Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Στο μικροσκόπιο της εφορίας τα "κρυφά εισοδήματα" από τις μισθώσεις τύπου Airbnb

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2B716456-6A7B-4BC3-AB77-82D759D539EC.jpegΤην ίδια ώρα περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9 πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ καταβάλλοντας τελικά 253.301 ευρώ.
Όπως φαίνεται έλεγχος της ΑΑΔΕ είχε αποτέλεσμα, καθώς το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων συμμορφώθηκε και έσπευσε οικειοθελώς να δηλώσει εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb συνολικού ποσού 882.443 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ από τη στιγμή που διαθέτει τα στοιχεία μεταβιβάσεων ακινήτων τα οποία σύντομα θα είναι ηλεκτρονικά μετά το σχέδιο πλήρους ηλεκτρονικοποίησης όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και ψάχνοντας τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, θα μπορεί να εντοπίζει τις περιπτώσεις εκείνων των φορολογουμένων που αγόρασαν ακίνητο αλλά «ξέχασαν» να το δηλώσουν στο Ε9 και να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αλλά και τους φορολογούμενους που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν γλιτώνοντας έτσι το φόρο.
Σε πιλοτική μορφή έχουν ήδη τρέξει δύο διαφορετικά προγράμματα εντοπισμού των υπόχρεων και ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση των συγκεκριμένων μεθόδων εντοπισμού φορολογητέας ύλης. Η πρώτη πιλοτική δράση που υλοποιήθηκε ήδη αφορούσε τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους των αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ