12/05/2021

Αν μπορέσετε, μην το χάσετε: Απόψε η βροχή των Ήτα Υδροχοΐδων

vrohi ita ydrohoeidon
Βροχή διαττόντων αστέρων (μετεώρων), που προέρχεται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ. Η διεθνής ονομασία τους είναι Eta Aquariids. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και συγκεκριμένα στο αστέρι Eta Aquarii, εξ ου και η ονομασία τους.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Αρχικά η «βροχή», γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες, διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» με την ονομασία Ωριωνίδες διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.
Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο αντισυνταγματάρχη και ερασιτέχνη αστρονόμο Τζορτζ Τάπμαν (1840-1922), ο οποίος, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Μεσόγειο το 1870, παρατήρησε 15 μετέωρα τη νύχτα της 30ης Απριλίου και 13 μετέωρα στις 2 και 3 Μαΐου. Τελικά, η επιβεβαίωση της πρώτης βροχής μετεώρων έγινε από τον ίδιο τον Τάπμαν στις 29 Απριλίου 1871.
Στην Ελλάδα, η βροχή των Ήτα Υδροχοΐδων είναι ορατή τη νύχτα της 6ης Μαΐου προς την 7η Μαΐου, εφόσον ο ουρανός είναι ανέφελος.
sansimera

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ