Μπίζνες με την επωνυμία «Μαφία»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno mafia
H Μαφία είναι συνδεδεμένη με το έγκλημα. Με δολοφονίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πολύ πόνο. Ωστόσο κάποιοι εμπνέονται για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Cosa Nostra» αναγράφεται στην επιγραφή του εστιατορίου που βρίσκεται στις όχθες του Ρήνου στην Κολωνία. Δίπλα βλέπει κανείς το προφίλ ενός άνδρα με κατεβασμένο καπέλο και διαβάζει: «για έντιμους θαμώνες». Η Cosa Nostra ως γνωστόν είναι το παρακλάδι της Μαφίας που δρα στη Σικελία. Δεκάδες δολοφονίες έχουν γίνει στο όνομά της. Παρόλα αυτά οι επισκέπτες του εστιατορίου δεν χάνουν την διάθεσή τους για φαγητό. Άλλωστε στη Γερμανία και όχι μόνο, το όνομα των μαφιόζικων οργανώσεων χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς λόγους.
Στο Ανόβερο η «Mafia Pizza Express» μοιράζει πίτσες, στο Βερολίνο «ο νονός του λουκάνικου» πουλάει την τυπική βερολινέζικη λιχουδιά. Στη Δρέσδη διοργανώνεται γευστικό σόου με την επωνυμία «Mafia Mia» με πίτσες σε σχήμα πιστολιού και ονόματα όπως «Pasta Patrone». Ο κατάλογος των προϊόντων που εμπνέονται από τη Μαφία είναι μακρύς.
«Πίστευα πως θα πρέπει να ήταν κάτι ιταλικό που να το συγκρατεί κάποιος εύκολα», λέει η Πέτρα Μπράτου, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου στην Κολωνία. Το όνομα «Cosa Nostra» μπορεί κανείς να το συγκρατήσει εύκολα, λέει και για να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει παρτίδες με τον υπόκοσμο, συμπλήρωσε, «για έντιμους θαμώνες».
«Τα στερεότυπα υποβαθμίζουν ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει πολύ πόνο»
Περίπου 1.500 χιλιόμετρα νότια από την Κολωνία βρίσκεται η Ρώμη. Εκεί είναι το κέντρο των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της Μαφίας. Η Πάολα Πεντασούλια εργάζεται στο τμήμα προληπτικών ερευνών της ιταλικής αστυνομίας. Το βρίσκει παράλογο, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το όνομα της Μαφίας. «Με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνει κανείς ένα εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο έχει προκαλέσει πολλούς, πολλούς θανάτους» δηλώνει η Πάολα Πεντασούλια.
Δείχνει στο κομπιούτερ της μια φωτογραφία από ένα κουρείο στην Ιρλανδία το οποίο ονομάζεται «Οι κουρείς του Κορλεόνε». Κορλεόνε είναι μια πόλη στη Σικελία, η οποία έγινε γνωστή από τη διάσημη ταινία «ο Νονός» με τον Μάρλο Μπράντο.
Ο ιταλικός σύνδεσμος αγροτών δεν βρίσκει καθόλου ωραία την ιδέα της χρησιμοποίησης ονομάτων που σχετίζονται με τη Μαφία. Ο Έτορε Πραντίνι, πρόεδρος του συνδέσμου Coldiretti δηλώνει πως «πλήττεται η εικόνα μας. Τα στερεότυπα υποβαθμίζουν ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει πολύ πόνο».
Η Μαφία στην Ιταλία ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής παραγωγής με αποτέλεσμα τα έσοδά της να εκτιμώνται περίπου στα 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Στη Γερμανία η Μαφία δρα εδώ και χρόνια και αυτό αποδεικνύεται και από τις επανειλημμένες εφόδους της αστυνομίας. Το 2007 η ιταλική Μαφία σκότωσε έξι ανθρώπους έξω από μια πιτσαρία στο Ντούισμπουργκ.
Η Μαφία είναι μια υπόθεση που προκαλεί περιέργεια, απέχθεια, φόβο αλλά και ένας τρόπος για κάποιους να την χρησιμοποιούν για να κερδίζουν χρήματα.
DPA / Μαρία Ρηγούτσου
dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ