Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Εργασιακό εφιάλτη υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης : Μείωση μισθών – Εργασία με το κομμάτι – Εργασία συνταξιούχων – Μισθούς ανάλογα την περιοχή – Απολύσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37χρονος Αιγύπτιος εκτελούσε χρεη ταμία σε σπείρα με τηλεφωνικές απάτες με δήθεν τροχαία

Τηλεφωνικές απάτες με «μαϊμού» τροχαία και θύματα ηλικιωμένους εξιχνίασαν...

Η χώρα όπου η Τουλουπάκη είναι κατηγορούμενη και ο Λοβέρδος μάρτυρας κατηγορίας

Έχουμε πιά τρελαθεί από θέσεις που διατυπώνονται στο ειδικό...

Συνελήφθη ο Πέπα, μέλος των διαβόητων ληστών με τα Καλάσνικοφ

Μαζί με τη σύντροφό του ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της...

50χρονος κατερρευσε ενώ οδηγούσε στην εθνικη οδό και έφυγε αιφνιδίως απο τη ζωη

Άλλος ένας ξαφνικός θανατος ενος νέου ανθρώπου. Έφυγε ξαφνικά...

Δικαίωση της Βασιλικής Θάνου! Ώς πότε θα παραμένει ατιμώρητο το παρακράτος;

Ανακοίνωση εκδόθηκε πριν από λίγο από τον δικηγόρο της...

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν σηκώνουν απολύτως καμία έκπτωση …

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥΤην εξαιρετικά προσεκτική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου...

Φωτιά στον Εβρίνο Ροδόπης

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο, σε δασική έκταση στον...

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών λεωφορείων ΑμεΑ του ΟΑΣΘ

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών...

Βρήκαν το παλικαρακι που είχε εξαφανιστεί καμμενο απο τη μέση και κάτω

Δραματική είναι η κατάληξη ενός νέου ανθρώπου από τον...

galera-netakias-slavery-sweetshop

Συντάκτες της πρότασης, την οποία επικροτεί με την παρουσία του ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Εστία», είναι οι Τάσος Αβραντίνης, Στέφανος ΜάνοςΚώστας Δημόπουλος, η Μιράντα Ξαφά (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ), ο Πλάτων Τήνιος, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας (πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και στέλεχος της ΝΔ) και ο Ροδόλφος Δρακούλης (μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων).

 
Έντονες αναμένονται οι αντιδράσεις που θα προκληθούν από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθύνει χαιρετισμό στην ημερίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦΙΜ) το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Παλαιά Βουλή.
Αναλυτικότερα, αν και δεν αποτελεί έκπληξη η παρουσία και η ταύτιση του πρόεδρου της ΝΔ με θέσεις του ΚΕΦΙΜ (άλλωστε στο ΔΣ συμμετέχουν κάποιοι συνεργάτες του), οι προτάσεις του think tank για την αγορά εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και το συνταξιοδοτικό βρίσκονται στην διαμετρικά αντίθετη όχθη των θέσεων που εκφράζει η κυβέρνηση.
 
 
 
Αντίστοιχα, ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Στέφανος Μάνος που επέστρεψε στη ΝΔ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος «πάγωσε» τη λειτουργία της Δράσης και επέστρεψε στη ΝΔ με αναβαθμισμένο ρόλο, αφού συμμετέχει και στον πρωινό καφέ της ΝΔ για τη στρατηγική του κόμματος, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, οι Παναγιώτης Καρακατσούλης και Κώστας Μπαργιώτας από το ΚΙΝΑΛ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενδεικτικά ορισμένες θέσεις του ΚΕΦΙΜ
Για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα:
1. Καθορισμό γενικού μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας 40 ωρών για περίοδο τεσσάρων μηνών με ημερησία ανάπαυση τουλάχιστον 11 ωρών. Με το πρόγραμμα αυτό «δεν δημιουργείται υπερωρία» όπως αναφέρουν οι συντάκτες που εισηγούνται ευέλικτο ωράριο. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως τη μία μέρα θα μπορεί να εργάζεται κάποιος 5 ώρες, την επόμενη 11, την επόμενη 3 κλπ, ανάλογα με τις επιταγές της διοίκησης, αρκεί σε εβδομαδιαία βάση να συμπληρώνεται το 40ωρο, ενώ με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η υποχρέωση της εργοδοσίας να καταβάλει υπερωρίες.
2. Προτείνεται ό θεσμός της αιτιολογημένης απολύσεως για μη ικανοποιητική απόδοση εργαζομένου. Με τον τρόπο αυτό η εκάστοτε διοίκηση θα μπορεί να απολύει χωρίς αποζημιώσεις εφόσον υπάρξει «αιτιολογημένη απόλυση».
3. Προτείνεται ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις απόλυσης για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία και μισθό. Με αυτόν τον τρόπο θα θεσπιστεί ένα πλαφόν, προκειμένου να μπορούν να απολυθούν εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν στην εργασία τους επειδή τυχόν απόλυσή τους θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση για την εργοδοσία εξαιτίας της πολυετούς εργασίας και των υψηλών μισθών.
4. Ο κατώτατος μισθός να είναι κυμαινόμενος. Δηλαδή να μην είναι σταθερός πχ στα 650 ευρώ για όλους, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα με την αύξησή του, αλλά να προσαρμόζεται ανάλογα με βάση τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, την ανταγωνιστικότητα, την πορεία ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κλπ.
5. Επίσης ο κατώτατος μισθός να μην είναι ενιαίος για ολόκληρη τη χώρα, αλλά να είναι κυμαινόμενο ανάλογα με την περιφέρεια, την ηλικία του εργαζομένου και την επαγγελματική εμπειρία.
6. Κατάργηση της συνδικαλιστικής άδειας αφού θα λογίζεται ως χρόνος ανάπαυσης του εργαζομένου.
7. Κατάργηση της χρηματοδότησης των συνδικάτων μέσω του ΟΑΕΔ.
8. Επιτρέπεται η απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου εφόσον συντρέχει «σπουδαίος λόγος». Το τι είναι σπουδαίος λόγος βέβαια δεν ορίζεται.
9. Ο εργαζόμενος δε θα εισπράττει αποδοχές όσο βρίσκεται σε συνδικαλιστική άδεια.
10. Απαγορεύεται στα εργατικά κέντρα να κηρύσσουν απεργίες σε μεμονωμένες επιχειρήσεις.
11. Η απεργία και η στάση εργασίας θα πρέπει να αποφασίζεται με πλειοψηφία επί του συνόλου των εργαζομένων.
12. Απαγόρευση της απεργίας, όσο διαρκεί η συλλογική διαπραγμάτευση σε μία επιχείρηση για «εύλογο χρόνο».
13. Οι διοικήσεις συνδικάτων ΔΕΚΟ είναι ποινικά και οικονομικά υπόλογες για ζημίες πού προκαλούνται από απεργίες.
Για τα εργασιακά στο Δημόσιο:
1. Η κινητικότητα και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα ανατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνου Δυναμικού που θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
2. Θα προβλέπονται διαφορετικοί μισθοί στο Δημόσιο με ειδικά προγράμματα αμοιβών «εκτός των αγκυλώσεων του Ενιαίου Μισθολογίου». Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι σε ΝΠΙΔ θα αμείβονται διαφοροποιημένα βάσει της παραγωγικότητάς τους ως εργαζόμενοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου πλέον.
3. Από αξιολόγηση θα περνούν και οι δικαστές βάσει των αποφάσεων πού εκδίδουν με κριτήριο το εάν αυτές στέκονται στα Εφετεία
Για το συνταξιοδοτικό:
Μέσα πίεσης για την επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, όπως η καταβολή εισφοράς στις πρόωρες συντάξεις μέχρι τα 67, δηλαδή περικοπές .
Για το ασφαλιστικό, η πρόταση προσομοιάζει με το γνωστό και ως ασφαλιστικό «Πινοσέτ» της ΝΔ:
1. Κατάργηση των ορίων ηλικίας με τη διευκρίνιση ότι κανείς δε μπορεί να βγει στη σύνταξη πριν τα 60. Αλλά η ανταποδοτική κυρία σύνταξη θα προκύπτει από εισφορές μειωμένες κατά 10% που θα κατατίθενται σε ατομικό λογαριασμό.
Μετά τα 60 κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να βγει στη σύνταξη όποτε θέλει, λαμβάνοντας όμως υπόψιν πως όσο νωρίτερα το πράξει τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που θα του επιμεριστεί με βάση το προσδόκιμο ζωής.
Εάν δηλαδή το προσδόκιμο είναι 80 έτη και κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 60 με επιλογή του, το ποσό πού έχει συγκεντρώσει από τις εισφορές στον ατομικό λογαριασμό του θα διαιρεθεί σε ετησία βάση διά είκοσι.
Για τη φορολογική πολιτική (την πρόταση για την οποία συνέγραψε η Μιράντα Ξαφά):
Τη μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 20%, του Φόρου Νομικών Προσώπων από το 29% στο 20%, του φόρου φυσικών προσώπων στο 20%, την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

22χρονη αστυνομικος δρούσε σαν βαθύ λαρύγγι εγκληματικής οργάνωσης – Σοκαρουν οι αποκαλύψεις

Σε στρατηγείο κακοποιών είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τρεις...

37χρονο πασίγνωστο μοντελο εντοπίστηκε νεκρή μεσα στο σπίτι της στους Αγίους Θεόδωρους

Νεκρή μέσα στο σπίτι τους στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας...

Σάλος με όσα ειπε η Ντορα Μπακογιάννη για τον Κυριακο

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία- εγκαταλείπει το ρωσικό MIR;

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, ακολουθώντας τις ιδιωτικές, αρνήθηκαν...

Αφωνο το πανελληνιο ακουγε τον Κωστα Μπακογιάννη να ουρλιάζει: ελευθερία ή θάνατος

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης...

Σάλος με τον Νίκο Χατζηνικολαου και την αναφορά του στον Θανάση Βεγγο στην εκπομπή του...

Με δυσκόλεψαν πολλοί, υπάρχει ένας που μου αρνήθηκε και με στεναχωρεί πολύ αυτό. Μιλάω για τον Θανάση Βέγγο. Δεν ήθελε να μιλάει, ενώ είχαμε πολύ καλή φιλία, επικοινωνία και σχέση, δεν τα κατάφερα.