«Πυλώνας σταθερότητας» με 40.000 Αττίλες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 1068Της Φανούλας Αργυρού

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΠΡΟΥ – ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ…

ΠΟΣΟ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΤΑ «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ» ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ, ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ RICHARD MOORE, ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» WILLIAMSON/ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟ BREXIT;
Στην ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όμως, πέραν του ότι δεν αναφέρεται καν σε «πυλώνα σταθερότητας», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία των «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» στην Κύπρο για το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις αρχές Απριλίου 2019, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, βρέθηκε στο Λονδίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Στις 4 Απριλίου 2019, σε συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας, Gavin Williamson, υπέγραψαν «Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας».

«Το μνημόνιο καθορίζει το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και διερεύνησης νέων τομέων και ευκαιριών για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας. Προβλέπει αναβάθμιση της υπάρχουσας συνεργασίας με επιμέρους πρόνοιες για κοινές ασκήσεις, διευρυμένη ανταλλαγή εμπειριών και επιτελικής συνεργασίας, φοίτηση Κυπρίων αξιωματικών σε βρετανικές στρατιωτικές σχολές, συνέργειες σε θέματα τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης, εξοπλιστικά προγράμματα, κυβερνοάμυνα-κυβερνοασφάλεια κ.ά.».

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωσε μετά την υπογραφή του μνημονίου στο ΚΥΠΕ ότι, με τέτοιου είδους συμφωνίες, επιβεβαιώνεται η αναγνώριση από άλλες χώρες του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου… Αυτή η σταθερότητα αυτόματα θα δημιουργήσει καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας…» (www.reporter.com.cy4.4.2019). (Σημ.: Τελευταίες… δημοφιλείς πιπίλες των Κυπρίων και Ελλαδιτών πολιτικών… οι «πυλώνες σταθερότητας»).

Στην ανακοίνωσή του το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όμως, πέραν του ότι δεν αναφέρεται καν σε όλα αυτά και για «πυλώνα σταθερότητας», σημειώνει τα εξής, μεταξύ άλλων, για τη σημασία των «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» στην Κύπρο για το Ηνωμένο Βασίλειο: «Penned an important agreement strengthening the existing deep defence links between the two nations…. Cyprus is a valued partner and friend, and through signing this agreement we have reinforced our already close ties across defence for years to come…».

Ελεύθερη μετάφραση: «Yπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία ενδυναμώνοντας τις υπάρχουσες βαθιές αμυντικές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο εθνών… Η Κύπρος είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης και φίλος, και με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας έχουμε ενδυναμώσει τις ήδη στενές μας σχέσεις στο θέμα της άμυνας για τα επόμενα χρόνια…».

Γ. Ομήρου: «Εμπαιγμός και μνημείο υποκρισίας»

Η μόνη αντίδραση, πιστεύω, ήταν από τον τέως Υπουργό Άμυνας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου. Ο οποίος, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη συνομολόγηση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου… Παρά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία δυνάμει της Συνθήκης Εγγυήσεως, υπήρξε ένοχη κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων. Το 1974, ανέχθηκε το πραξικόπημα της χούντας και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Ουδέν έπραξε για την προάσπιση της ανεξαρτησίας… Το 1983 ουδέν έπραξε για την αποτροπή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους». Και χαρακτήρισε την «συμφωνία» εμπαιγμό και μνημείο υποκρισίας. (www.reporter.com.cy5.4.2019).

Δικαιολογημένες οι απορίες του κ. Γ. Ομήρου. Προκύπτουν πολλά σοβαρά ερωτήματα, στα οποία δεν εμβάθυνε ο κ. Ομήρου, αλλά μας ενημέρωσε πως δεν γνώριζαν για την τροχοδρόμηση μιας τέτοιας συμφωνίας. Σε ώρες και μέρες τόσο κρίσιμες, με τις δραματικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να κορυφώνονται, λόγω Brexit, το να υπογράφεται στα «κρυφά» μια τέτοια συμφωνία σε σχέση με τις «βρετανικές κυρίαρχες περιοχές» των Βάσεων, που εμπλέκονται και στη Συμφωνία της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ, αποτελεί κάτι περισσότερο από εμπαιγμό και υποκρισία.

Όταν: Α) Δεν δίνουν στη δημοσιότητα το αυτούσιο λεκτικό του εν λόγω «Μνημονίου», για να δει και ο λαός τι ακριβώς συμφώνησαν («για τα επόμενα χρόνια»), καθώς κανένας δεν χαρακτήρισε την εν λόγω «Συμφωνία» ως ΜΥΣΤΙΚΗ (SECRET).

Β) Ούτε λέξη για το Brexit και πώς επηρεάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και οι περιοχές των εν λόγω «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» σ’ αυτήν, με μιαν άτακτη έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ή αλλιώς.

Γ) Ο Κύπριος Υπουργός δεν εξηγεί πώς δικαιολογεί ότι «μετά την υπογραφή του μνημονίου επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος αποτελεί ‘πυλώνα σταθερότητας’» και ότι αυτή η σταθερότητα αυτόματα θα δημιουργήσει καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας» με τη μισή ΚΔ να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή με 40.000 κατοχικά στρατεύματα, εκατοντάδες χιλιάδες έποικους κουβαλητούς και μιναρέδες να αυξάνονται και να πληθαίνουν σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας.

Δ) Δεν εξηγούν, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα την υπογραφείσα «Συμφωνία». Μήπως, άραγε, έχει να κάνει με υποβάθμιση της απόφασης-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ΗΒ, στις 30 Ιουλίου 2018, που ανησύχησε έντονα τη βρετανική Κυβέρνηση, το οποίο, ομόφωνα, διαφώνησε με τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών (Βρετανίας) ότι το 1960 οι Βάσεις μετατράπηκαν σε «new entities» και αποφάνθηκε ότι οι Βάσεις στην Κύπρο αποτελούν αποικιακά κατάλοιπα; Και, επιπρόσθετα, με τη «γνωμοδότηση» του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το αποικιακό καθεστώς του Μαυρίκιου της 25ης Φεβρουαρίου 2019, η οποία έχει επιπτώσεις και στο καθεστώς τον βρετανικών Βάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία;

Ε) Μήπως, μια αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ δίχως συμφωνία (no-deal Brexit) είναι ασυμβίβαστη με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, η οποία (άτακτη έξοδος) μπορεί να μετατρέψει τα ελαφρά «όρια – boundaries» των «κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» σε «σύνορα – borders» που είναι σκληρά και να δώσει ευκαιρία στην Τουρκία, που πρωτοπορεί στην εκμετάλλευση κειμένων, να αποπειραθεί, παραβιάζοντας τη Συνθήκη, κάποια νέα παράνομη δράση στο νησί; (Σχετική η δεύτερη παράγραφος του δεύτερου άρθρου της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960).

Για όλα αυτά, οι πολιτικοί στην Κυπριακή Δημοκρατία, Κυβέρνηση, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται, ας διαβάσουν τις δύο λεπτομερείς καταθέσεις του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη, ως Βρετανού υπηκόου που ζει και εργάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, τις οποίες κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινοτήτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου για το θέμα του Brexit και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Βουλής.

Είναι εκπληκτικό το ότι οι καταθέσεις του Δρος Κυριακίδη είναι μοναδικές στο περιεχόμενό τους, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δημοσιεύσει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης άτακτου Brexit και, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ακόμα να ανοίξει μια ειδική ιστοσελίδα για καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις επί όλων των πτυχών του Brexit!

(Οι καταθέσεις του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη στη Βουλή των Κοινοτήτων εδώ: http://data.parliament.uk/writtenevidence/committeeevidence.svc/evidencedocument/exiting-the-european-union-committee/the-progress-of-the-uks-negotiations-on-eu-withdrawal/written/97082.html).

Στο κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο του στη «Σημερινή» 7.4.2019, με τίτλο «Ο Πρόεδρος σιωπά», ο κ. Κώστας Ν. Χατζηκωστής κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φανερώσει τι κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες, όταν έγραψε: «Τον ρωτούν, τι ο Τσίπρας είπε με τον Ερντογάν για το Κυπριακό. Δεν απαντά. Τον ρωτούν πώς και γιατί εξουσιοδότησε τον Κατρούγκαλο να συζητά το Κυπριακό με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Και πάλι δεν απαντά.

Η επιλογή της σιωπής μεταλλάσσει τη θολή πολιτική διαχείριση του Κυπριακού σε ανευθυνοϋπεύθυνη… Τα ίδια ισχύουν και για τη συνάντηση Κατρούγκαλου στη Λατάκεια. Αν, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης και δεν απαντά και δεν ενημερώνει τον Λαό, συνιστά αχαρακτήριστη πολιτική συμπεριφορά… Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας πει τι έγινε με τον Τσίπρα και τον Κατρούγκαλο.

Η πολυπράγμων και θολή πολιτική, με κάλυψη σιωπής, συνθέτει μήτρα για γέννηση νέων, μοιραίων λαθών. Νέων περιπετειών, με χείριστο πρότυπο τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαιρέτισε (!) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από κεκτημένη «ρεαλιστική» ταχύτητα. Του εθνικού αυτού θριάμβου των Πρεσπών, τον οποίο λοξοκοιτάζουν για ανάλογο θρίαμβο στο Κυπριακό, που θα διευκολύνει τη διεκδίκηση του Νόμπελ Εθνικής Μειοδοσίας».

Στις 17 Μαρτίου 2019 είχα δημοσιεύσει στη «Σημερινή» το άρθρο μου με τίτλο «Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί;», παραθέτοντας λεπτομέρειες για εκείνα τα πρωτοφανή «Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4 Μαρτίου -62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου-, με τη δικαιολογία ότι τάχατες ήθελαν να… τιμήσουν την κυπριακή ομογένεια! Τα οποία διοργάνωσε το Φόρεϊν Όφις, προσφέροντας επίσημη επίσκεψη στον Νίκο Αναστασιάδη 3-6 Μαρτίου 2019.

Και, ερωτούσα, γιατί εντός 48 ωρών μετά, έφθασε πίσω του ο Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Richard Moore, για να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων, όπως Brexit, περιφερειακές σχέσεις και Κυπριακό, σύμφωνα με το τουίτερ της Βρετ. Υπάτης Αρμοστείας (8.3.2019); Για να σημειώσουν ότι «επαναβεβαιώθηκε η θετική πορεία των σχέσεων ΗΒ-Κύπρου»; Και γιατί αποκάλεσαν «ορόσημο» την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν για να… τιμήσουν την ομογένεια;

Πόσο σχετίζονται η σιωπή Αναστασιάδη, τα «Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι, οι επαφές Richard Moore, το «Μνημόνιο» Williamson/Αγγελίδη και το Brexit;

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ