Τρόμος στην Ουτρέχτη: Πυροβολισμοί σε πολλά σημεία της πόλης – Τρεις νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στο τραμ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανικός επικρατεί στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου ένοπλος άνδρας άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά επιβατών του τραμ, κοντά σε σταθμό, στην Πλατεία 24ης Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυξήθηκε στους τρεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι τραυματίες ανέρχονται στους εννέα.

Η ολλανδική αστυνομία γνωστοποίησε ότι αναζητά έναν 37χρονο Τούρκο σε σχέση με τους πυροβολισμούς.

«Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον 37χρονο Γκοκμάν Τανίς (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το πρωί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία το θύμα είναι καλυμμένο με σεντόνι και κείτεται στο έδαφος ανάμεσα σε δύο βαγόνια.

Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη», αναφέρει στο Twitter καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της αστυνομίας.

Λίγο αργότερα από την ένοπλη επίθεση κατά επιβατών στο τραμ πυροβολισμοί σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης.

«Πολλά είναι ακόμη ασαφή στο στάδιο αυτό και οι τοπικές Αρχές εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα», δήλωσε ο Όλμπερσμπεργκ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει γνωστό τον αριθμό των τραυματιών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα θύματα.

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιουστ Λανσάγκε δήλωσε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Utrecht επικαλέσθηκε αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είδε μια γυναίκα να κείτεται στο έδαφος. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, μερικοί άνδρες απομακρύνθηκαν τρέχοντας από τη σκηνή.

Ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ