Ιωάννης Κετσέας -Μια σπουδαία μορφή του ελληνικού αθλητισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

tennis
Ο Ιωάννης Κετσέας (Αθήνα Σεπτέμβριος 1887- Αθήνα 6 Απριλίου 1965), ήταν Έλληνας αθλητής της αντισφαίρισης από τους πρωτοπόρους του αθλήματος στην Ελλάδα και του στίβου. Πολλές φορές πανελληνιονίκης και μετέπειτα μέλος διοικητικών συμβουλίων πολλών αθλητικών οργανισμών. Ήταν στρατιωτικός κι είχε φτάσει μέχρι τον βαθμό του αντιστρατήγου.

Ήτα παντρεμένος δύο φορές και απέκτησε δύο κόρες από τον πρώτο γάμο του.
Ήταν αθλητής στον κλασικό αθλητισμό του Εθνικού ΓΣ Αθηνών και στο άλμα εις ύψος ήταν 1ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1906 με επίδοση 1,60. Σαν αθλητής του τένις ξεκίνησε το 1903 και ήταν πρωταθλητής Ελλάδος στα πρώτα πανελλήνια πρωταθλήματα, όπως το 1906 2ος στο διπλό αντρών, το 1909 3ος στο διπλό αντρών και το 1908 1ος στο διπλό αντρών, στο Κύπελλο αντισφαίρισης ανατολικής Μεσογείου ήταν 1ος στο διπλό αντρών το 1925. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα Ταξιάρχη Γεωργίου Α΄, Φοίνιξ, Ταξιάρχης Αγίου Σάββα (Γιουγκοσλαβία) και Ταξιάρχης Φινλανδίας.
Το 1938 ήταν από τους ιδρυτές της Ελληνικής ομοσπονδίας αντισφαίρισης , ήταν πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε το πρώτο καταστατικό της. Το 1948 στην σύνοδο της ΔΟΕ ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Μωχάμεντ Πασά πρότεινε στον Κετσέα μιά διοργάνωση αγώνων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Ο Κετσέας είδε θετικά την πρόταση του και το 1951 έγινε η πρώτη διοργάνωση , είναι οι σημερινοί Μεσογειακοί αγώνες.
Από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας η οποία λειτούργησε πάνω σε σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι Κετσέας και Καρλ Ντιμ. Μαζί με τον Γιουγκοσλάβο τότε Ούγκριντς βραβεύτηκαν το 1955 σαν οι ιδρυτές των βαλκανικών αγώνων. Ήταν αρχηγός των Ελληνικών αποστολών σε πολλούς ολυμπιακούς αγώνες.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Ο.Α. Αθηνών 1938 – 1965, πρόεδρος της ΕΟΑ 1953 – 1954, πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης 1939 – 1940, Γενικός γραμματέας της επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων.
Ήταν ο πρώτος γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ 1930-1932 και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής 1946-1965.
wikipedia
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΤΣΕΑΣ
Πρόεδρος ΕΟΕ-ΟΑΑ
Στίβος- Τένις

Χαρακτηρίστηκε ως ‘’ο ισχυρός ανήρ του Παλατιού’’, όμως από την θέση αυτή μπόρεσε να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό τόσα, όσα κανένας άλλος. Ο Ιωάννης Κετσέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 από οικογένεια βασιλοφρόνων Στρατηγών της Νότιας Πελοποννήσου.
Το 1906 έλαβε μέρος στους Μέσο-Ολυμπιακούς των Αθηνών στο Τένις και το Άλμα εις Ύψος όπου ήταν πρωταθλητής Ελλάδος με 1.60. Σπούδασε Νομικά ενώ από τα 19 χρόνια του τον τοποθέτησαν στα διοικητικά του αθλητικών πραγμάτων. Βραχύσωμος αλλά δραστήριος διατήρησε στενούς δεσμούς με το Παλάτι και τον Αθλητισμό.
Από το 1927 μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους Ιωάννη Χρυσάφη, Αναστάσιο Μεταξά, Γεώργιο Αβέρωφ, Παντελή Καρασεβδά αλλά και τον Βαρώνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, όλοι των οποίων προσέτρεχαν σ’ αυτόν όταν ήθελαν να επιτύχουν κάτι για τον αθλητισμό. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να πραγματοποιηθούν μοναδικές οικονομικές, διοικητικές η χωροταξικές διευκολύνσεις υπέρ του αθλητισμού. Η πρώτη φορά έγινε με τις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών. Ακολούθησε η δυνατότητα δημιουργίας του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου και τέλος αμέσως μετά τον β’ ΠΠ το νέο γυμναστήριο του ΕΓΣ, όλα στον ίδιο χώρο μπροστά από το άλσος του Ζαππείου. Ταυτόχρονα, με τον Γερμανό Δρα Καρλ Ντιμ, σχεδίασαν και οργάνωσαν την πρώτη Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία το 1936 για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Συγχρόνως επεξεργάστηκαν την δημιουργία ενός Ολυμπιακού Πανεπιστημίου. Άρχισε να λειτουργεί μεταπολεμικά στην Αθήνα με επιτυχία ως Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και πάντα με Έλληνα Πρόεδρο.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες υπήρξαν ένας άλλος τομέας δράσης του Ιωάννη Κετσέα που τον ανέπτυξε -μέσα στα πλαίσια της ΔΟΕ- με το μέλος της ΔΟΕ, κάτοικο Αιγύπτου Άγγελο Βολονάκη και τον Αιγύπτιο Ταχέρ Πασά. Οι Μεσογειακοί ξεκίνησαν το 1951. Από τότε άρχισε να λειτουργεί και το σχέδιο απαλλοτρίωσης 1000 περίπου στρεμμάτων στην Καλογρέζα για να ανεγερθεί το Ολυμπιακό Στάδιο. Οι δικαστικοί αγώνες για την ολοκλήρωση της ένταξης του συνολικού χώρου κράτησαν περισσότερο από 20 χρόνια.
Σε όλο αυτό το διάστημα των 59 ετών, από το 1906 που ήταν αθλητής, το 1927 που έγινε μέλος της ΕΟΕ, το 1946 μέλος της ΔΟΕ και το 1965 που πέθανε ο Ιωάννης Κετσέας διατήρησε άσβεστο το ενδιαφέρον του για τα αθλητικά πράγματα του τόπου. Βεβαίως ψεγάδι ο δύστροπος χαρακτήρα του, το απλησίαστο του προσώπου του και η μηδενική επαφή του με του αθλητές, την ψυχή της αθλητικής υπόθεσης.
hoa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ