Ο Τράμπ "στήνει στον τοίχο" τον Ερντογάν: Patriot αντί S-400 έως τις 5 Ιουνίου αλλιώς θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες

erd trumpΣύμφωνα με τον έγκριτο Μιχάλη Ιγνατίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου στον Ερντογάν να ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400 και να πάρει Patriot ειδάλλως θα υποστεί σοβαρές συνέπειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν προθεσμία στην Τουρκία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου (το αργότερο στις 5 Ιουνίου) για να αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία και να ακυρώσει την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, που θα περιλαμβάνουν και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Η πρόταση στην Τουρκία, που υποβλήθηκε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι η ΤΕΛΙΚΗ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ρεπορτάζ του CNBC είναι ακριβές (accurate). Εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία και δεν αγοράσει το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, θα αντιμετωπίσει σκληρά μέτρα που θα επηρεάσουν την οικονομία της, μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Το κείμενο υπογράφει η Amanda Macias, δημοσιογράφος για θέματα εθνικής ασφάλειας του δικτύου.
Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής αεροσκάφους F-35, το πάγωμα της μεταφοράς των 100 F-35 που έχουν ζητήσει να αγοράσει οι Τούρκοι και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν και τη θέση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.
Ως γνωστό, τον Δεκέμβριο του 2017, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά και την παράδοση των συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία. Αντίθετα είπε ότι η χώρα του θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα κατασκευής των S-500.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επέκριναν την συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία σχετικά με την αγορά των S-400, αναφέροντας τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια και την μη συμβατότητα μεταξύ των συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η αγορά οποιωνδήποτε αμυντικών όπλων είναι η κυρίαρχη υπόθεση της και έχει αποκλείσει τη δυνατότητα εγκατάλειψης των σχεδίων για την ολοκλήρωση της αγοράς των S-400.
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισ. dολαρίων για την αποστολή συνολικά τεσσάρων αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση έχει οριστεί για τον Ιούλιο του 2019, αν και ο κ. Ερντογάν είπε ότι περιμένει τα συστήματα μέσα στον Ιούνιο. Τόνισε ότι θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί η παράδοση.
Πηγή: https://hellasjournal.com/2019/05/telesigrafo-toy-tramp-ston-erntogan-akyrose-ti-symfonia-gia-toys-s-400-pare-patriot/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ