενος φέρεται ο 66χρονος πρόεδρος της οργάνωσης, ενώ μεταξύ των συγκατηγορουμένων του είναι και ένας απόστρατος πυροσβέστης.

Εκπρόσωποι δημοτικών αρχών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν τη συνδρομή φαίνεται πως εκβιάστηκαν από μέλη της, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις δασικές πυρκαγιές που φαίνεται να ήταν «προϊόν εμπρησμού» και προκλήθηκαν από κατηγορούμενα μέλη της.

Σημειώνεται ότι ο πρώην επικεφαλής της Task Force, ο Γερμανός υφυπουργός Χ.Γ. Φούχτελ, τον Οκτώβριο του 2013 είχε επαινέσει το έργο της οργάνωσης ως «πρώτυπο εθελοντισμού» σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και είχε παραδώσει σε εθελοντές τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ