Άγνωστοι ήρωες: Αιμίλιος Ξανθόπουλος -Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Αιμίλιος Ξανθόπουλος (1903 – 23 Φεβρουαρίου 1943) ήταν δήμαρχος της Κατερίνης από το 1933 μέχρι το 1937. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του δημάρχου ο Πλάτων Ρωσσέτος (εκλεγμένος δήμαρχος που απολύθηκε από τον Μεταξά).


Φωτογραφία: By Lemur12 – http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Xanthopoulos_protomi2.jpg, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24079942

Γεννήθηκε στη Φάτσα, γιος του Χαράλαμπου και της Σοφίας και έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο του Γαλατά, στην Κωνσταντινούπολη. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κατερίνη το 1923. Υπηρέτησε ως υπάλληλος του εποικισμού ως το 1929.

Ο Αιμίλιος παντρεύτηκε την Βάσω Σουρβανή και απέκτησαν έναν γιο τον Αριστοτέλη (Άρη) Ξανθόπουλο, που μετά από 10ετή διαμονή στον Καναδά επέστρεψε στην Ελλάδα, έγινε διευθυντής φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στην Κατερίνη και τη Σοφία Μεϊμάρη, η οποία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στον Καναδά.

Στη δεκαετία του 1930 μαζί με τον πρωτεργάτη της δημοσιογραφίας στην Πιερία, Σάββα Κανταρτζή, εξέδωσε την “Ηχώ των Πιερίων” πρώτη εφημερίδα στην Πιερία. Ο Αιμίλιος Ξανθόπουλος εξελέγη Δήμαρχος Κατερίνης το 1933 και υπηρέτησε ως το 1937.

Εκτελέστηκε, σε αντίποινα για το θάνατο 2 Γερμανών στρατιωτών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1943, μαζί με άλλους 39 πατριώτες, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης.

Άνδρες της Εθνικής Αντίστασης είχαν συλλάβει και εκτελέσει 2 Γερμανούς στα λατομεία χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο. Τα λατομεία είχαν επιταχθεί για λογαριασμό των Ναζί. Σε αντίποινα, οι Γερμανοί συνέλαβαν 34 κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και 5 από το Λιβάδι και μαζί με το δήμαρχο Κατερίνης τους εκτέλεσαν ομαδικά, λίγο έξω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Η μητέρα του, Σοφία, απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών στην Αθήνα (όπου ζούσε με τον μικρότερο αδερφό του, Τάσο, τυπογράφο) τον Απρίλιο του 1977.

Η Κατερίνη τίμησε τη μνήμη του Ξανθόπουλου, με την ανέγερση της προτομής του που στήθηκε στα Ευαγγελικά. Κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο στον τόπο της εκτέλεσης.

wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ