Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Από τη Μνημειακή Γλυπτική στη Street Art

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

agalma orsiis
Με αφετηρία την έκθεση του Γ. Ζογγολόπουλου ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Θανάσης Μουτσόπουλος, εγκαινιάζει έναν κύκλο διαλέξεων για την πορεία της τέχνης στον δημόσιο χώρο.

Η δημόσια τέχνη στην Αθήνα μοιάζει με αδύνατη υπόθεση, συμπιεσμένη ανάμεσα στις αιώνιες μαρμάρινες προτομές και τις ανεξέλεγκτες επιγραφές στους τοίχους των πολυκατοικιών της. Μαζί με τον νεοκλασικό σχεδιασμό της, η Αθήνα κληρονόμησε και μερικές δεκάδες αγάλματα και προτομές αγωνιστών του ’21, Φιλικών και Φιλελλήνων. Στη συνέχεια, οι πολιτικοί αναδείχθηκαν (αναπόφευκτα) στους νέους ήρωες και δίπλα στις προτομές τους στήθηκαν και νέοι ανδριάντες στρατιωτικών, αλλά και δημάρχων, ποιητών, ηθοποιών.

Όμως, ο Μοντερνισμός του 20ου αιώνα επρόκειτο να δώσει νέες διαστάσεις στη γλυπτική. Τα πειράματα εμφανίστηκαν από τη Γαλλία έως τη Σοβιετική Ένωση, ώσπου κάποια στιγμή φάνηκε ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην καλλιτεχνική φόρμα, αλλά κυρίως εστιάζεται στον όλο και πιο αλλόκοτο ρόλο της μνημειακής τέχνης σε μια μητρόπολη και μια κοινωνία που άλλαξε δραστικά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CgUOTDmP5qQ&w=711&h=400]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aXh1purdLPo&w=711&h=400]

SNFCC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ