Μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις: Εκπληκτικά αντικείμενα εντοπίστηκαν σε τάφο 2000 ετών

egypt anakalypsi tutu
© REUTERS / Mohamed Abd El Ghany

Ο τάφος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, χρονολογείται από τον Πτολεμαϊκό πολιτισμό που διήρκεσε περίπου τρεις αιώνες έως ότου οι ρωμαϊκοί κατακτητές επιτέθηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο το 30 π.Χ.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 50 μουμιοποιημένα ποντίκια, γάτες και γεράκια, καθώς έφεραν στο φως ένα καλά διατηρημένο αρχαίο τάφο από την πρώιμη Πτολεμαϊκή εποχή στην πόλη Sohag, που βρίσκεται σε μια ερήμου, περίπου 390 χλμ. νότια του Καΐρου και ονομάστηκε από τις αρχές ως “ένα από τα πιο πλούσια ιστορικά μέρη της Αιγύπτου».
egypt anakalypsi tutu1
© REUTERS / Mohamed Abd El Ghany

Μαζί με τις μούμιες των ζώων και των πτηνών βρέθηκε κι εκείνη μιας γυναίκας, ηλικίας μεταξύ 35 και 50 ετών και ενός αγοριού ηλικίας 12-14 ετών, τοποθετημένο έξω από το ρηχό τάφο που χρονολογείται από την περίοδο πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 30π.Χ.
egypt anakalypsi tutu2
© REUTERS / Mohamed Abd El Ghany

“Είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην περιοχή”, ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ ο Μοσταφά Βάζιρι, γενικός γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Αναφέρθηκε στο τεχνούργημα ηλικίας άνω των 2.000 ετών ως “όμορφο και πολύχρωμο τάφο”, σημειώνοντας ότι το δωμάτιο αποτελείται από ένα κεντρικό λόμπι και ένα ταφικό δωμάτιο με δύο πέτρινα φέρετρα.
https://twitter.com/aawsat_eng/status/1114485400376995841
Ο Wazari ανέφερε ότι ο τάφος, ο οποίος πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για ένα ανώτερο αξιωματούχο που ονομαζόταν Tutu και τη σύζυγό του, είναι ένας από τους πολλούς που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι αρχές διαπίστωσαν ότι λαθρέμποροι έσκαβαν παράνομα για ιστορικά αντικείμενα.
Οι τοίχοι του τάφου παρουσιάζουν κυρίως εικόνες κηδείας και ιδιοκτήτη να εργάζεται στους αγρούς, μαζί με ιερογλυφικές επιγραφές της γενεαλογίας συγγενών του. Ορισμένες άλλες καλλιτεχνικές εικόνες απεικονίζουν σκηνές του Tutu “να δίνει και να δέχεται δώρα ενώπιον διαφορετικών θεών”.
egypt anakalypsi tutu3
Φωτογραφία από: aawsat.com

“Το ίδιο βλέπουμε και για τη γυναίκα του την Τά-Σιρίτ Ιζίζ (Ta-Shirit-Iziz), με τη διαφορά ότι (βλέπουμε) στίχους από ένα βιβλίο, το βιβλίο της μετά θάνατον ζωής”, πρόσθεσε ο Wazari.
Πηγή: sputniknews
Μετάφραση-απόδοση: olympia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ