Τι αλλάζει στις εμπορικές συναλλαγές στα Σκόπια-Η Ελλαδα θα αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

skopia1Τι αλλάζει στις εμπορικές συναλλαγές στα Σκόπια

Τι ισχύει, πλέον, για μετακινήσεις πολιτών, διακίνηση εγγράφων και οχήματα.

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στα Σκόπια, στην πρώτη του επίσκεψη στη γειτονική χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.Όπως μετέδωσε το Open, η πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Σκόπια είναι στις 2 Απριλίου και αναμένεται να συζητηθεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις, θα υπάρχει ανταλλαγή σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές, στήριξη στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και μία ακόμη συμφωνία που θα αφορά τον εναέριο χώρο. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, σε περίπτωση που αναφερθεί ύποπτο συμβάν με άγνωστο αεροπορικό ίχνος στο FIR των Σκοπίων, τότε ελληνικά μαχητικά που θα βρίσκονται σε επιφυλακή, θα καλούνται από τους γείτονες και θα σπεύδουν προς αναγνώριση.

Επισης με την εγκύκλιο Πιτσιλή ορίζονται τα εξής:

Σε όλα τα τελωνειακά παραστατικά που υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία είτε κατά την είσοδο στη χώρα είτε στα τελωνεία τελικού προορισμού, συμπληρώνεται ο κωδικός «ΜΚ: Βόρεια Μακεδονία».
Οι τελωνειακές αρχές δεν θα ελέγχουν τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα μας. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία διεθνούς ομάδας ειδικών με σκοπό την επιδίωξη αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων σε βάθος τριετίας.
Μέχρι να εκδοθούν τα νέα διαβατήρια οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα θέτουν σφραγίδα επί των ταξιδιωτικών εγγράφων (υφιστάμενων και όσων εκδόθηκαν κατά τη μεταβατική περίοδο) με την οποία θα διευκρινίζεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
Οι κωδικοί για τις πινακίδες των οχημάτων της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ. Για τις ήδη υφιστάμενες πινακίδες με τους παλαιούς κωδικούς υπάρχει υποχρέωση αλλαγής εντός πενταετίας το αργότερο.
Όλα τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα (φορτωτικά έγγραφα, τιμολόγια, πιστοποιητικά/άδειες/εγκρίσεις κλπ) φέρουν το προβλεπόμενο από τη Συμφωνία όνομα. Ως εκ τούτου εφιστούμε την προσοχή στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τα τελωνεία να φροντίσουν ώστε να τηρείται η ορθή ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα έγγραφα που αποστέλλουν οι προμηθευτές τους.
Σε περίπτωση εντοπισμού πιστοποιητικού με χρήση ονόματος μη αποδεκτού, το εν λόγω πιστοποιητικό θα απορρίπτεται για τεχνικούς λόγους και θα πρέπει να εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, νέο πιστοποιητικό «εκδοθέν εκ των υστέρων».
Το προβλεπόμενο από τη Συμφωνία όνομα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στις δηλώσεις των εγκεκριμένων εξαγωγέων για την καταγωγή, επί των τιμολογίων ή οποιουδήποτε εμπορικού εγγράφου.
Κατά τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη χώρα μας με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο οι υποβαλλόμενες διασαφήσεις εξαγωγής όσο και τα υποστηρικτικά σ΄αυτήν έγγραφα (τιμολόγια, φορτωτικές κλπ) υποχρεωτικά θα φέρουν ως χώρα προορισμού την κατά τα ανωτέρω παραδεκτή από τη χώρα μας ονομασία. Προς το σκοπό αυτό θα συμπληρώνεται ο κωδικός «ΜΚ: Βόρεια Μακεδονία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ