Τέσσερα Superfoods με επιβεβαιωμένη δράση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

superfoods1
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει ένα τρόφιμο superfood; Σε τι διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα και τι το super περιέχει τελικά;

Πράγματι κάποια τρόφιμα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένες ουσίες που ωφελούν την υγεία. Μην ξεχνάτε όμως ότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Ακόμα και αν περιέχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό μια ουσία, ας πούμε βιταμίνη C, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ακόμα τρόφιμα που μαζί με την βιταμίνη C θα καταφέρουν να μας δώσουν και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε ποικιλία στην διατροφή μας. Ακόμα και αν καταναλώνουμε ένα superfood δεν σημαίνει ότι τρεφόμαστε υγιεινά.

Πώς να μπορέσουν οι σπόροι chia και το goji berry να μας σώσουν αν τρώμε καθημερινά γλυκά και τηγανητά;

Εν ολίγοις, υπάρχουν όντως κάποια φρούτα ή σπόροι με υψηλές συγκεντρώσεις ευεργετικών ουσιών όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φλαβονοειδή και πολλά ακόμα.

Ωστόσο δεν είναι η μαγική λύση σε προβλήματα υγείας ή στο αδυνάτισμα. Είναι αλά ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο που θα ήταν ιδανικό να καταναλώνεται συχνά, πάντα σε συνδυασμό με ποικιλία άλλων τροφίμων.

Αν λοιπόν επιμένεις ότι υπάρχουν τα superfoods τότε θα σου πω ΝΑΙ υπάρχουν…και ζουν ανάμεσά μας.

1. Κορινθιακή Σταφίδα

“Μαύρος χρυσός” όπως την αποκαλούσαν από παλιά, όχι μόνο γιατί αποτέλεσε μεγάλη πηγή εσόδων για την Ελλάδα αλλά και γιατί διατροφικά έχει πολλά να μας δώσει.

Η Κορινθιακή σταφίδα είναι πηγή πολυφαινολών, που μειώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και προστατεύουν από καρδιαγγειακά.

Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο, που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα σε μελέτη του Χαροκοπείου, όταν έδωσαν σε ασθενείς με υπέρταση Κορινθιακή σταφίδα συστηματικά, η πίεση μειώθηκε περισσότερο από ότι καταφέρνουν τα φάρμακα.

Έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη οπότε είναι απολύτως ασφαλή και για διαβητικούς. Περιέχει επίσης μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και στο αίσθημα του κορεσμού.

Δυο κουταλιές της σούπας Κορινθιακή σταφίδα την ημέρα καλύπτουν το 1/3 των αναγκών μας σε φρούτα.

2. Λιναρόσπορος

Περιέχει μεγάλο ποσοστό ω3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να σταθεροποιήσει τις τιμές σακχάρων σε άτομα με διαβήτη.

Είναι πολύ καλός για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μάλιστα 1-2 κουτ. σούπας λιναρόσπορο είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας.

3. Κράνα

Δεν είναι κράνμπερις, δεν είναι goji berry, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα κράνα έχουν κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι γνωστά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα.

Σε μελέτες με διαφορετικές ποικιλίες κρανιάς φάνηκε ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και από το ρόδι, το πλέον γνωστό αντιοξειδωτικό ενώ η περιεκτικότητά τους σε Κάλιο φτάνει αυτό της μπανάνας.

Το καλύτερο με τα κράνα είναι ότι ακόμα και όταν τα επεξεργαστούμε για να φτιάξουμε λικέρ και μαρμελάδα, εξακολουθούν να κρατούν σχεδόν όλες τις ωφέλιμες ουσίες τους.

4. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός με πολλά οφέλη για την υγεία.

Περιέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές τις δράσεις, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο δέρμα της αυξάνουν την δράση της Ε. Ακόμα, περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο και αρκετό ασβέστιο, σε σχέση με άλλους καρπούς, επομένως βοηθούν στην υγεία των οστών και των μυών μας. Τα αμύγδαλα αποτελούν επίσης και μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Δεν χρειάζονται υπερβολές στην ποσότητα, καθώς μόνο 1 χούφτα αμύγδαλα μπορεί να μας δώσει 165 θερμίδες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ψάξεις για ένα superfood θυμήσου να ανοίξεις το ντουλάπι σου. Κάποιο από αυτά θα είναι σίγουρα εκεί.

Γεωργία Στυλιανοπούλου, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
diatrofi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ