Οι ωμές και κυνικές βρετανικές υποδείξεις στην Κύπρο:Διαχρονικά για έποικους όπως και για ΔΔΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 0891της Φανούλας Αργυρού*

«Κατά την «Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση» της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, το Φόρεϊν Όφις παρενέβη για να ενημερώσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για τη στέρηση ιθαγένειας στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος». Και για να μην ανησυχεί το Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει τις νομοθεσίες της ώστε να μπορούν «όλα τα πρόσωπα που έχουν έναν Κύπριο γονέα να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας… Αλλά, ακολούθησαν και οι Αμερικάνοι. Κατά τη συζήτηση στις 29 Ιανουαρίου, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ υπέδειξε προς την Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει τις αιτήσεις ιθαγένειας «μικτών τέκνων που προέρχονται από Τουρκοκύπριο γονέα και Τούρκο γονέα, εντός λογικού χρονικού πλαισίου». Μας έβαλαν και χρονοδιάγραμμα, δηλαδή. Στη συνέχεια ταυτίστηκαν μαζί τους «με πιο εύσχημη και διπλωματική γλώσσα», όπως λέει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή μας, Παύλου Ξανθούλη, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Αργεντινή…» (Άρθρο ΄Αριστου Μιχαηλίδη, «Φιλελεύθερος» 17.2.2019 «Το Φόρειν ΄Οφις μας ηπάτησε ξανά. Τώρα για τους έποικους»).

Αυτή όμως ήταν  πάγια φιλοτουρκική πολιτική του Φόρειν ΄Οφις που «προς τιμή του»! συνεχίζεται βρέξει χιονίσει απευθείας και μέσω εντολοδόχων του.

Στις 27 Αυγούστου 1955  στη Τριμερή στο Λονδίνου ο Τούρκος ΥΠΕΞ  Fatin Zorlu είπε ότι «300.000 Τούρκοι της Τουρκίας ήταν κυπριακής καταγωγής.»  Και οι Τούρκοι θεωρούσαν την Κύπρο ως τμήμα του δικού τους εδάφους («notre terre”).

Το ψέμα Zorlu, ακολούθησε δεύτερο με μικρότερο αριθμό 47.000 Τ/κ στην Τουρκία. Σε υπηρεσιακό σημείωμα αξιωματούχου του Φόρειν ΄Οφις ημερ. 5.6.1959 έλεγε : « Ο κ. Bayulken (Ümit Haluk Bayülken του τουρκικού ΥΠΕΞ)  τόνισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει πίσω όλες τις 47.000 Τουρκοκυπρίων τώρα στην Τουρκία…»( Βιβλίο γράφουσας «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο» 1992).   Όλα αυτά βέβαια ευθυγραμμισμένα με τις Εκθέσεις Δρ. Νιχάτ Ερίμ για επανάκτηση της Κύπρου.

«Το  1956 στις Εκθέσεις του ο Νιχάτ Ερίμ: «Η σημερινή αναλογία [πληθυσμού] δεν είναι αιώνια κι έτσι δεν μπορούμε να προτάξουμε κανένα λογικό αίτιο ως προς τον υπολογισμό της αναλογίας αυτής σαν αναλλοίωτης και αιώνιας. […] Η τουρκική κοινότητα [στην Κύπρο], μπορεί να διευρυνθεί γοργά και πρέπει να διευρυνθεί». (Νεοκλής Σαρρής: «Η άλλη πλευρά» τόμος 2, βιβλίο Α΄ I (1982).(Λάζαρος Μαύρο, Σημερινή 17.9.2013 « Περί εποίκων τσιμουδιά…»

Στις 27 Αυγούστου 1974 οι Βρετανοί αξιωματούχοι στη συνάντηση που είχαν με τον Δρ. Henry Kissinger στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν εστάλησαν από το James Callaghan (Βρετανό Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας)  για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή του στην ΔΙΚΗ τους λύση της δι-περιφερειακής ομοσπονδίας (βλέπε Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία) του είπαν ότι οι Τούρκοι σύντομα θα ξεκινούσαν τον εποικισμό των κατεχομένων… (Βιβλίο γράφουσας «Η Διζωνική εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011»).

Έγκλημα Πολέμου

Ο σκόπιμος  εποικισμός που αποτελεί έγκλημα πολέμου ξεκίνησε ακριβώς όπως γνώριζαν  οι Βρετανοί.  Αρχές του 1975 έκθεση Βρετ. Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία προς Λονδίνο έγραφε ότι καταφθάνουν στα κατεχόμενα καραβάνια Τούρκων εκ Ανατολίας μαζί με τους μουχτάριδες τους…Και πως ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να αναμένει  επιστροφή εδαφικού στην δυτική περιοχή και πως ο εποικισμός και η επανεγκατάσταση της Μόρφου και της πέριξ  περιοχής συνεχιζόταν εντατικά. Οι τουρκικές προετοιμασίες ήταν  το ίδιο και στην περιοχή της νέας πόλης της Αμμοχώστου…

Λόρδος Bethell 1993 στην Κύπρο

Την νομιμοποίηση των εποίκων υποστήριξε ανοικτά ο βρετανός Λόρδος Nicholas Bethell (αναμεμειγμένος με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες)  επισκεπτόμενος την Κύπρο επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη  – παράλληλα με την επίσκεψη της τότε υφυπουργού βαρόνης Linda Chalker –  ο οποίος εξόργισε με τις αναφορές του για τους έποικους. Έγραψε η «Σημερνή» 28.9.1993 «Ξεκάθαρη κυνική βρετανική οδηγία προς Κύπρο: Ξεχάστε το δίκαιο, παραδοθείτε στον Αττίλα… οδηγία προς εμάς που βγαίνει από τις συναντήσεις του λόρδου Bethell , προέδρου της ομάδας «Φίλοι της Κύπρου» που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη και από τις δηλώσεις τους σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΛόγοςTV».  Ο λόρδος Bethell αναφέρθηκε στους έποικους και τους εξίσωσε με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες ισχυριζόμενος ότι έχουν και αυτοί δικαιώματα… » Το πρωτοσέλιδο της «Σ» ήταν του συνάδελφου Κώστα Βενιζέλου, σήμερα στον «Φιλελεύθερο.  (Βλέπε βιβλίο της γράφουσας “Top Secret” Θεσσαλονίκη 2004).

Κ. Καρράς: Νομιμοποιήσατε έποικους, αυξήστε τους Τ/κ!!!

Την 1.1.2008 δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» μια συνέντευξη ( προς Κώστα Βενιζέλο) του περιβόητου  Κώστα Καρρά συν-ιδρυτή το 1974 μαζί με τον τελευταίο διχοτόμο κυβερνήτη της αποικίας Κύπρου Sir Hugh Foot των λεγόμενων «Φίλων της Κύπρου» (Νichola Bethell) στην οποία υποστήριξε –  παραμονές της εκλογής Χριστόφια στη προεδρία –  όπως αυξήσουμε το ποσοστό των Τ/κ από το 18% στο 24% με την νομιμοποίηση παιδιών εποίκων στα κατεχόμενα ως Κύπριους πολίτες! 

Ο Κώστας Καρράς μάς ζήτησε  να προβούμε σε… «επίθεση  φιλίας προς τους Τ/κ”! Να κάνουμε το παν σε όλα τα επίπεδα για να τους προσεγγίσουμε για να καταλάβουμε πως αισθάνονται…” Ούτε λέξη για τα  αισθήματα των  200,000 προσφύγων Ελληνοκυπρίων . Και πως το εννοούσε; Με την νομιμοποίηση παιδιών των εποίκων ως Κύπριους πολίτες! Το  θεωρούσε αυτό ως νέα προσέγγιση. Αυτό δεν το είπε  στην συνέντευξη αλλά το βρήκα  σε ένα άρθρο του στα αγγλικά με τίτλο «Cyprus 2008», που γράφτηκε μάλλον τον Δεκέμβριο του 2007, λίγες μέρες πριν δώσει την συγκεκριμένη συνέντευξη. Έγραψε (σε μετάφραση) επιγραμματικά: “Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και εδώ όπως και σε άλλα θέματα, ισορρόπηση σεβασμού για παραδοσιακές δημογραφικές αναλογίες, δικαιοσύνη σε δημιουργημένους πληθυσμούς, και σεβασμό σε άτομα που δεν είχαν άλλο σπίτι. Ευτυχώς, η πρώτη στατιστική αμέσως μετά την βρετανική διακυβέρνηση το 1878 βρήκε τους Τουρκοκύπριους να ήταν 24.5%. ΄Ισως έτσι, υπηκοότητα να πρέπει να δοθεί μέχρις αυτό το ποσοστό, σε παιδιά Τούρκων εποίκων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κύπρο. Οι γονείς των να μείνουν ως κάτοικοι δίχως υπηκοότητα, ή να χρηματοδοτηθούν να επιστρέψουν…”

Δηλαδή, ο  Κ. Καρράς μας ζήτησε ξεκάθαρα να αυξήσουμε τον αριθμό των Τ/κ από το 18% στο 24 συν % όταν οι στατιστικές τότε έλεγαν ότι οι Τ/κ είχαν μείνει μόνο 10% στα κατεχόμενα! Σήμερα, βρήκα  ότι επανέλαβε τις ίδιες «βρετανικές» υποδείξεις στο άρθρο του “Cyprus in the world: beyond conflict” που αναρτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2008 στην ιστοσελίδα της  «opendemocracy.net”.

https://www.opendemocracy.net/article/globalisation/institutions_government/cyprus

Το σχετικό απόσπασμα:

The third issue concerns population. The ratio at independence was 82% Greek to 18% Turkish. Since 1974, Ankara has encouraged large-scale settlement from Anatolia to such a degree that those of Turkish Cypriot origin may now be a minority among those commonly described as Turkish Cypriot. The valid argument that this infringes the fourth Geneva convention is met by pleas for the human rights of settlers’ children born and brought up in Cyprus.

Here as elsewhere, new approaches are needed which balance respect for traditional demographic ratios (in justice to established populations) with respect for individuals who have had no other home. Fortunately, the first census after British rule began in 1878 found Turkish Cypriots to be 24.5%. Perhaps then, citizenship should be given to Turkish settlers’ children born and brought up in Cyprus, up to this overall percentage. Their parents might remain in Cyprus as residents but not as citizens, or be subsidised to return.

Η  εφημερίδα Σημερινή στις 10.10.2008 και 11.10.2008 ασχολήθηκε με τον Κ. Καρρά με κύριο άρθρο και ειδήσεις σχετικά με την κάθοδό του στην Κύπρο για να προωθήσει, την άλλη ανάμιξή του,  με την  CDRSEE στη Θεσσαλονίκη που ασχολείται με την  βιομηχανία πλαστογράφησης της ιστορίας (Ελλάδας και Κύπρου) καθώς και άλλων  χωρών των Βαλκανίων που πληρώνουν το Φόρειν ΄Οφις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ευρωπαϊκές χώρες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα,  η Κόκα Κόλα, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το UNDP στην Κύπρο  και πολλοί άλλοι : Χρηματοδότες/χορηγοί : http://www.cdsee.org/donors

(«Οι αυτόκλητοι παραχαράκτες» Θέση εφημερίδας “Σημερινή”  – Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008, «Γενοκτονία της Μνήμης», Μιχάλη Παπαδόπουλου “Σημερινή” 10, 11, 12 Οκτωβρίου 2008). 

*Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: http://www.eleftheria.co.uk/pdf/221201912716Eleftheria_967.pdf    21.2.2019 σελ. 22

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ