Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

In situ -Τι σημαίνει και που χρησιμοποιείται;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφυγε απο τη ζωη ο Βόιτεκ Γκραμπόφσκι, πεθερός του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη

Ο Βόιτεκ Γκραμπόφσκι, πατέρας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη,...

Μόλις 39 χρόνων παλικαρακι, καταπλακώθηκε στα μεταλλεία

«Παγωμένη» είναι η τοπική κοινωνία της Λαμίας, μετά το...

Επιστρέφει ο Δακτύλιος – Πως να κάνετε αίτηση εξαίρεσης

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Δακτυλίου. Σε λίγες...

Νταής σύζυγος ξυλοκόπησε και βίασε την 28χρονη συζυγο του επειδή ζήτησε διαζύγιο

Η Χριστίνα Παναγή, δικηγόρος της 28χρονης η οποία απήχθη,...

Ληστές ταμπουρώθηκαν σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης

Με τη σύλληψη και των τεσσάρων δραστών, οι οποίοι...

Τον σκότωσε η γυναίκα του κατά λάθος με το αυτοκίνητό της!

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χθες το απόγευμα, Τρίτη 4/10,...

Σημερα το μεσημέρι η κηδεια του Σταμάτη Κόκοτα

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δημοτικό...

Μαθητης και διευθυντής λυκείου πλακώθηκαν στο ξύλο

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν σε σε σχολείο στο Αιγάλεω όπου...

45χρονη αυτοκτονησε πηδώντας απο την Ακροπολη

Σοκάρει η υπόθεση με τον τραγικό θάνατο μιας γυναίκας...

Έκοψε το λαιμό του με αλυσοπρίονο

Να κόψει ξύλα επιχείρησε ένας 35χρονος άνδρας, αλλά το...

Νεκρός σε τροχαιο ο μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπούλης

Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συναθλητές του δεν μπορούν να πιστέψουν πώς χάθηκε τόσο άδικα το ευγενικό και χαμογελαστό παλικάρι.

26 χρόνων παλικαρακι σκοτώθηκε με μηχανάκι

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 26χρονος στην Πιερία...

latinika 2
In situ είναι μια Λατινική φράση η οποία σημαίνει επί τόπου. Χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά θεματικά πλαίσια.

Στην αρχαιολογία, η φράση in situ αναφέρεται σε ένα τεχνούργημα το οποίο δεν έχει μετακινηθεί από την αρχική θέση απόθεσής του. Το να είναι ένα τεχνούργημα in situ είναι κρίσιμο στην ερμηνεία αυτού και, επομένως, στον πολιτισμό ο οποίος το διαμόρφωσε. Όταν η προέλευση ενός τεχνουργήματος έχει καταγραφεί, τότε αυτό μπορεί να μετακινηθεί για συντήρηση, περαιτέρω ερμηνεία και έκθεση.
Ένα τεχνούργημα το οποίο δεν ανακαλύπτεται in situ θεωρείται εκτός θεματικού πλαισίου και δεν παρέχει μια ακριβή εικόνα του σχετιζόμενου πολιτισμού. Ωστόσο, το εκτός θεματικού πλαισίου τεχνούργημα μπορεί να παρέχει στους επιστήμονες ένα παράδειγμα τύπων και τοποθεσιών των in situ τεχνουργημάτων που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.
Βιολογία
Στην βιολογία, in situ σημαίνει το να εξεταστεί ένα φαινόμενο ακριβώς στο μέρος όπου εμφανίζεται (χωρίς να απομακρυνθεί σε κάποιο ειδικό μέσο, κτλ.). Συνήθως σημαίνει κάτι ενδιάμεσο μεταξύ του in vivo και του in vitro. Για παράδειγμα, το να εξετάζεται ένα κύτταρο μέσα σε ένα ολόκληρο όργανο άθικτο υπό αιμάτωση μπορεί να σημαίνει έρευνα in situ. Αυτό δεν είναι προφανώς πειραματισμός in vivo επειδή το ζώο θυσιάζεται, αλλά και δεν είναι το ίδιο με το να δουλεύει κάποιος με το κύτταρο μόνο (το οποίο μπορεί να είναι μια τέλεια περίπτωση πειράματος in vitro).
Στην ογκολογία, για ένα καρκίνωμα το οποίο είναι καρκίνος ενός επιθήλιου, in situ σημαίνει ότι τα κακοήθη κύτταρα παρουσιάζονται στο επιθήλιο, αλλά δεν έχουν εισβάλει πέρα από το βασικό υμένα στους βαθύτερους ιστούς.
Στη γενετική, in situ μπορεί επίσης να σημαίνει μέσα στο χρωμόσωμα. Για παράδειγμα, In situ Υβριδοποίηση με Φθορισμό μπορεί να γίνει με χρωμοσώματα σε κύτταρα ή σε έναν καρυότυπο, όπως στην φασματική καρυοτυποποίηση. Στην κάθε περίπτωση, παρατηρούνται οι ακολουθίες-στόχοι όπου βρίσκονται μέσα στο χρωμόσωμα.
Στην συντήρηση γενετικών πόρων, συντήρηση in situ ή «συντήρηση επί τόπου» είναι η διαδικασία της προστασίας ενός υπό εξαφάνιση είδους φυτού ή ζώου στο φυσικό του περιβάλλον ή κατοικία. Αντιτίθεται στην συντήρηση ex situ ή «απομακρυσμένη συντήρηση».
Γη και επιστήμες της ατμόσφαιρας
Στην φυσική γεωγραφία και στις επιστήμες της Γης, η φράση in situ τυπικά περιγράφει φυσικό υλικό ή διεργασίες οι οποίες προηγούνται της μεταφοράς. Για παράδειγμα, η in situ χρησιμοποιείται σε σχέση με την διαφοροποίηση μεταξύ αποσάθρωσης και διάβρωσης, η οποία διαφορά έγκειται στο ότι η διάβρωση απαιτεί ένα μέσο μεταφοράς (όπως ο άνεμος, ο πάγος, ή το νερό), ενώ η αποσάθρωση εμφανίζεται in situ. Οι γεωχημικές διαδικασίες επίσης περιγράφονται συχνά ως ότι συμβαίνουν σε υλικό in situ.
Στις επιστήμες της ατμόσφαιρας, η φράση in situ αναφέρεται σε μετρήσεις οι οποίες λήφθηκαν μέσω άμεσης επαφής με το εν λόγω αντικείμενο. Για παράδειγμα μια ραδιοβολίδα η οποία μετράει ένα μέρος αέρα, ή ένα ανεμόμετρο το οποίο μετράει τον άνεμο. Αντιτίθεται στην τηλεπισκόπηση, που διενεργείται με τα ραντάρ καιρού ή τους δορυφόρους.
Γλωσσολογία
Στην γλωσσολογία, και συγκεκριμένα στο συντακτικό, ένα στοιχείο μπορεί να ειπωθεί ότι είναι in situ εάν προφέρεται στη θέση όπου αυτό ερμηνεύεται. Για παράδειγμα, οι ερωτήσεις σε γλώσσες όπως η κινεζική έχουν in-situ wh-στοιχεία, με δομές συγκρινόμενες με φράσεις όπως «ο Γιάννης αγόρασε τί;», ενώ τα Ελληνικά wh-στοιχεία δεν είναι in-situ: «Τι αγόρασε ο Γιάννης;».
Εικαστικές τέχνες
Στις εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, περφόρμανς) ο όρος in situ αναφέρεται σε έργα που δημιουργούνται επιτόπου στο χώρο όπου θα εκτεθούν αντί να δημιουργηθούν στο εργαστήριο του καλλιτέχνη και να μεταφερθούν. Τα in situ έργα συνήθως λαμβάνουν υπόψιν τους τα χαρακτηριστικά του χώρου ή/και του κοινού και αλληλεπιδρούν με αυτά, ενώ πολλές φορές ακόμα και η ίδια η διαδικασία της κατασκευής του έργου αποτελεί μέρος του έργου. Αν και οι τοιχογραφίες ή τα γκράφιτι για παράδειγμα είναι εξ ορισμού in situ έργα, εντούτοις ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για έργα τα οποία είναι ασυνήθιστο να κατασκευάζονται επιτόπου.
Λογοτεχνία
Στην λογοτεχνία, η φράση in situ χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση. Η στήλη της Ροζέττας, για παράδειγμα, αναρτήθηκε αρχικά σε ένα προαύλιο, για δημόσια παρατήρηση. Οι περισσότερες φωτογραφίες της περίφημης στήλης δεν είναι “in situ” φωτογραφίες αυτής αναρτημένης, όπως θα ήταν κανονικά. Η στήλη αποκαλύφθηκε ως μέρος οικοδομικού υλικού, εντοιχισμένη. Η in situ κατάστασή της σήμερα είναι ότι βρίσκεται αναρτημένη, κάθετα, σε δημόσια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο.
Μετάδοση RF
Στα Συστήματα Μετάδοσης Ραδιοσυχνοτήτων (RF), η φράση in situ χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την τοποθεσία διαφόρων στοιχείων κατά τη διάρκεια που το σύστημα βρίσκεται στην προεπιλεγμένη κατάσταση μετάδοσης, απ’ ό,τι σε λειτουργία σε κατάσταση δοκιμής. Για παράδειγμα, αν ένα in situ βαττόμετρο χρησιμοποιείται σε ένα εμπορικό σύστημα μετάδοσης, το βαττόμετρο αυτό μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την ισχύ όταν ο σταθμός βρίσκεται “on air”.
Νομική επιστήμη
Στο νομικό θεματικό πλαίσιο, η φράση in situ χρησιμοποιείται συχνά για την κυριολεκτική σημασία της. Για παράδειγμα, στο Χόνγκ Κόνγκ, η in situ ανταλλαγή γης περιλαμβάνει τη συμμετοχή της κυβέρνησης, η οποία ανταλλάσσει την αρχική ή ληχθείσα εκμίσθωση ενός τεμαχίου γης με μια καινούργια παροχή ή επαναπαροχή του ίδιου αγροτεμαχίου ή ενός μέρους του.
Περιβαλλοντική μηχανική
Στην περιβαλλοντική μηχανική, η φράση in situ μπορεί να αναφέρεται σε ένα μέρος όπου καθάρισμα ή αποκατάσταση μιας μολυσμένης τοποθεσίας πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας και προσομοιώνοντας τις φυσικές διεργασίες στο έδαφος. Αντιτίθεται στην περιγραφή ex situ, όπου στο μολυσμένο έδαφος γίνεται εκσκαφή και μεταφορά για καθαρισμό αλλού, μακριά από την τοποθεσία.
Χημεία
Στην χημεία, in situ τυπικά σημαίνει «στο μείγμα αντίδρασης». Υπάρχουν πολλά ασταθή μόρια τα οποία πρέπει να συντεθούν in situ (δηλ. στο μείγμα αντίδρασης, αλλά δεν μπορούν να απομονωθούν μόνα τους) για χρήση σε διάφορες διαδικασίες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το αντιδραστήριο Κόρεϋ-Τσαικόβσκι και το αδρενόχρωμα.
wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νεκρός σε τροχαιο ο μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπούλης

Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συναθλητές του δεν μπορούν να πιστέψουν πώς χάθηκε τόσο άδικα το ευγενικό και χαμογελαστό παλικάρι.

Ξέσπασμα Λοβέρδου: Θα μείνουμε 60-70 βουλευτές λιγότεροι – Στα όρια του ανήθικου αυτό που κάνουν...

Η παρέμβαση του βουλευτή που προκάλεσε την παρέμβαση Μητσοτάκη....

Δυο νεοι αιφνίδιοι θανατοι συνανθρώπων μας – Κατερρευσαν και πέθαναν ξαφνικά

Λίγες ώρες πριν, ένας 65χρονος στην Πάτρα έφυγε χωρίς...

Μόλις 39 χρόνων παλικαρακι, καταπλακώθηκε στα μεταλλεία

«Παγωμένη» είναι η τοπική κοινωνία της Λαμίας, μετά το...

Σάλος με την αστυνομία ανέργων – Κάνουν πλάκα στο διαδίκτυο, μάλλον δεν εχουν καταλάβει τι...

Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το νέο...

Τι έγραψε ο Κοττάκης – Κανείς δεν τον διέψευσε επειδή προφανώς όσα γράφει ισχύουν

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης είναι...

Σάλος στο Instagram με το εκθαμβωτικό νυφικό της Κωνσταντίνας Σπυροπουλου

H Kωνσταντίνα Σπυροπούλου και ο Βασίλης Σταθοκωστόπουλος παντρεύτηκαν με...

Σάλος στο twitter με τη γέφυρα της Πέτρου Ραλλη που πλέον θυμιζει Νεα Υορκη

Ένα δημοσίευα που παρομοιάζει την γέφυρα της Πέτρου Ραλλη...