Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης -Έργο τεραστίων διαστάσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

konstantinoupoli neo aerodromio
Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν επίσημα οι πρώτες πτήσεις στο τεραστίων διαστάσεων αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Η μετακόμιση επίσης από το παλιό στο νέο αεροδρόμιο δεν έχει προηγούμενο. Πάνω από 47.000 εξοπλισμoί μεταφέρονται εδώ και καιρό σταδιακά στο νέο αεροδρόμιο. Μια μεγάλη πρόκληση ειδικότερα για τις Τουρκικές Αερογραμμές που ποντάρουν πολλά στο νέο αεροδρόμιο.

Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
konstantinoupoli neo aerodromio1
Τελικά συμπεράσματα για το αν συμφέρει τελικά οικονομικά η επένδυση στο νέο αεροδρόμιο αναμένονται σε δέκα χρόνια. Σίγουρα πρόκειται πάντως για ένα ζήτημα γοήτρου για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Τα επίσημα εγκαίνια είχαν γίνει το 2018 με ένα φαντασμαγορικό σόου. Το πόσο φιλόδοξο είναι το όλο εγχείρημα φαίνεται και στην αρχιτεκτονική του.
200 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο
konstantinoupoli neo aerodromio2
Σήμερα το Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εξυπηρετεί περίπου 90 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Το 2028 ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 200 εκατομμύρια. Το όλο έργο κόστισε 10,5 δις ευρώ. Για την ώρα το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου είναι στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Εξυπηρετεί περί τα 104 εκατομμύρια επιβατών τον χρόνο.
Αντίο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ
konstantinoupoli neo aerodromio palio ataturk
Οι Turkish Airlines μεταφέρονται εξ ολοκλήρου στο νέο αεροδρόμιο, συνολικά με 280 αεροσκάφη. 151 θα έρθουν εδώ από το παλιό αεροδρόμιο απευθείας ενώ 129 αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών που εκτελούν αυτό το Σαββατοκύριακο πτήσεις εξωτερικού θα προσγειωθούν για πρώτη φορά εδώ.
Όλα έτοιμα
konstantinoupoli neo aerodromio erdogan
Μετά από πολλές αναβολές το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε και ξεκινά η επίσημη λειτουργία του. Ωστόσο αν και τα εγκαίνια έγιναν στις 29 Οκτωβρίου του 2018 ακόμη πολλά σημεία του αεροδρομίου παραμένουν υπό κατασκευή. Ωστόσο δεν αναμένονται προβλήματα στις πτήσεις.
Διαδηλώσεις για τις συνθήκες εργασίας
konstantinoupoli neo aerodromio diadiloseis
Μολονότι το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα από ό,τι προγραμματιζόταν δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Όπως οι διαδηλώσεις για τις συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου, δεδομένου ότι καταγράφηκαν εκεί θάνατοι εργατών. Επίσης οι διαδηλωτές προτάσσουν και περιβαλλοντικούς λόγους: Η αυξημένη κίνηση στον αέρα θα επηρεάσει τους πληθυμσούς αποδημητικών πουλιών από τη Ασία προς την Ευρώπη.
dw
.
.
.
.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wfq5uXThKAM&w=711&h=400]
.
.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ