Αρχαίοι Έλληνες αγγειογράφοι: Βρύγος (Ζωγράφος του Βρύγου)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

arhaio aggeio dionysos satyros
Παράσταση του Διονύσου και ενός Σάτυρου σε αγγείο κατασκευασμένο από τον Βρύγο

Ο Βρύγος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες αγγειοπλάστες και αγγειογράφους της αρχαιότητας. Άκμασε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Αθήνα.

Συγκεκριμένα μαζί με τους Ευφρονία, Δουρίδα και Ιέρωνα αποτελούσαν τη θαυμαστή τετράδα των μεγάλων Αθηναίων αγγειογράφων του 5ου αιώνα που διακρίθηκαν από ιδιαίτερη καλλιτεχνική ατομικότητα.
Συμβατικό όνομα με το οποίο είναι γνωστός αγγειογράφος που ζωγράφισε αγγεία στο εργαστήριο του αγγειοπλάστη Βρύγου, τα οποία φέρουν την επιγραφή «Βρύγος εποίησεν». Κατά την άποψη άλλων ερευνητών, ο Βρύγος ήταν ο ίδιος αγγειοπλάστης και αγγειογράφος και, συνεπώς, ο ίδιος κατασκεύαζε και ζωγράφιζε τα αγγεία που φέρουν αυτή την επιγραφή.
Προφανώς καταγόταν από τη θρακική φυλή των Βρυγών, αλλά έζησε στην Αθήνα.
Στο Μουσείο του Λούβρου βρίσκονται δύο αγγεία του Βρύγου, με σκηνές του Τρωικού πολέμου. Αγγεία του υπάρχουν και στο Βρετανικό Μουσείο (η Ίρις με σατύρους), στη Φλωρεντία (οργιώδεις σκηνές σε συμπόσιο) και στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας (κραιπάλη μεθυσμένων νέων). Οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από άνεση, ζωντάνια και παραστατικότητα.
wikipedia, ygeiaonline

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ