Απόστολος Καλδάρας -Ένας μοναδικός δημιουργός

kaldaras apostolos
Ο Απόστολος Καλδάρας (7 Απριλίου 1922 – 8 Απριλίου 1990) ήταν Έλληνας συνθέτης. Το τραγούδι το οποίο και τον ανέδειξε και τον κατέταξε στους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του είδους αυτού ήταν το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”.

Φωτογραφία από: discogs.com
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 7 Απριλίου 1922. Τέλειωσε το Γυμνάσιο και ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά με το μπουζούκι.
Στη διάρκεια όμως της Κατοχής ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό το μουσικό όργανο και βεβαίως με τη μουσική που αυτό εκπροσωπούσε. Αμέσως μετά την κατοχή ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις, το 1946.
Το τραγούδι το οποίο και τον ανέδειξε και τον κατέταξε στους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του είδους αυτού ήταν το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”.
Συνεργάστηκε με πολλά σπουδαία ονόματα της εποχής όπως τον Βαγγέλη Περπινιάδη, το Στράτο Διονυσίου, το Μιχάλη Μενιδιάτη κ.ά. Στιχουργικά συνεργάστηκε με τους στιχουργούς Κώστα Βίρβο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λευτέρη Παπαδόποουλο, Πυθαγόρα, Σώτια Τσώτου και με πολλούς άλλους.
Ο Απόστολος Καλδάρας πέθανε στις 8 Απριλίου 1990 και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου με παρουσία πολύ κόσμου και καλλιτεχνών.
Δισκογραφία 33 στροφών
1969 – Εβίβα ρεμπέτες
1971 – Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα
1971 – Σήμερον
1972 – Μικρά Ασία
1973 – Βυζαντινός Εσπερινός
1974 – Για ρεμπέτες και για φίλους
1974 – Ροβινσώνες
1975 – Σκόρπια φύλλα
1976 – Τα σήμαντρα
1977 – Τελευταία νύχτα
1977 – Οι ξεριζωμένοι
(Η μουσική των τραγουδιών του δίσκου αυτού χρεώθηκε στο όνομα του Κώστα Βίρβου, ο οποίος ήταν και ο στιχουργός τους επειδή ο Καλδάρας λίγο πριν ξεκινήσει η ηχογράφησή του αρρώστησε και μπήκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Επίσης, ο Καλδάρας στο δίσκο αυτό συνεργάστηκε για πρώτη και τελευταία φορά με τους τραγουδιστές Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Λιζέτα Νικολάου.)
1978 – Τα ορθόδοξα
1979 – Δέκα χρόνια τραγούδι
1980 – 30 Χρόνια Καλδάρας
1983 – 30 Χρόνια Καλδάρας Νο2
1983 – Τα παράπονα μου
1984 – Όταν μιλούν τα τέλια
1984 – Οι μεγάλοι του ρεμπέτικου Νο15
1990 – Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα
1990 – Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι
1990 – Τα κλασσικά του Απόστολου Καλδάρα
1991 – Στον Απόστολο με αγάπη
wikipedia
ΕΡΤ: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ
Η μουσική σειρά «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ» παρουσιάζει μελωδίες ενός κόσμου αλλοτινού σημαντικών καλλιτεχνών. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΛΔΑΡΑ, έναν από τους αξιολογότερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Ο Συνθέτης αφηγείται τα πρώτα του μουσικά ακούσματα, που ήταν τα προσφυγικά τραγούδια της συνοικίας του, και αναλύει τις καταστάσεις κάτω από τις οποίες έγραψε ή συνέθεσε τα σημαντικότερα τραγούδια του.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5cH4f-TV3FM&w=490&h=400]
Βίντεο από: anastassiou100

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ