Στίβεν Ερλάνγκερ: Η Ελλάδα αξίζει τα εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5C3A0D53-9A6F-4069-81CE-DFC93945CFC7.jpegΤα εύσημα του στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για τη χώρα μας, τα Βαλκάνια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποδίδει ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής των New York Times στις Βρυξέλλες, Στίβεν Ερλάνγκερ (Steven Erlanger). «Συμπληρώνει ένα κενό στα Βαλκάνια. Θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να λάβει τη δέουσα θέση της στον κόσμο και οφείλεται στον Τσίπρα και στην Ελλάδα ως σύνολο» επισημαίνει.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο 4o Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών (28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου), ο επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ των NYT στις Βρυξέλλες, μιλά για τη διακυβέρνηση Τραμπ, για το Brexit και το ενδεχόμενο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αφού σημειώνει πως κανείς δεν το θέλει, εκτιμά πως είναι αρκετά πιθανό και θα είναι χαοτικό. Περαιτέρω εκφράζει την πεποίθηση ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν προετοιμαστεί γι΄ αυτό καλύτερα απ΄ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο και προσθέτει πως η Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της βρετανικής εγχώριας διαδικασίας.

Ερωτηθείς για το τι διακυβεύεται στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ιεραρχεί ως κυριότερο τα χρήματα. Εκτιμά μάλιστα πως οι υψηλότεροι δασμοί θα βλάψουν τους πάντες και αποτελούν σαφώς ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ο Τραμπ έχει εμμονή με τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου της Αμερικής με την Κίνα και με την ΕΕ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Στίβεν Ερλάνγκερ στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Είμαστε στον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Πώς κρίνετε την πορεία του;

Είναι τόσο πολύ περίπλοκο για μια σύντομη απάντηση. Θα ήθελα απλώς να πω ότι είναι απορρυθμιστικός παράγοντας και η εξουσία του έχει μειωθεί τώρα που οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Διατηρεί όμως μεγάλη επιρροή στην εξωτερική και εμπορική πολιτική, στους δικαστικούς διορισμούς και στους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ένα no-deal Brexit; Επίσης, πώς θα επηρεάσει και τις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με την ΕE όσο και με τη Μ. Βρετανία;

Κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά τώρα φαίνεται αρκετά πιθανό. Θα είναι χαοτικό, αλλά πιστεύω ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν προετοιμαστεί γι΄ αυτό καλύτερα απ΄ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της βρετανικής εγχώριας διαδικασίας. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι θα την επηρεάσει ιδιαίτερα. Ο Τραμπ θα μιλήσει για τη θαυμάσια εμπορική συμφωνία που θα κάνει με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα είναι γρήγορη και δεν θα είναι θαυμάσια.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα;

Δεν θα έπρεπε. Αλλά η Ελλάδα αξίζει τα εύσημα για την απόφαση για τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι που θα έχει μεγαλύτερη σημασία.

Ποια είναι η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;

Πολύ σημαντική. Αίρει ένα μακρόχρονο βέτο και πιστώνεται και στις δύο πλευρές. Αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία, αν και όχι τεράστιο, αλλά συμπληρώνει ένα κενό στα Βαλκάνια. Θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να λάβει τη δέουσα θέση της στον κόσμο και οφείλεται στον Τσίπρα και στην Ελλάδα ως σύνολο.

Θα πρέπει οι ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη;

Έχει ήδη ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη.

Τι διακυβεύεται στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας;

Πρώτον, τα χρήματα. Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται. Οι υψηλότεροι δασμοί θα βλάψουν τους πάντες και αποτελούν σαφώς ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ έχει εμμονή με τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου της Αμερικής με την Κίνα, ΚΑΙ με την ΕΕ. Πρέπει όμως να προσέξει επίσης μήπως αυξηθούν πάρα πολύ, ως αποτέλεσμα, οι τιμές για τον μέσο καταναλωτή.

Το 4o Φόρουμ των Δελφών

Με διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους και με φιλοδοξία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία ανοικτή και υψηλού επιπέδου συζήτηση που θα δώσει απαντήσεις σε καίριες προκλήσεις, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για τέταρτη χρονιά, στους Δελφούς, το ομώνυμο διεθνές Φόρουμ. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, αρχηγοί κρατών, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο και προσωπικότητες διεθνούς κύρους και επιρροής από την οικονομία, την πολιτική, την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών αναμένονται στο «4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.

Ενδεικτικό της διεθνούς διάστασης του Φόρουμ είναι πως οι διεθνείς συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το 40% της συνολικής παρουσίας των ομιλητών. Ειδικότερα, θα παραστούν ομιλητές από 24 χώρες. Μεταξύ άλλων, θα δώσουν το «παρών» οι Ευρωπαίοι επίτροποι Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρώην επίτροπος και πρόεδρος στο Κέντρο Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος ορίστηκε ανεξάρτητος εκτιμητής του ESM για την Ελλάδα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν, ευρωβουλευτές, βουλευτές, πρέσβεις, συγγραφείς. Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι επίσης και η εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου, με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ