Ο Μάρκος Σάλβιος Όθων (Marcus Salvius Otho Caesar Augustus, 28 Απριλίου 32 – 16 Απριλίου 69) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας για τρεις μήνες, από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 16 Απριλίου του 69. Ήταν ο δεύτερος αυτοκράτορας του Έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων.
Μέλος οικογένειας ευγενών Ετρούσκων, ο Όθων ήταν αρχικά φίλος και αυλικός του νεαρού αυτοκράτορα Νέρωνα μέχρι την εκτόπισή του ως κυβερνήτης στην απομακρυσμένη περιοχή της Λουσιτανίας το 58 μετά τη σχέση της γυναίκας του με τον Νέρωνα. Μετά από μία περίοδο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην επαρχία, συμμάχησε με τον Γάλβα, κυβερνήτη της γειτονικής Ταρρακωνικής, κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων του 68. Συνοδεύοντας τον Γάλβα στην πορεία του προς τη Ρώμη, φιλοδοξούσε να διαδεχθεί τον ηλικιωμένο αυτοκράτορα, αλλά εξεγέρθηκε και δολοφόνησε τον Γκάλβα.
Ο Όθων ανήκε σε μία αρχαία και ευγενή ετρουσκική οικογένεια, με καταγωγή από τους άρχοντες της Ετρουρίας που εγκαταστάθηκαν στο Φερέντο (κοντά στο σημερινό Βιτέρμπο) στην Ετρουρία.
Ο μελλοντικός αυτοκράτορας εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ένας από τους πιο απερίσκεπτους και πολυδάπανους νεαρούς ευγενείς του κύκλου του Νέρωνα. Αυτή η φιλία έλαβε τέλος το 58 λόγω της συζύγου του, της ευγενούς Ποππαίας Σαβίνας. Ο Όθων παρουσίασε την όμορφη γυναίκα του στον αυτοκράτορα κατόπιν επιμονής της Ποππαίας, ο οποίος στη συνέχεια άρχισε μία σχέση που τελικά θα οδηγούσε στον πρόωρο θάνατό της. Αφού η Ποππαία εδραίωσε με ασφάλεια τη θέση της ως ερωμένη του Νέρωνα, χώρισε τον Όθωνα και έπεισε τον αυτοκράτορα να τον στείλει ως κυβερνήτη στην απομακρυσμένη επαρχία της Λουσιτανίας (η οποία αποτελούνταν από τμήματα της σημερινής Πορτογαλίας και της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία).
Ο Όθων παρέμεινε στη Λουσιτανία για τα επόμενα δέκα χρόνια, διοικώντας την επαρχία με ασυνήθιστη μετριοπάθεια για εκείνη την εποχή. Όταν το 68 ο γείτονάς του και μελλοντικός αυτοκράτορας Γάλβας, κυβερνήτης της Ταρρακωνικής, επαναστάτησε ενάντια στον Νέρωνα, ο Όθων τον συνόδευσε στη Ρώμη.
wikipedia